Pazar , 22 Aralık 2024

“Şimdi daha fazla süt için”

 

Sağlık Bakanı Akdağ Erzurum’da, “Gönül rahatlığıyla süt içelim, tüketelim hem de şimdi içtiğimiz ve tükettiğimizden de daha fazlasını tüketelim” dedi

 Erzurum’a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gazetecilerin sorusu üzerine, sütle ilgili kamuoyunda oluşan tartışmaları değerlendirdi.

”Süt konusundaki tartışmayı aslında Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker noktaladı”diyen Akdağ, şöyLe konuştu:

”Sütlerimiz vatandaşlarımızın rahatlıkla, gönül rahatlığıyla içebileceği sütlerdir. Çok çok nadiren yanlış bir şey oluyorsa, her gıdada olabileceği gibi Tarım Bakanımız o hususta gerekli takiplerini elbette yapıyor. Dolayısıyla bu tartışmaları yanlış bir yönde götürmek çocuklarımız ve halkımızın sağlığı için doğru olmaz. Gönül rahatlığıyla süt içelim, tüketelim hem de şimdi içtiğimiz ve tükettiğimizden de daha fazlasını tüketelim. Süt çok komple bir besindir. Protein içerir, yağ içerir. Her türlü mineral ve vitamin içerir. Yanlış bir takım düşüncelere kapılıp, yanlış yönlendirmelere bakıp da çocuklarımızı, gençlerimizi ve kendimizi sütten mahrum etmeyelim”

MUTLAKA ANTİBİYOTİK TESTİ YAPILIR
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız, sütü işleyen sanayicilerin, her gün süt soğutma tanklarından sütü almadan önce mutlaka antibiyotik testi uyguladığını ve buna göre teslim aldığını veya reddettiğini belirterek, ”Kamuoyuna önerimiz, mutlaka ambalajlı ve markalı süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesidir” dedi.

Yıldız, son günlerde süt konusundaki tartışmalara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin ambalajlı ve markalı sütleri, endişe duymadan tüketebileceğini iddia etti.

Hasta hayvanların tedavisinde, insanda olduğu gibi antibiyotiğin kullanıldığını ve tedavi uygulanan hayvanların sütünün 7 gün boyunca imha edildiğini anlatan Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:

”Sütü işleyen sanayiciler, her gün süt soğutma tanklarından sütü almadan önce mutlaka antibiyotik testi uygular ve ondan sonra teslim alır veya reddeder. Ülkemizde, yılda 13 milyon ton süt üretilir ve bunun 6,5 milyon tonu, yukarıda bahsettiğimiz süt sanayicisi tarafından işlenir. Bu sütlerde antibiyotik kalıntı sorunu yok. Antibiyotik kalıntı riski kanımızca ‘merdiven altı’ tabir ettiğimiz, nerede üretildiği belli olmayan kayıt dışı süt ve süt ürünleri ile sokak sütlerinde olabilir.”

Yıldız, sütte Aflatoksin M1 olduğu iddiasını değerlendirirken, bunun, bilinçli üreticinin tercih etmeyeceği bir durum olduğunu ifade ederek, Aflatoksin M1’in hayvana küflü yem yedirilmesi ile ortaya çıktığını, küflü yem yiyen inekte yavru atma tehlikesinin yüksek ve bunun üretici için ciddi kayıp olduğunu belirtti.

Kadınların alışkanlığı ve tercihi olan taze günlük sütün, hastalıklardan ari işletmelerden sağlanabileceğini savunan Yıldız, ”Soğuk zincir kırılmadan süt üreticiden tüketiciye ulaştırılmalıdır. Bakanlığımızın, bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. Bizim kamuoyuna önerimiz, ‘sokak sütü’ tabir edilen, kapımıza getirilen nasıl üretildiği ve nasıl taşındığı belli olmayan kayıt dışı üretimlerden uzak durulması ve mutlaka ambalajlı ve markalı süt ve süt ürünlerinin tercih edilmesidir” dedi.

AA
HT

Bir yanıt yazın