Perşembe , 26 Aralık 2024

En zor soru ona soruldu


Zor soruya Prof. Dr. Ömer Özkan’dan en net cevap geldi

HaberTurk

 Hacettepe Üniversitesi’nde Şevket Çavdar’a yüz ve bacak nakilleri yapan Prof. Dr. Serdar Nasır ile Akdeniz Üniversitesi’nde nakilleri gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, hastaların uygun nitelikte ameliyata alınıp alınmadığı konusunda Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu üyelerini bilgilendiriyor.
Kompozit Doku Nakli Yönergesi’ne göre Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu bugün toplandı. Toplantıda, Prof. Dr. Ömer Özkan ile Prof. Dr. Süleyman Nasır, gerçekleştirilen nakilleri anlatıyor. Hastanın uygun nitelikte ameliyata alınıp alınmadığı, her türlü risk ve sonrasındaki süreç ile ilgili bilgilendirilip bilgilendirilmediği, Etik Komisyon’dan geçip geçmediği hakkında komisyon üyelerine sunum yapılıyor.

ÖMER ÖZKAN: ARAMIZDA BİLİMSEL BİR REKABET VAR
Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özkan, üniversiteler arasında rekabet iddiaları ile ilgili, “Öyle bir şey yok. Ancak bilimsel bir yarış olur. Onların hepsi bizim çok değerli arkadaşlarımız. Onların başarılı olmasından en çok mutlu olacak bizleriz.” dedi.

İRFAN ŞENCAN: BİZ BURADA MAHKEME KURMUYORUZ
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise rutin bir toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, “Biz burada bir mahkeme kurmuyoruz. Sonuçta Bilim Komisyonu toplandı. Bu komisyon konuyu her yönüyle değerlendirecekÂ… Toplantıda etik uzmanları da var. Toplantı sonrasında yazılı açıklama olacak.” diye konuştu.

“BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ERKEN”
Gazi Üniversitesi Tıp Etiği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu da gazetecilerin sorularını cevapladı. Nakillerle ilgili verileri görmeden konuşmanın doğru olmayacağını vurgulayan Çobanoğlu, “Etik açıdan problem olduğu düşünülüyor. Şu an bir şey söylemek için erken. Öncelikle üniversitelerin hazırladığı raporları görmek, tıp etiğine bakmak gerekir.” dedi.

Uygun tedavinin hastaya göre seçiminin önemli olduğunu kaydeden Çobanoğlu, “Ancak, tıpta ilerlemek için hekimler araştırmalı, bazı konularda bilgiye dayanarak girişimlerde bulunmalı. Bunun da tabi bazı olumlu ya da olumsuz sonuçları olabilir. Olumlu sonuçlarla gurur duyarız ve tıp ilerler.” şeklinde konuştu. Yüksek yarar için bazı kısmi zararların göz önüne alınabileceğini ifade etti.

Kol, bacak, yüz nakillerinin henüz çok yeni olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, “Bu nakillerde etik son derece önemli. Çünkü bunun topluma yansıma biçimi kuşkusuz olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilecektir.” dedi. Tıpta ezbere konuşmanın yanlış olduğunu yineleyen Çobanoğlu, “Her zaman her şeyin yapılabilirliği kadar ne zaman nasıl yapılması gerektiği çok önemli, ince bir hekim duyarlılığı gerektirir.” diye konuştu.

Çobanoğlu, organ nakillerinin son derece önemli olduğunu hatırlattı, medyadan da bu konuda hassas davranmasını istedi.
Komisyonda, Prof. Dr. Ferit Demirkan, Prof. Dr. Hakan Korkmaz, Prof. Dr. Fatih Avşar, Prof. Dr. Ömer Özkan, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Fevzi Altıntaş, Prof. Dr. irfan Şencan yer alıyor.

CHA

Bir yanıt yazın