Çarşamba , 15 Ocak 2025

BAKAN AKDAĞ: VALİLER AFET EĞİTİMİ ALSIN

Sağlık Bakanı Akdağ: ”Bütün valilerimize, mülki idare amirlerine, kaymakamlara afetle ilgili özel bir eğitim programı düzenlemek gerekiyor” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, valilere, mülki idare amirlerine ve kaymakamlara afetle ilgili özel bir eğitim programı düzenlemek gerektiğini söyledi.

Akdağ, İçişleri Bakanlığınca düzenlenen Valiler Toplantısı’nda, Türkiye bir afet ülkesi olduğu için bu tür durumlara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini bildirdi.

Bölgesinde afete hazırlık konusunda örnek alabileceği bir ülke olmayan Türkiye’nin kendi deneyim ve özelliklerinden yola çıkarak önlemler geliştirdiğini ve afetlere müdahale konusunda örnek ülke haline geldiğini kaydeden Akdağ, afetler konusunda daha önce yapılan hazırlıkların işin pratiğiyle çoğu zaman örtüşmediğine işaret etti.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Afet sırasında yöneticilerin, özellikle valilerin diğer mülki idare amirlerinin davranışı, konuya yaklaşımı son derece önemli hale geliyor. Kanaatimce bütün valilerimize, mülki idare amirlerine ve kaymakamlara afetle ilgili özel bir eğitim programı düzenlemek gerekiyor. Bu çok zor bir iş de değil. Bu şekilde çok daha mücehhez (hazırlıklı) olabiliriz. Afet yaşamışsınızdır birçoğunuz. Gerçekten kağıdın üzerine yazdığınız, yaptığınız planlarla realitenin örtüşmediğini her zaman görmüşsünüzdür. Zor bir iş. Yönetimi en zor iş bence deprem sonrası durumdur. Hele Van’daki gibi ağır bir deprem varsa. Onun için mutlaka mülki idare amirlerimize de özel bir eğitim verilmelidir.”

-Sağlıkta Dönüşüm Programı-

Konuşmasında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hayata geçirilen atılımlara da değinen Akdağ, bu programla doğrudan vatandaşa yönelik girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Geçmişte vatandaşın sağlık harcamalarının büyük bölümünü kendi cebinden karşılamak zorunda kaldığını, gerçekleştirdikleri atılımlarla artık bu durumun ortadan kalktığını anlatan Akdağ, sağlık göstergelerinde de önemli iyileşmeler meydana geldiğine dikkati çekti.

Ülkedeki ortalama yaşam süresinin 74’e yükseldiğini, anne ve bebek ölüm oranlarında büyük düşüşler yaşandığını ifade eden Akdağ, bu oranları daha da aşağılara çekmek istediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığının teşkilat yapısını düzenleyen kanun hükmünde kararname ile gerek merkez gerekse taşra teşkilatında önemli yenilikler getirdiklerini hatırlatan Akdağ, bu mevzuatla sağlık yöneticilerinin sözleşmeli hale getirilmesini amaçladıklarını, ancak bunu gerçekleştiremediklerini söyledi.

Valilere obeziteyle mücadeleye ilişkin bilgi veren Akdağ, Türkiye’de düzenli egzersiz yapanların oranının çok düşük olduğunu ifade etti.

Akdağ, çıkarılan kanun hükmünde kararname ile sağlığın geliştirilmesi de dahil yeni birimler oluşturulduğunu, böylece obeziteyle mücadele dahil birçok konuda daha kapsamlı çalışmalar yürütülebileceğini bildirdi.

Valilere hastane randevu sistemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan ve katkı isteyen Akdağ, vatandaşların bu yolla sağlık kurumlarına başvurmasının önemine işaret etti.

Akdağ, 21 Mart itibarıyla İstanbul’un da dahil olmasıyla tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılan uygulamayla vatandaşların muayene için internet üzerinden ya da telefonla randevu almalarının mümkün olabileceğini belirterek, ”Bunun dünyada başka bir örneği yok. Uygulama, başladığımız illerde çok güzel çalışıyor” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığın teşkilat yapısını düzenleyen kanun hükmünde kararname ile il ve ilçelerde yeniden düzenlenen yönetim yapısına ilişkin de bilgi aktardı.

(SBK-ZVR)

Bir yanıt yazın