Bakan Akdağ, Türkiye’de vatandaşların yüzde 64’ünün hiç hareket etmediğini, egzersiz yapmadığını belirtti
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i makamında ziyaret etti. 7-13 Nisan’ın Sağlık Haftası olarak kutlandığını ifade eden Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl sloganının ”Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan” olduğunu bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün çok doğru bir slogan bulduğuna dikkati çeken Akdağ, ”Biz fani insanlarız. Hepimiz ölümü tadacağız, ölümden kurtuluş yok. Ancak insan sağlıklı bir yaşamı da seçebilir. Ölüm vakti gelinceye kadar hastalıklı bir yaşam biçimi de seçebilir. Bu bizim irademizle alakalı bir husus” dedi.
Akdağ, devlet ve hükümet olarak koruyucu sağlık hizmetlerini yerine getirirken doğrudan doğruya ferdin, kendi hayatıyla ilgili değişiklikler yapmasının teşvik edilmesi gerektiğini, hükümet ve sağlık yöneticilerinin üzerlerine düşen görevin bu olduğunu, ortamların da buna göre hazırlanması gerektiğini aktardı.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN PÜF NOKTALARI
Hükümet ve sağlık yöneticilerinin görevini yaptıktan sonra sonrasının kişinin kendisine kaldığını vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti.
”Türkiye toplumu son yıllarda çok şişmanladı. Son 10-15 yılda bir takım tedbirler alacağız, alıyoruz. Ancak Sağlık Bakanlığı, kişilerin ne yiyeceğine, ne içeceğine doğrudan o kişi adına karar veremez. Bireyin kendisi buna kara verecek. 4 meseleye itina edersek sağlıklı yaşama şansımızı çok artırırız. Bunlardan birisi şişman olmamaktır. Eğer şişmanlamışsak kilo vermeliyiz. Bunu sağlamak için çok yememeliyiz. Yeterinden fazla tüketmemeliyiz ve hareket etmeliyiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yakında yaptığı araştırma şunu gösterdi: Türkiye’de vatandaşlarımızın yüzde 64’ü hiç hareket etmiyor, egzersiz yapmıyor. Ancak günlük işlerini yapmak için bir yerden bir yere hareket ediyorsa onu da araçla yapıyor. Merdiven dahi çıkmıyor. Asansöre biniyor. Bu gerçekten toplum için çok garip. Biz Anadolu toprağında dedeleri günde 10-15 kilometre yürüyen bir toplumdan oturan bir toplum haline geldik. Çok fazla televizyon seyrediyoruz. Çocuklarımız bilgisayar başında çok fazla zaman kaybediyor. Bu gerçekten sağlığımızı ileri derece de tehdit ediyor.”
HER ÖNÜNE GELEN BİR DİYET ANLATIYOR
”Yeterinden fazla nasıl yemeyeceğiz? Her önüne gelen bir diyet anlatıyor” diyen Akdağ, şöyle devam etti:
”Bunun en kestirme yolu acıkmadan sofraya oturmamalı, doymadan kalkmamalıyız. Sofraya her oturduğumuzda midemizin bir kısmını boş bıraktığımızı hissederek kalkmalı, tıka basa yememeliyiz. Çiğneyerek yavaş yemeliyiz. Bunu yaparsak yeme kültürümüzü doğru bir yöne döndürmüş oluruz. Bu ikisinin dışında iki önemli hususta bugün dünyanın başının belası olan iki zararlıdan kaçınmak gerekiyor. Bunlardan birincisi sigaradır. Şükürler olsun sigarada Türkiye ortaya koyduğu öncülük ile bütün dünyanın takdirini kazanmış durumda. Biliyorsunuz ki Başbakanımız sigarayla mücadelede Dünya Sağlık Örgütü’nün özel Başarı Ödülü’nü aldı. Başbakanımızdan önce de örgütün Avrupa Bölgesi bu ödülü bana vermişti. Tabii bunu bütün toplumla birlikte gerçekleştirdik. Gittikçe nesillerimizi sigaradan korumaya doğru gidiyoruz. Bu devam edecek ancak bir de alkol var. Türkiye’de alkol tüketimi Avrupa’nın çok altında.”
Sağlık Bakanı Akdağ, sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşlanmak için toplumun bütün bu konulara özen göstermesi gerektiğini, bir şekilde hasta olanlara da AK Parti Hükümeti olarak sonuna kadar hizmet edeceklerini sözlerine ekledi.
AA
Habertürk-sağlık