Perşembe , 26 Aralık 2024

‘Rekabet’ iddiası komisyon toplatıyor

Sağlık Bakanlığı harakete geçti, Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu iddiaları araştıracak

Deniz BİLİROĞLU-Neşet DİŞKAYA/ HT GAZETE

Kol ve bacak nakli yapılacağı haberini alınca büyük umutlarla Ankara’ya gelen Şevket Çavdar’ın, ameliyattan 3 gün sonra hayatını kaybetmesi “hastaneler ve doktorlar arası rekabetin sonucu” iddialarını gündeme getirince Sağlık Bakanlığı harakete geçti. Bakanlık, Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu’nu toplayarak, ölümün “Akdeniz Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi arasındaki rekabet sonucu mu?” meydana geldiğini değerlendirecek. Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada son dönemde gündeme gelen kol, bacak ve yüz nakillerinin Nakil Bilim Komisyonu’nda görüşüleceği bildirildi. Bakanlık, 2012 yılının ilk toplantısının bugün yapılacağını, toplantıda Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan kompozit doku nakilleriyle ilgili sürecin değerlendirileceğine işaret etti. Açıklamada ayrıca Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu’ndan çıkan sonucun kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Ailesi, “üniversiteye haksızlık etmemek gerek” dese de, nakil yapılan Çavdar’ın “mesleki rekabet kurbanı mı olduğu?” sorusu, ölümüyle dile getirildi. Akdeniz Üniversitesi’ndeki nakil ekibinin başında bulunan Doç. Dr. Ömer Özkan ile Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan operasyonların başındaki Doç. Dr. Serdar Nasır’ın, aynı dönemde Hacettepe’de uzmanlık yapmış olması da söylentileri artırdı. Nasır, iddialarla ilgili “Konuşmak istemiyorum” dedi.

NAKİL RUHSAT SIRASINA GÖRE NAKİL
Organ naklinde hastaneler arasında nakli önce kimin yapacağı konusunda da spekülasyonlar çıktı. Ancak ilk kompozit doku ruhsatını Akdeniz Üniversitesi aldığı için öncelik onlara verildi. Organ bağışı yapabilecek 40 yaşında bir verici çıkınca, önce ruhsatlandırmada ikinci sırada olan Gazi Üniversitesi’ne haber verildi. Ancak yüz nakli bekleyen hastanın 17 yaşında olması nedeniyle Gazi nakli geri çevirdi. Bunun üzerine sıradaki nakil merkezi olan Hacettepe Üniversitesi’ne bilgi verildi. Üniversite, verici ve alıcı arasındaki uyuma baktıktan sonra süreci başlattı.

‘BAĞIŞLARDA DÜŞME OLUR MU?’ ENDİŞESİ
Gazi Üniversitesi Tıp FakültesiTıp etiği ve Tıp Tarihi anabilim dalı BaşkanıProf. dr. Nesrin Çobanoğlu, organ nakilleri konusundaki olumsuz gelişmelerin,organ bağışlarını düşürmesinden korktuğunu söyledi. Nakillerin rekabet duygusuyla yapılmadığını belirten Çobanoğlu, “ Nakli yapan hekimlerin bu kadar gözönünde olması etik açıdan doğru değil. Tıpta yüksek bir yarar için kısmi bir zarar göze alınır” dedi.

 

‘İHMAL ÇIKARSA SORUŞTURMA AÇILIR’
Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, yaşanan talihsizlikle ilgili,bilimsel kurul toplayacaklarını açıkladı. İlgili uzmanlık alanlarından oluşan bir bilim kurulu toplayacaklarını belirten İlhan şunları söyledi: “Tabip Odası olarak konuyu takip etmek yasal görevimiz. Bilimsel kurulun raporlarına göre hareket edeceğiz. Denek olarak kullanıldı diye bir şey söyleyemem. ihmal olduğu kesinleşirse cerrahinin sorumluluğunda kikişilere soruşturma açılır. Uyarıdan geçici süre meslekten mene kadar müeyyideler uygulanır”

‘KOCAMIN KOLUNU, BACAĞINI GERİ VERİN’
İzmir’de, organlarıyla 5 kişiye hayat veren nazım Akan’ın kollarının ve bacaklarının nakledildiği Şevket Çavdar’ın ölüm haberi, bağışçı aileyi yıktı. Çeşme İlçes’nin Alaçatı Beldesi’nde yaşayan nazım Akan’ın eşi Meliha Akan, Çavdar’ın ölümüne çok üzüldüklerini belirterek, “Bir kez daha yıkıldık. Onu evladımız yerine koymuştuk. Madem olmadı, organları geri versinler, nazım’ın cenazesinin yanına gömelim” dedi.

‘O UZUVLAR EŞİME AİT’
Organları geri almak için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirten Meliha Akan, “Çünkü o uzuvlar benim eşime ait. Ve onun yanına gömülmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘EVLADIM GİBİYDİ’
Çavdar’ın ölümüne çok üzüldüklerini belirten Akan’ın annesi Cemile Akan ise, “Oğlumun kollarını bacaklarını taşıyacak diye onu da evladım gibi görüyordum. Sağlığına kavuşması en büyük temennimizdi” dedi. Anne Akan, “Oğlumun kol ve bacaklarını da mezarına koysunlar” derken, baba Kazım Akan’da, “Çavdar’ın ölümüyle acımız daha da büyüdü. Onu da evladımız gibi görüyorduk. Nazım’ın organları dışarda kalsın istemiyoruz. Versinler bize cenazesinin yanına gömelim” diye konuştu.

CENAZEYE PROTEZ BACAK, SİLİKON YÜZ
Nakillerde uzuvların alınmasından sonra definişleminin nasıl yapılacağı merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı’nın kompozit doku Nakli Merkezler iYönergesi’ne göre, vericinin gömülürken vücut bütünlüğünün sağlanması şartı aranıyor. Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası’nın verdiği bilgiye göre, alınan kol ve bacakların yerine protez, yüzün yerine ise silikon takılarak defin işlemi gerçekleştiriliyor. Eski Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. dr. Saim Yepremde, alınan organlar olmaksızın gömü işleminin yapılmasında dinen birsakınca olmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın