Perşembe , 26 Aralık 2024

Bakan AKDAĞ: “Nobel ödülü alan doktoru altına boğacağım!”

Sağlık Bakanı, Nobel ödülü alan doktoru altına boğacağını söyledi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlerin emeklilik maaşlarının düşük olduğuna işaret ederek, ”Kabul edilemez ölçüde düşük. Ekonomi yönetimiyle bunu çalışıyoruz” dedi.

Bakan Akdağ, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende, kendinden menkul teorilerle Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlıkta geldiği noktayı geriye düşürmeye çalışmanın beyhude bir çaba olduğunu söyledi.

HAVA AMBULANSLARININ 1 SAATLİK UÇUŞU 5-10 BİN EURO
Türkiye İstatistik Kurumu’nun her yıl memnuniyet anketi yaptığını anımsatan Akdağ, ”2011 TÜİK memnuniyet anketlerinde vatandaşımız yüzde 76 oranında sağlık hizmetlerinden memnundur. Birilerine göre, ‘bu halk bilmez, anlamaz’, bizce bu halk çok iyi bilir. Bu halk, SSK hastanelerinin izbe bodrumlarında saatlerce ilaç kuyruğunda beklediğini unutmaz, doğuma ambulans istendiğinde ‘gönderemiyoruz, kendi aracınızla gidin’ diye cevap verildiğini unutmaz. Bundan 10 yıl önce hiçbir köye ambulans gitmezdi” diye konuştu. Akdağ, şimdi hava ambulanslarıyla hizmet götürüldüğüne dikkati çekerek, bu ambulanslarının bir saat uçuşunun 5-10 bin Euro olduğunu belirtti.

KATKI PAYI
”Vatandaşlardan katkı payı alınsın mı alınmasın mı?” tartışmalarının yaşandığını dile getiren Akdağ, ”Bu tartışmaları ortaya koyanlar, yıllarca Türkiye’de yanlış bir muayenehanecilik sisteminin, tamamen piyasaya terk edilmiş bir sağlık anlayışının vatandaşımıza neler çektirdiğini unutmuş görünüyor. Sağlıkçılar olarak o zaman yürümeli, itiraz etmeliydik. Vatandaş, ister devlet, ister üniversite hastanesine gitsin para ödemeden hizmet alamadığında bunun suçlusu bizler değildik. Bunun suçlusu, ülkeyi yönetenler… Asıl itirazın o zaman yapılması gerekiyordu.”

“BAŞINDAN AŞAĞIYA ALTIN DÖKECEĞİM”
Bakan Akdağ, performans kriterleri arasında Nobel ödülü alana 140 TL ödül verileceğine ilişkin bazı görüşleri de değerlendirerek, şöyle konuştu:

”Ben geçen Meclis kürsüsünde söyledim. Bu ülkenin Sağlık Bakanı olarak ifade edeyim alabileceklerine de inanarak ifade ediyorum meslektaşlarımın. Bir meslektaşım nobel ödülü alsın, ben kaynağını nereden bulursam bulacağım, söz veriyorum onun tepesinden altınları ben dökeceğim, kamuoyunun karşısında hem de. Çünkü layıktır.

Taslak yapılırken, bir üniversitede taslak yapılırken puanlamada ödüller diye bir yer yazılmış. Bu taslakmış. Geçen bunu tıp eğitim kongresinde söyledim. Haklı olarak üniversiteden hocalarımız biraz alındılar, çıktı dediler ki bakanım böyle söylüyorsunuz ama böyle bir şey yok zaten. Bir taslağa bir yerde yazmışlar, şimdi bunu Tabip Odası’nın ya da başka bir takım muhalif çevrelerin alıp geçmesi uygun mu sizce?”

EMEKLİ HEKİMLERE MAAŞ MÜJDESİ
Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını ve özlük haklarını yetersiz sayıya rağmen iyileştirmek için gayret göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Törendeki konuşmalar arasında en önemli bulduğu hususun hekimlerin emeklilik maaşı konusu olduğuna dikkati çeken Akdağ, ”Gerçekten hekimlerin emeklilik maaşları düşük. Kabul edilemez ölçüde düşük” dedi. Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuya çözüm bulunması talimatı verdiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ”Ekonomi yönetimiyle bunu çalışıyoruz. Sabit maaşlar, üstüne sabit ek ödemeler, esnek ek ödemelerle bugün kazançlarınız belli bir sınırda. İnşallah ilerde çok daha iyi olur, ülke gelişiyor çünkü. Bu konunun çok haklı bir talep olduğunu hem sizin hem kamuoyunun huzurunda bir kere daha ifade ediyorum ve bu konuda ilerleme sağlayabilmek için bütün çabamı harcayacağımı sizin huzurunuzda bir kere daha ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

“GÜN AŞIRI NÖBET KURAL İHLALİ”
Genelgenin gereğine göre bir asistanın gün aşırı nöbet tutmasının mümkün olmadığının altını çizen Akdağ, ”Eğer herhangi bir yerde tutturuluyorsa kural ihlali yapılıyor. Bize bildirildiğinde bizim hastanelerimiz için gerekeni yaparız. Hala gün aşırı nöbet tutturulan asistanlar varsa bu bir haksızlık. Efendim ‘asistan sayımız az’. Maalesef asistan sayımızla beraber uzman sayımız da az, aile hekimi sayımız da az. Toplum hekimi sayımız da halk sağlığı uzmanımız da çocuk psikiyatrımız da çocuk kardiyoloğumuz da az. Bu genel bir problem” dedi.

PERFORMANS KRİTERLERİ
Performans sistemiyle ilgili niceliksel bir performans olacak diye bir kuralın bulunmadığını belirten Akdağ, bunun kurallarını üniversitelerin ve YÖK’ün koyacağını vurguladı.

Üniversitede çalışan hocaların ve diğer görevlilerin kazanabilecekleri bir ek ödeme üst sınırının bulunduğunu ve buna nasıl ulaşılacağını yine üniversitelerin ve YÖK’ün belirleyeceğini anlatan Akdağ, ”Tabip Odası, YÖK’le ve üniversitelerle oturup bunun nasıl adaletli biçimde, sadece niceliği değil, niteliği de adaletli bizimde nasıl yansıtacağını çalışmalıdır. Yapılması gereken iş budur” dedi.

“SESSİZ DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİK”
Akdağ, sağlık alanına ilişkin olarak ”Türkiye’de aslında oldukça sessiz bir devrim gerçekleştirdik” dedi.

Sağlık Bakanı olarak göreve geldiğinde anne ölümlerinin yaklaşık yüz binde 60-70 olduğunu; 2011 yılında bu oranın yüzde 14.5’e düştüğünü belirten Akdağ, ”Bu ülkenin Sağlık Bakanı olarak bu kısa süredeki büyük ilerlemeden dolayı gurur duyuyorum” dedi. Akdağ, bunda sağlık çalışanlarının özverili çalışmanın etkili olduğunu belirterek, ”Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.

Habertürk sağlık

AA

Bir yanıt yazın