Pazar , 22 Aralık 2024

Özel hastaneler ‘acil’den para almak için yol buldu!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı sözleşmeli vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının acil servislerine başvuranlardan ek ücret almanın yolunu açtı. Kurum temsilcileri ve hekimler “Acil servisler, ‘acele servislere’ dönüştürüldü” açıklamasıyla uygulamaya tepki gösterdi

Burcu TANER

İZMİR – SGK’nın 7 Mart 2012 tarihinde yayımladığı ’Güncel Sağlık Uygulama Tebliği’ acil servislere yeni düzenleme getirildi. Daha önce ek ücret talep ettikleri için şikayete konu olan özel sağlık kuruluşlarına ait acil servislere “Acil olarak başvurulsa bile bu halin ortadan kalktığına hükmedilen hallerde ek ücret almasının yasal hale getirildiği” belirtildi.

“ACİL HAL YOKSA TAAHHÜTNAME İMZALA”

Sağlıkta Uygulama Tebliğinde (SUT), ’Acil Sağlık Hizmetleri ve İlave Ücret Alınması’ ile ilgili düzenlemede sağlık kuruluşlarının acil servise başvuran tüm hastalara bakmak zorunda olduğu ve herhangi bir ek ücret isteyemeyeceği kaydedildi. Ancak, sağlık kuruluşu vakanın acil hal kapsamına girmediğini tespit ederse hastaya ’Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Taahhütname’ imzalatılmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Belgede hastanın ek ücret ödemeyi ve bu ödenen ücreti SGK’dan talep etmemeyi taahhüt etmesi istendiği ifade edildi.

“ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI İLAVE ÜCRET ALABİLİR”

Tebliğde ayrıca, “Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla Kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabilir. İlave ücretler, genel sağlık sigortalıları veya bakmakla yükümlü olunan kişilerce ve/veya sağlık kurum/kuruluşlarınca Kurumdan talep edilemez” denildi.

“HASTA İLE HEKİMİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN”

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, sağlık güvencesi olmayan yoksulların da ücretsiz hizmet veren acil servislere başvurma yolunu seçebildiğini, ancak herkesin eşit sağlık hizmeti alması gerektiğine dikkat çekti. Acil servislerdeki yığılmalarda hekimler ile hastalar arasındaki gerilime yenisinin eklendiğini, doktora hastanın ’Acil mi, değil mi?’ olduğuna karar verme sorumluluğu verildiğini anlatan Prof.Dr. Özer, bu nedenle doktor ile hastanın karşı karşıya geldiğini kaydetti. Prof.Dr. Özer, şöyle konuştu:
“Nasıl ilaçta hastayla eczacı karşı karşıya getirildiyse şimdi de hekimle hastayı karşı karşıya getiriyorlar. İtirafta bulunun, demek ki sağlıktan para kazanmak istiyorsunuz. Sağlık Bakanlığı, ’Kervan yolda düzülür’ mantığıyla hareket ediyor. Hastayı üzerinden atmaya çalışıyor. Hastayla hekimi karşı karşıya getirmeyin.”

“ACİL’ SERVİSLER ’ACELE’ SERVİSE DÖNÜŞTÜ”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube eski Başkanı Ergün Demir, daha önce tepkiyle karşılaşan uygulamanın önünün açıldığını, acil servise başvurması halinde bile imza karşılığı ek ücret alınacağını kaydetti. Demir, “Acil servisleri ’acele’ servislere dönüştürenler, bu hayati sağlık aşamasını bile ticarileştiriyorlar, özel sağlık kuruluşları ile vakıf üniversitelerinin acil servislerinde ilave ücret alınmasının önünü açıyorlar. İlave ücret ödeyemeyenler ise zaten iş yoğunluğu fazla olan Üniversite ve Devlet Hastanesi acillerine yönlendirileceği aşikardır” dedi.

Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar, tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar dışındaki hastalar SGK tarafından acil hal olarak kabul edilmiyor. (dha)

Radikal
 

Bir yanıt yazın