Pazar , 22 Aralık 2024

Bel ağrısı sandığınız gibi değil

  • Memorial Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, düşük gelir grubundaki insanların bel ağrısı sıklığının, yüksek gelir grubundakilere göre daha düşük olduğunu söyledi

Bel ağrılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirten Dr. Mehmet Emin Anasız, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısından şikayetçi olduklarını belirtti. 20 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 13’ünün yaşamlarında en az bir kez, 1 hafta kadar yatmayı gerektirecek şekilde bel ağrısı çektiğini ifade eden Anasız, 50 yaşına gelenlerin ise yüzde 85’inin yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı çektiğini kaydetti. Anasız, mesleki risk faktörlerinin göz ardı edildiğinde, kadınlar ve erkeklerin bel ağrısından eşit derecede etkilendiğini belirterek, düşük gelir grubundaki insanların bel ağrısı sıklığının, yüksek gelir grubundakilere göre daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Bel ağrısına karşılık uyarılarda bulunan Anasız, bu tür durumlarda mutlaka önlem alınması gerektiğini ifade etti. Anasız, “Uzun süre aynı pozisyonda durmak belin en büyük düşmanıdır. Genellikle beli destekleyen kasların veya bağların aşırı gerilmesi veya kopmasıyla bel tutulması ve kas spazmı oluşur.

Ağır bir şey kaldırmak, atlamak, düşmek ve spor aktivitesi bel tutulmasına neden olabilir. Vücudun buna cevabı ağrılı kas spazmıdır. Mevsimsel ısı değişimleri, rüzgar ve hava akımı kas spazmını arttırır” dedi.

“GERİLİM, STRES VE SİGARA BEL AĞRISINI ARTTIRIR”

Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, gerilim, stres ve sigaranın bel ağrısını arttırdığını söyledi. Anasız, “Bel ağrısını arttıran ve kronikleştiren en önemli sebep gerilim, stres ve sigaradır. Ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarınız bel ağrısını attırır. Gülmek, çalışmak, sosyal uğraşılar ve hayata bağlılık bel ağrısına karşı en önemli silahımızdır. Sigara içenlerde bel bölgesine giden damarlarda tıkanıklıklar oluştuğundan diskte harabiyet daha hızlı, kemikte iyileşme daha geç olur.

Bel fıtığı oluşumunda önemli risklerden birisi sigaradır. Bel ağrısından uzak bir yaşam için sizin için ağır olan cisimleri asla kaldırmayınız, itmeyiniz ve çekmeyiniz. Belinizi dik ve dengeli tutunuz. Uzun süreli aynı vücut pozisyonunda kalmayınız, ara ara değiştiriniz. Yatma, oturma, uyuma ve çalışma koşullarınızı ideal hale getiriniz. Kilo vermeye çalışınız, hareketsiz kalmayınız. Omurga kaslarınızı düzenli çalıştırınız, spor yapınız. Hayata bağlı kalınız ve ondan zevk alınız, stresinizi azaltınız. Sigaradan uzak durunuz. 

Sorunları mutlaka doktorunuza danışınız ve bilgi alınız” şeklinde konuştu

ABDULKERİM KANTARCIOĞLU
DİYARBAKIR 
İHA

Bir yorum

  1. kesinlikle öyle 16 yıl bel ağrısı çeken biri olarak şunu söyleyebilirimki bel ağrısı hiçte göründüğü gibi değil. 2 kez boşuna fıtık ameliyatı olduğumu duyunca sanki başımdan kaynar sular döküldü ve belin durumu şuan daha kötü, sırf para almak için ameliyat eden doktorlara yazıklar olsun.

Bir yanıt yazın