Cuma , 24 Ocak 2025

45 dakikada yüksek tansiyona SON!

Dicle Üniversitesi’nde ‘Renal Sempatik Denervasyon’ tedavi yöntemine başlandı

Diyarbakır’da hizmete giren Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesi’nde tıpta ”Renal Sempatik Denervasyon” adı verilen, kasıktaki atardamara özel bir telle müdahalede bulunularak böbrek damarına ait sinirlere radyo frekans dalgası verilmesi yöntemi ile yüksek tansiyon hastalarının tedavisine başlandı. Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı ve Kalp Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, modern tasarımı ve son teknolojik cihazlarla hizmet vermeye başlayan Kalp Hastanesi’nde ilaca dirençli yüksek tansiyon hastalarının tedavisine başladıklarını söyledi. Yüksek tansiyonun, Türkiye’de olduğu gibi dünyada da son derece önemli bir problem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ülgen, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kişide, yani her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon bulunduğunu kaydetti.

Ülgen, yüksek tansiyonun tedavi edilmediği takdirde beyin kanaması, felç, kalp krizi, körlük ile kalp ve böbrek yetmezliğiyle sonuçlanabildiğine dikkati çekerek, şöyle dedi: ”Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında ve devam etmesinde böbrekten salgılanan hormonlar büyük öneme sahip. Bu hormonlar vücutta tuz tutulumunu arttırarak ve damarları büzerek kan basıncını yükseltiyor. Böbrek damarlarına ait sinirlerin yakılması yolu ile devre dışı bırakılması sonucu bu hormonların zararlı etkileri en aza indiriliyor. Böylece yüksek tansiyon tamamen ya da kısmen ortadan kalkabiliyor. Geliştirilen yeni cihaz ve yöntemlerle yüksek tansiyon hastaları tedavi edilebiliyor. Bu yöntemle 45 dakikada yüksek tansiyondan kurtulabilirsiniz. ‘Renal Sempatik Denervasyon’ adı verilen bu yeni yöntem sayesinde lokal anestezi altında hastaya 30-40 dakika içinde tedavi uygulanıyor. Uygulama kalp anjiyosuna benzer bir teknik ile gerçekleştiriliyor. Kasıktaki atardamara özel bir telle girilerek böbrek damarına ait sinirlere radyo frekans dalgası verilerek ısıtılıyor. Yaklaşık 45 dakika süren bu işlem boyunca hasta herhangi bir acı duymuyor.”
RİSK YÜZDE 1’DEN AZ

Prof. Dr. Ülgen, yüksek tansiyon hastalarının önemli bir kısmında ilaçların yeterli olamadığını dile getirerek, bu yöntem ile günde 4-5 tansiyon ilacı alan hastanın ilaç sayısını 1 veya 2’ye düşürebildiğini söyledi. Bu yöntemin tüm tansiyon hastaları için olmasa da önemli bir hasta grubu için büyük bir imkan olduğunu vurgulayan Ülgen, ”Bu işlemin riski de yüzde 1’den az. Hasta 6 saatte taburcu oluyor” diye konuştu.

AA

Bir yanıt yazın