Nadir rastlanan genetik bir cilt hastalığı olan Aslı Dağ, PGD yöntemi ile anne oldu
Kenan TAŞKIN / TRABZON (AHT)
Daha önce bebeklerinin birini karnında, ikisini dünyaya getirdikten kısa süre sonra kaybeden, tüp bebek yönteminde ise ölümden dönen Aslı Dağ, çocuk hasretini, Türkiye’de ve dünyada ilk olduğu belirtilen “Preimplantasyon Genetik Diagnoz†(PGD) yöntemiyle sona erdirdi
Trabzon’da 8 yıllık evli Aslı Dağ, ilk hamileliğinin 8. ayında bebeğini kaybetti. Bir yıl sonra ise doğan kızı 44 gün yaşadı, Evlat hasretinden vazgeçmeyen Aslı Dağ’ın üçüncü bebeği de sadece 48 gün yaşadı. Aslı Dağ, son çare olarak tüp bebek yöntemine başvurdu. 3 yıl önce İstanbul’da özel bir klinikte yaptırdığı tüp bebek girişimi, neredeyse ölümüne neden oluyordu. “Dış gebelik†sonucu kanı zehirlenen Aslı Dağ, son anda kurtarıldı.
NADİR HASTALIK
Dağ Ailesi, iki yıl sonra bir tanıdıkları aracılığı ile Trabzon’daki bir tüp bebek merkezine başvurdu. Yapılan testlerde genç kadında EBPA olarak bilinen ve az rastlanan genetik bir cilt hastalığı taşıdığı, bebeklerini doğum sonrasında bu nedenle kaybettiği belirlendi. Dr. Şafak Hatırnaz, “Hastamızın gelişen embriyonlarından alınan bir hücreye bu hastalığı sorgulayan genetik inceleme yaptırdık. İnceleme neticesinde hastalık taşımadığı tespit edilen 4 emriyondan ikisi transfer edildi ve bu yolla hamile kalması sağlandı†dedi. “Preimplantasyon Genetik Diagnoz†(PGD) yöntemiyle hamile kalan kadın Aslı Dağ, 9 ay sonra sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Dağ, bebeğin yapılan sağlık kontrolünde hiçbir sorununun bulunmadığını belirterek “Evlendikten 8 yıl sonra sağlıklı bir çocuğa kavuştum. Çok mutluyum, zor bir hamilelik dönemi geçirdim, hamileliğim boyunca doktorun dediği her şeyi yaptım. Zamanın büyük bir bölümünü yatakta geçirdim. Ama artık Fatma Naz adını verdiğim bir bebeğim var†dedi.
DÜNYADA BİR İLK
Yaptıkları yöntemin Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğunu belirten Dr. Şafak Hatırnaz, şunları söyledi: “Bu çalışmamız dünyanın en saygın tıp kuruluşlarından ASRM (Amerikan Üreme Tıbbı Derneği) bünyesinde aylık olarak yayınlanan JARG (Journal of Assisted Reproduction and Genetics) Dergisi tarafından büyük ilgi gördü. Dergi, olayı tıp dünyasına literatür araştırmalarına göre sağlıklı bebek doğumu için sonuçlanan ilk başarılı PGD uygulaması olarak duyurdu.â€
PGD YÖNTEMİ NEDİR?
TÜP bebekteki gebelik oranlarını yükseltmek için kullanılan bu yöntemde embriyonlar, rahme yerleştirilmeden önce kromozomları incelemeye tabi tutuluyor ve sağlıksız kromozomlar eleniyor. PGD ile genetik hastalıkları taşımayan embriyonlar anneye verilerek çocuklarda da hastalığın görülmesinin önüne geçilebiliyor. PGD yöntemi, düşük riskini azaltırken gebelik şansını yükseltiyor. Bu işlem, bir tüp bebeğe yakın ek bir maliyet getirmesiyle birlikte, bazı durumlarda da gebeliğin tek şansı olarak kullanılıyor.
Haberturk sağlık