Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şehir hastaneleri kapsamındaki projelerin geleceğinin çok parlak olduğunu belirterek, bütün iş adamlarını bu projelere katılmaya davet etti.
Akdağ, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜMSİAD) Kızılcahamam’daki Asya Termal Otel’de düzenlenen 6. genel istişare kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin TÜMSİAD ve benzeri kuruluşlara büyük ihtiyacı olduğunu belirtti.
Hükümetlerin çok önemli görevleri bulunduğunu ve bunlardan birinin de kurumların önünü açmak olduğunu dile getiren Akdağ, ”Bunu nasıl yapacaksak, bunun usulleri ve metotlarını sizlerle birlikte keşfedeceğiz. Biz biliyoruz ki siz ne kadar güçlenirseniz bu ülke o kadar güçlenir. O nedenle biz sizin çalışmalarınıza katkı vereceğiz” dedi.
Akdağ, KOBİ’lerin ülke için büyük önemi bulunduğunu vurgulayarak, KOBİ’lerin K’larının kendi tabii süreci içinde O’lara çevrilmesi yani küçük ölçekli işletmeleri orta ölçekli işletmelere çevirmeleri gerektiğini söyledi.
İşletmelere verilen teşviklere de değinen Akdağ, şöyle konuştu:
”Ben şuna inanıyorum. Küçük ölçekli işletmelerimiz, ortaklık kültürlerini geliştirdikçe, büyüdükçe, markalaştıkça biz 500 milyar dolarlık ihracatı ancak yakalayacağız. Bu kolay bir iş değil. Sadece bu toplantı salonlarında bir araya gelmek yetmez. Sizlerin içinizde de bir araya gelmeniz, ortaklıklar kurmanız, sermayelerinizi birleştirmeniz ve Türk insanının müteşebbis gücünü mutlaka orta ve büyük işletmeler olarak ihracata yansıtmanız gerekiyor.”
Akdağ, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer almayı hedeflerken, ülkenin sağlık hedeflerinin de bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
”Dünya ülkelerinin sağlık sistemi değerlendirilirken, şu anda böyle bir sistematik değerledirme yapılmıyor ama Dünya Sağlık Örgütü bunun yapılacağına dair ipuçlarını ortaya koydu. Avrupa’da Talin şartı diye bir şarta imza koyduk. Ülkelerin sağlık sistemlerinin performansları ölçülmeye başlandı. Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütüyle birlikte kendi sistemimizin performansını da ölçtürdük. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu önemli bir rapor olarak yayınlanacak. Sistematik bir ölçüme geçileceğini düşünüyorum, tahmin ediyorum, bekliyorum dünya ülkelerinin sağlık sistemleri açısından. Biz de önümüze 2023’te dünyanın en mükemmel sağlık sistemlerinin içerisinde ilk 10’a girmeyi hedef koymuş bulunmaktayız.”
-Şehir hastaneleri projeleri-
Şehir hastaneleri projelerine de değinen Akdağ, Kayseri ve Ankara’daki yapılacak projelerin ihalelerinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.
Akdağ, İstanbul İkitelli’de büyük bir kampüsün ihalesini yakın zamanda bitireceklerini açıklayarak, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın tüm bu yatırımlarda büyük emeği bulunduğunu, kendisine şükranlarını sunduğunu söyledi.
Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
”Bu kampüslerle ve hükümetin sağlık meselesine verdiği büyük önemle 2015’in sonuna kadar Türkiye’de ihtiyaç olan bütün sağlık binalarını yenilemiş olacağız. Avrupa’dan gelen değerli dostumuza şunu şimdiden müjdeleyebilirim. Türkiye Cumhuriyeti, 2015 yılının sonunda Avrupa’nın en mükemmel sağlık binalarına sahip olmuş olacak.
Pek çok projeyi şu an TOKİ ile birlikte inşa ediyoruz. İnşaat halinde çok sayıda hastanemiz var. Öte yandan kamu özel ortaklığı denilen yeni bir yöntemle özel finansman projeleriyle finansmanı da hükümetin üzerine yük etmemek kaydıyla çok önemli projeler gerçekleştiriyoruz. Şehir hastanelerinin önemli bir bölümünü bu projelerle gerçekleştireceğiz. Kamu özel ortaklığı yöntemiyle 2015’in sonuna kadar 40 bin yeni hastane yatağı yapmış olacağız. Bunun 10 bininin ihalesini tamamladık, tamamlamak üzereyiz. 2012 yılında geriye kalan 30 bininin de ihalesini inşallah tamamlayacağız. İşte buradaki topluluğu, hepinizi bu projelere davet ediyoruz. Çünkü bu projeler sadece bir firmanın projesi değil, bu şehir hastanesi projesi kamu özel ortaklığıyla yapılan projeler, bir konsorsiyum şeklinde yükleyicilerin bir araya gelerek, ortaya koyacağı projeler. İnşaat, tıbbı cihaz, hizmetle ilgili temizlik, yemek, güvenlik, bilgi işlem firmalarıyla ilgili hizmetler. Bütün bu projeler, finansmanla ilgili firmaların bir araya gelmesiyle şekilleniyor. Dolayısıyla bütün iş adamlarımızı bu projelere davet ediyorum. Bu projelerin geleceği son derece parlak. Belki de bu projelere ilgi göstermeyen uzaktan seyreden iş adamlarımız bir müddet sonra ‘Neden bu projelerin daha yakınına gelmedim?’ diye düşünecekler. Onu da buradan şimdiden söylemek istiyorum.”
-Sağlık serbest bölgeleri-
Sağlık Bakanlığı olarak Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık serbest bölgeleri kurulmasına karar verdiklerini anlatan Akdağ, ”Şimdi de bu sağlık serbest bölgelerinin geliştirilmesiyle ilgili bakanlıklarımızla, Ekonomi Bakanlığımızla buralarda ne gibi teşvikler verebiliriz, buralarda yatırımı özendirmek ve üretim oluşturmak için neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. Kısa sürede mükemmel bir noktaya geleceğimize ve bu noktayı da sizlere takdim edebileceğimizi ümit ediyorum, buna inanıyorum” diye konuştu.
Akdağ, sağlık turizminin Türkiye’nin en önemli iş alanlarından birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin, sağlık hizmetlerini hem ucuza hem de çok kaliteli olarak verilebilen bir ülke haline geldiğine işaret eden Akdağ, eskiden Türk halkının yurt dışına sağlık hizmeti almaya gittiğini, artık bunun istisna haline geldiğini ve hatta sağlık hizmeti için yurt dışından Türkiye’ye gelindiğini anlattı.
Bakan Akdağ, geçen yıl çok sağlıklı bir rakam elde edememekle birlikte 100 binlerle ifade edilebilen sayıda insanın Türkiye’ye tedavi için geldiğini dile getirdi.
Ağız, diş sağlığı, göz, ortopedi ve kalp ameliyatları için Ortadoğu’dan, Afrika’dan, Orta Asya’dan belki de en önemlisi Avrupa’dan Türkiye’ye hizmet almaya gelen olduğunu vurgulayan Akdağ, Türkiye’de özel sektörün yurt dışında hastanecilik hizmeti veren firmalarla ortak olmaya başladıklarını bildirdi.
Akdağ, yurt dışından firmaların borsada Türkiye’deki sağlık özel sektör firmalarındaki hisselere çok büyük alaka göstermeye başladıklarına da dikkati çekerek, şöyle konuştu:
”Bunun bir anlamı var. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de sağlık turizmi çok ciddi ölçüde artacak. Bunu bazen yanlış algılayanlar da var. Sağlık turizmini bildiğimiz kaplıca turizmi gibi algılamamak lazım. Doğrudan hastaların gelerek, tedavi olmalarına sağlık turizmi diyoruz aslında. Önümüzdeki yıllarda Türkiye bu alanda çok büyük bir atak gösterecek. Bunu biliyoruz.”
Yurt dışından gelen yabancı uyruklu doktor ve hemşirelerin Türkiye’de çalışmasına izin verildiğini anımsatan Akdağ, ”Artık yurt dışından gelecek doktor ve hemşireler Türkiye’de çalışabilecek. Siz değerli müteşebbislerimizi bu konuda yatırım yapmaya, yatırım yapanları da ortaklığa teşvik etmek istiyoruz” dedi.
Toplantıya, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile bazı milletvekilleri de katıldı.
AA
Haber7