Cuma , 24 Ocak 2025

Acilde ücret istemeye ve hasta çevirmeye son

Özel Hastaneler Yönetmeliği değişti, ruhsat iptaline varan cezalar yürürlüğe girdi

Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dahil gerekli ilk müdahalenin yapılması, gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanmasındanözel hastane sorumlu olacak. Aynı yılda 3 kez ve daha fazla acile başvuran bir hastadan ilave ücret talebi tespit edilirse hastanenin ruhsatı geri alınabilecek

Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, özel hastaneler, 4 klinisyen uzmandan az olmamak kaydıyla Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen toplam kadrolarının en az dörtte biri sayısında klinisyen uzman ile faaliyete başlayabilecek.

Toplam kadronun dörtte üçünün iki yıl içinde aktif hale getirilmesi zorunlu olacak. İki yıl içinde aktif hale getirilemeyen kadrolar kaybedilecek. Kalan dörtte birlik kadrolar, bakanlıkça kullanımına izin verilmesi halinde aktif hale getirilecek. Klinisyen uzman sayısı dördün altına düşen hastanelerin faaliyeti iki yıla kadar süreyle askıya alınacak. Bu süre sonunda uzman hekim eksiğini gideremeyen özel hastanenin ruhsatı iptal edilecek.

Özel hastanelerin kadroları, Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi’ne, bakanlıkça elektronik ortamda kaydedilecek. İlan edilecek dönemlerde özel hastanelerin kullanımına izin verilecek kadrolar veya ek kadrolar, bakanlıkça bu elektronik sistemde tanımlanacak ve hekim başlatma talebi mesul müdür tarafından sistem üzerinden yapılacak.

Birbirine bitişik ve bütünlük arz eden birden fazla imar parseli üzerinde hastane ve eklerinin yapılması halinde, bu parseller arasında imar yolu, duvar gibi bütünlüğü bozacak uygulamalara izin verilmeyecek.

ACİL HASTADAN ÜCRET ALINMASI
Acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dahil gerekli ilk müdahalenin yapılması, gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanmasından özel hastane sorumlu olacak.

Hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği uzman tabip, tıbbi donanım, müdahale, bakım ve tedavi için gerekli şartların hastanede sağlanamaması durumunda ise gerekli ilk müdahalenin yapılmış olması kaydıyla, başka bir sağlık kuruluşuna usulüne uygun şekilde sevki sağlanabilecek.

Acil vakaların sağlık güvencesi olup olmadığını, ödeme gücü bulunup bulunmadığını veya hastanıntedavi masrafını nasıl karşılayacağını sorgulayan, acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınan hastanelerin acil vakalar haricinde hasta kabulü, on gün süreyle valilikçe durdurulacak.

Aykırılığın tekrarında hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü, otuz gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, hastanenin ruhsatnamesi Sağlık Bakanlığı tarafından geri alınacak.

Acil servise başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevkinde ilave ücret alındığının tespiti halindehastanenin mesul müdürü uyarılacak. İlave ücrete ilişkin bir yıl içinde ikinci tespitte hastanenin acil vakalar haricinde hasta kabulü bir gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının üçüncü ve daha fazla tespitinde ise diğer uyarı ve iptal cezaları uygulanacak.

YABANCI HEKİM
Elektronik İmza Kanunu hükümlerine uygun elektronik imza ile imzalanmış tıbbi kayıtlar, resmi kayıt olarak kabul edilecek ve ilgili mevzuata göre yedekleme ve arşivlemesi yapılacak.

Özel hastaneler, günlük yatak ücretlerini her yıl kendileri tespit ederek bakanlığa bildirecek ve bu ücret bakanlıkça onaylanacak.

Bakanlık, hastane sınıflamalarını, emsal hastanelerdeki en yüksek ve en düşük yatak ücretlerini vehastanelerin kapasitelerini dikkate alarak, gerektiğinde günlük yatak ücretlerinin üst sınırını belirleyebilecek.

Özel hastanede görev yapan bir uzman hekimin ayrılması halinde, aynı dalda uzman hekim süre kaydı aranmaksızın istihdam edilecek. Ayrılan hekimin uzmanlık dalında kamu hizmetinde aksama olması halinde kuruluşun kadro hakkı saklı kalmak kaydıyla bu kadroya hekim başlayışı en fazla bir yıl süreyle geçici olarak bakanlıkça durdurulabilecek.

Özel hastane, bakanlıkça izin verilmesi kaydıyla yabancı hekim ve hekim dışı sağlık meslek mensubu çalıştırabilecek. Bu şekilde verilecek izin, hastaneye planlama kapsamında cihaz ve ünite ekleme hakkı sağlamayacak.

Diyaliz merkezleri ve üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde kadrolu çalışan uzman hekimler, özelhastanede kadro dışı geçici çalışabilirler.

Bakanlıkça yapılacak uzman hekim planlaması çerçevesinde ilan edilecek dönemlerde ve belirlenen uzmanlık dallarına göre özel hastanelere ek kadro verilebilecek.

Bakanlıkça ruhsatlandırılan özel hastanelerden yer seçimi ve bina şartlarını sağlayamayanların, uygunsuz olan durumlarını tespit etmek, uygunsuzluklarını yerinde veya taşınarak giderecek olanlara gerekli süreyi belirlemek ve bakanlığa sunmak üzere valilikçe, il sağlık müdür yardımcısı başkanlığında, ilgili belediye imar müdürlüğünden bir temsilci, bir mimar, gerek görülmesi halinde il sağlık müdürlüğü kadrosundan bir avukat ve diğer teknik personelin bulunduğu bir komisyon görevlendirilecek. Komisyon her bir hastane için yapmış olduğu çalışmayı ve önerilen uyum süresini gerekçeleriyle birlikte bakanlık onayına sunacak. Uyum süresi yedi yılı geçemeyecek.

AA

Bir yanıt yazın