Cuma , 22 Kasım 2024

Aldığımız her iki ilaçtan birini çöpe atıyoruz

 

Fatoş Karahasan

Ecza dolabınıza bir bakın, kullanım süresi geçmiş bir sürü kutu var değil mi?  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre,  dünyada ilaçların yaklaşık yüzde 50’si yanlış ya da gereksiz kullanılıyor. Hatta bir kısmı kutusu bile açılmadan çöpe gidiyor. T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, bu oranların Türkiye için de geçerli olduğunu belirtiyor.  T.C. Sağlık Bakanlığı, Tıp Kurumu Derneği ve Türkiye Eczacılar Birliği’nin verilerine göre eczanelerdeki ilaçların ortalama  yüzde 7’si kullanma süresi dolduğu için ziyan oluyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (EKİÖ /OECD) 2008 raporuna göre sağlığa ayrılan pay ABD’de yüzde 16.4, İngiltere’de  yüzde 8.8 olmasına karşın Türkiye’de  yüzde 6.1 oranında. 2010 verilerine göre Türkiye, Avrupa’da 6’ncı büyük, tüm dünyada ise 14’üncü büyük ilaç pazarına sahip bulunuyor.
Yanlış ilaç kullanımını önlemek için toplumun bilinçlendirilmesi gerek. Bu bağlamda,  1985’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından  başlatılan ve 1992’den bu yana T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Akılcı İlaç Kullanımı” kampanyası çok önemli. Yerli ilaç sanayimizin en büyük kuruluşlarından Abdi İbrahim yüzüncü yılında kampanyanın tanıtımı için  kaynak ayırdı. “Akıllı İlaç Kullanımı” kampanyası eğitici, bilinçlendirici örnek bir çalışma olmuş. Abdi İbrahim’i yaş gününde topluma yaptığı katkı için kutluyoruz.

Küresel marka yerli reklamla büyüyor

PepsiCo 2010’da dünya ölçeğinde çok kapsamlı bir yeniden yapılanma yaşadı. Pepsi Bottling Group ve PepsiAmericas şirketleri arasında stratejik satın alma tamamlandı ve tüm dünyada PepsiCo’nun yiyecek ve içecek operasyonları aynı çatı altında birleşti. Geçtiğimiz hafta PepsiCo İçecek Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Deniz Aktürk Erdem’le sohbet ettik. Erdem’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de PepsiCo İçecek son 2 buçuk yılda düzenli bir biçimde büyümüş
Kuruluşun 2009’da başlattığı GSM operatörleriyle kontör verme çalışmaları çok başarılı sonuçlar sağlamış. İki yılda 100 milyondan fazla mobil paket (dakika, kontör, SMS gibi) hediye edilmiş. Deniz Aktürk Erdem, kuruluşun son dönemde yabancı ülkelerde hazırlanmış küresel reklamlarını kullanmak yerine yerel sanatçılarla, yerel kampanyaları tercih ettiklerini anlattı. Reklamlarda kullandıkları ünlüler, Seda Sayan, Kenan İmirzalıoğlu ve Hülya Avşar, markanın satışlarına olumlu etki yapmış. PepsiiCo İçecek, 2011’de pazar ortalaması olan yüzde 3.4’ün üzerinde, yüzde 5 oranında büyümüş. Millward Brown Araştırma şirketinin her ay yayınladığı raporlara göre, bir önceki yıla oranla şirketin Tüketici nezdideki algısı (consumer regard) yüzde 65, yardımsız reklam bilinirliği yüzde 22 artmış.

İnşaat sektörünün İlk sürdürülebİlİrlİk raporu

50 yıldır, Türkiye ve yurtdışında pek çok  proje yapmış olan Yüksel İnşaat, 2011 Ekim ayında bir sürdürülebilirlik raporu yayınladı. Yüksel Grubu, inşaat Sektörümüz için önemli bir başlangıç oluşturan bu çalışmaya “Yükselebilirlik Raporu” adını vermiş. “Yükselebilirlik”, Türkiye’de GRI İlkelerine uygunluğu bağımsız bir kurum tarafından onaylanmış ilk sürdürülebilirlik raporu olma özelliğini  taşıyor.
Yüksel Holding, Kazakistan, Afganistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Libya ve Irak gibi geniş bir alanda altyapı ve inşaat projeleri yürütüyor.  Engineering News Record tarafından hazırlanan “Dünya’nın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması” listesinde ilk 100 firma arasında yer alıyor.
Yüksel Holding Genel Koordinatörü Tuna Aksel geçen hafta bir basın buluşması düzenleyerek, çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Hazırlanan rapor, Yüksel Grubuna ait şirketlerin genel yapısı, finansal performansı, istihdam verileri ve faaliyetinin yanısıra, çalışan gönüllülüğü, eğitim destekleri, çevresel ve sosyal konulardaki projeleri hakkında da veriler içeriyor. Çevreye yaptığı zararı anlamak için “karbon ayak izini ölçen” kuruluş, yapacağı tüm çalışmaların enerji verimliliğin yükseltmesi ve çevreye verdiği zararı azaltması için planlar yapıyor.

Tuvalet kağıdı ve tarİh yazmak mı?

Hülya Avşar Papia reklamında elinde bir tuvalet kağıdı tutuyor ve “Ya tarih olursun, ya da cesur olur tarihi sen yazarsın“ türü bir cümle ediyor. Sonra yakın plan ürün görüyoruz. “Tuvalet kağıdı, cesaret, tarih yazmak, tarih olmak” sözcükleri arasında hangi ilişki var ben bulamadım,  anlayan varsa bana da anlatabilirse sevinirim.

Milliyet

Bir yanıt yazın