Pazar , 22 Aralık 2024

GECE DE CAN KURTARACAK

İzmir’de Sağlık Bakanlığı’nın sadece gündüz uçuş yapabilen ambulans helikopteri daha fazla hastaya ulaşabilmek için gece görüş teknolojisiyle donatılacak. Hastanelere ise heliport kurulacak

Sağlık Bakanlığı, acil vakalara artık kara ambulansı yerine helikopter ve uçak ambulanslarla müdahale etmeye ağırlık verecek. Bu kapsamda Bakanlığın 2012 yılı içinde bazı önemli gelişmelere imza atacağı öğrenildi. İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi’nden sorumlu Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, İzmir’deki helikopter ambulansın sadece gün ışığında uçabilmesine karşılık bugüne kadar 1500′ü aşkın vakaya müdahale ettiğini hatırlatarak, “Bakanlık, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile görüşüyor. Bizim pilotlarımız zaten askeriyeden gelme, her türlü koşullarda uçuş tecrübeleri var. Sadece helikopterlere gece görüş kameralarının yerleştirilmesi gerekiyor. Ancak şimdiye kadar Sivil Havacılık, bu işlere pek alışık olmadığı için izin vermiyordu. Bu konuda olumlu bir gelişme olduğunu öğrendik. Büyük ihtimalle 2012 içinde hem gece uçuşları için helikopter ambulanslara izin verilecek hem de yeni bir ihale ile bu helikopterlerin bazılarının arama kurtarma yapabilecek donanıma kavuşturulması sağlanacak. Bu arama kurtarma özelliği kazandırılacak helikopterlerden bir tanesi de İzmir’de” dedi.

PİSTLE DONANACAK

İzmir’deki helikopterin hasta taşıdığını ama arama kurtarma özelliği olmadığını ifade eden Sofuoğlu, şimdiye kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın helikopterlerinden yardım aldıklarını söyledi. Sofuoğlu, Sahil Güvenliğin helikopterleri ile de kurtarmada müdahale için protokolleri olduğunu belirterek, “Oradaki personele acil eğitimleri de veriyoruz. Mesela Bergama’da bir su baskınında evin çatısındaki bir kişiyi kurtarmak için askeri helikopterden yardım istedik. Gitti yere inmeden o vatandaşı aldı getirdi. Yine birkaç tane dağcı kazasında da askeri helikopterden yararlandık. Ancak bu yıl gece görüş kameraları ve arama kurtarma teknolojisi ile donatılmasıyla artık bu tür vakalara kendimiz müdahale edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan helikopter ambulansın inebileceği çok az pist bulunduğunu belirten Turhan Sofuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği genelge doğrultusunda büyük hastanelerde yeni heliportlar (helikopter pistleri) planladıklarını açıkladı. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerine de birer heliport yapmaları için yazı yazdıklarını ifade eden Sofuoğlu, şöyle devam etti: “İlk başta nereyi bulsak oraya iniyorduk.

Ama artık yeni hastaneler projelendirilirken helikopter pistleri de planlanıyor. Yeni yapılan Tire Devlet Hastanesi’nde heliport var. En çok hasta aldığımız Bergama ve Ödemiş ilçelerine birer tane yaptırdık. Çeşme konusunda çalışmalar sürüyor. Projesi hazırlanan Çeşme Devlet Hastanesi’ne, Urla’ya birer tane heliport planlandı. Çiğli’de yapımı süren 400 yataklı hastaneye biri hastane üstünde diğeri de bahçesinde olmak üzere 2 tane helikopter pisti yapılacak. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir tane var, bir tane daha yapılacak.”

 Geçtiğimiz ay Bayındır’ın Furunlu Köyü’nde bahçede oynayan 3.5 yaşındaki Emre Ulutaş, ateşin üzerinde kaynayan peynir kazanına düşmüştü. Bayındır Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ulutaşâ€™ın vücudu ikinci derecede yanmıştı. Durumu ağırlaşınca ambulans helikopter talep edilen minik Emre, İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ne sevk edildi. Yeşilyurt’taki İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan ambulans helikopter öğleden sonra Bayındır’a havalanmıştı. Havanın kararmak üzere olması nedeniyle Emre son anda zamanla yarışılarak İzmir’e getirilmişti. Emre birkaç gün sonra yoğun bakımda yaşam savaşını kaybetmişti.

Mevlüt DAĞDEVIREN – Sabah

Bir yanıt yazın