Mliiyet yazarı Fikret Bila bugünkü köşesinde, Sağlık Bakanlığı’nın doktor maaşları ve tam gün yasasına ilişkin yapmış olduğu açıklamaya yer verdi.
İşte Fikret Bila’nın o yazısı;
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) doktorlar için istediği sabit ücretleri yansıtmıştım. TTB ;
1. derecede klinik şefi için 8.833 TL,
1. derecede klinik şef yardımcısı için 8.375 TL,
1. derecede uzman doktor için 7.799 TL,
1. derecede doktor için 7.676 TL,
8. derecede doktor için 6.243 TL,
30 yıllık hizmet süresi olan uzman doktor için de emekli maaşı olarak 3.291 TL talep etmişti.
BAKANLIK AÇIKLAMA GÖNDERDİ
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mehmet Ataseven, Sağlık Bakanlığıhastanelerinde ödenen doktor maaşlarını ve Tam Gün Yasası’na göre doktorlara yapılacak ilave emekli maaşlarını içeren bir açıklama gönderdi.
Aynen sunuyorum:
“Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hekimlerin ellerine geçen maaş ve ek ödeme ortalamaları (2011 ilk 8 aylık dönem)â€
– Döner sermaye maaşı kamuoyunda Tam Gün Kanunu olarak bilinen düzenleme ile 209 sayılı kanunun ek 3.maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maaşın kaynağının döner sermaye olması dışında bildiğimiz maaşlardan herhangi bir farkı yoktur. Devlet genel bütçeden bir maaşı ne kadar ödemek zorundaysa döner sermayeden de aynı şekilde ödemek zorundadır.
Zaten söz konusu düzenlemede, “Bu ödemeye hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanırâ€Â hükmü mevcuttur. Dolayısıyla hekimlerimize ödenen döner sermaye maaşları da tıpkı diğer maaşlar gibi her ayın on beşinde peşin olarak ve o ay çalışılıp çalışılmadığına bakılmaksızın ödenir.
UZMAN HEKİM 3.182 TL MAAŞ ALIYOR
Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi 1. derecedeki bir uzman hekim her ay düzenli bir şekilde toplam 3.182 TL maaş almaktadır. Aldığı maaşın toplam geliri içindeki oranı da yüzde 48′dir.
Genel olarak hekimlerin aylık ortalama gelirlerinin yaklaşık olarak yarısı maaştan kalan, yarısı ise performansa dayalı ek ödemeden oluşmaktadır.
Tam Gün Yasası’na göre doktorlara yapılacak ilave emekli maaşları:
Yine Tam Gün Yasası’yla 5510 sayılı kanunda yapılan düzenleme ile ülkemizde sadece hekimlere özgü bir uygulama getirilerek döner sermaye maaşına paralel olarak emekli aylıklarının artırılması imkânı sağlanmıştır. Fakat bu düzenleme mevcut emeklileri kapsamamakta ve sadece yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çalışma sürelerine göre ek emeklilik maaşı getirmektedir
Kaynak: Ensonhaber
Cool blog!