Cuma , 24 Ocak 2025

Hamile asistanlara ön yargı !

ABD’de yapılan bir araştırmada, birçok asistan ve eğiticinin eğitim döneminde hamile kalınmasını onaylamadığı ve bunların büyük çoğunluğunun da erkek olduğu saptandı

Asistanlık dönemi boyunca hamile kalan cerrahi asistanlarına eğitim alan diğer meslektaşları ve eğitim kadrosu olumsuz tepkiler veriyor.

Chicago’daki “American College of Surgeons” üyesi Dr. Patricia L. Turner ve arkadaşlarının yaptığı ankete 749 kadın cerrah katıldı. Katılımcıların yüzde 67’si cerrahi eğitimleri sırasında hamile kaldıklarında bazı  ön yargılara maruz kaldıklarını ifade ettiler. Ancak, geçtiğimiz 30 yıllık dönemde hoş olmayan davranışa maruz kalma oranının yüzde 76 olduğu, bununla karşılaştırınca elde edilen yeni sonuçlarda bu oranda bir düşüş saptandığı belirtildi.

“Archives of Surgery”de internet ortamında yayımlanan söz konusu anketin sonuçlarına göre, birçok genç cerrah (dokuz yıldan daha kısa süredir çalışmakta olan) hamilelik dönemlerinde bazı eş kıdemlileri ve eğiticilerden hamilelikleriyle ilgili iyi davranışlar  gördüklerini ifade ettiler. Ancak, 1970’ler ve öncesinde kadın asistanların hamilelik dönemlerinde hiçbir destekle karşılaşmadıkları belirtiliyor.

Destek davranışları gösterenlerin sayısının fazla olmadığı, birçok asistan ve eğiticinin eğitim döneminde hamile kalınmasını onaylamadığı ve bunların büyük çoğunluğunun da erkek olduğu saptandı. Dr. Turner ve arkadaşları, cerrahi eğitimi almakta olan kadınlara karşı olan bu tutumun araştırılması gerektiğini ve cerrahi iş gücünün geleceği açısından bu durumun net bir şekilde ortaya konması gerektiğini ifade ettiler.

Söz konusu anketin 99 sorudan oluştuğu ve “Association for Women Surgeons ve American College of Surgeons”  üyesi 3 bin 330 kadın cerraha gönderildiği biliniyor. Ankete katılım oranının yüzde 49,6 düzeyinde olduğu ifade edildi.

Ankette, her bir kadına cerrahi eğitimleri sırasında geçirdikleri hamilelik dönemleri ve bu sırada çalışma arkadaşları ve eğiticilerinden gördükleri davranışlar sorgulandı. Katılımcılar çalışma sürelerine göre  0-9 yıl, 10-19 yıl, 20-29 yıl ve 30 yıl ve üzeri olmak üzere dört gruba ayrıldı.

Çalışma süresi en uzun olan grupta, asistanlık eğitim  dönemi boyunca hamile kalma oranlarının yüzde 5 düzeyinde olduğu saptandı. Diğer gruplarda ise bu oranın yüzde 15 düzeyinde olduğu belirlendi. Bu oranların cerrahi eğitim  dönemi sonrasındaki hamilelik oranına göre düşük olduğu gözlendi.

Ancak, genç cerrahlarda olumsuz davranışlarla karşılaşma oranının eğitimlerini 30 yıl önce tamamlayan gruba göre çok daha yüksek olduğu dikkati çekti. Olumlu davranış biçimlerinin zamanla artış gösterdiği, kadın meslektaşların daha fazla destek olduğu da saptanan diğer bulgular arasındaydı.

Kaynak:
www.medpagetoday.com
www.medimagazin.com.tr

Bir yanıt yazın