Cuma , 24 Ocak 2025

Hacılara yeni aşı

Bu yıl hacı adaylarına menenjite yol açan mikroba karşı daha etkili aşı uygulanacak

Hacı adaylarına bu yıl menenjite karşı daha etkili aşı uygulanacak.
Yeni aşı, beyne yerleşerek menenjite yol açan mikrobu taşıyıcılık riskini azaltıyor.
Türkiye’de menenjit hastalığına yol açan en önemli etken olan ”meningokok” bakterisine karşı aşılama ve korunma önlemlerinin ele alındığı çalıştayda, yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı.
Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Kurulu Üyesi, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bakır, menenjitin, bazı virüs ve bakterilerin yol açtığı beyin zarı iltihabı olduğunu söyledi.
Türkiye’de menenjite yol açan diğer iki bakteriye karşı etkili aşılamayla önlem alınabildiğini ifade eden Bakır, bu hastalığa neden olan tek bakteriyel etken olarak ”meningokok”un kaldığını belirtti.
Antibiyotik ile tedavi edilebilen bu bakterinin salgın yapabilen tek menenjit etkeni olduğuna işaret eden Bakır, şu bilgileri verdi:
”Bu bakteri boğaza yerleşiyor. Toplumumuzda gereksiz antibiyotik kullanımı mikrobun boğaza kolay yerleşmesine zemin hazırlıyor. Vücut direnci düştüğünde, bakterileri önleyen mekanizmalar zayıfladığı için mikroplar kolayca akciğer, kulak, beyin gibi organlara yerleşebiliyor. Meningokok da kolaylıkla beyin dokularına yerleşme özelliğine sahip.”
SİGARA KULLANANLAR RİSK ALTINDA

Sigara kullanımının meningokok bakterisinin boğaza yerleşmesini kolaylaştırdığını bildiren Bakır, gereksiz antibiyotik kullanımı ve bu bakteriyi taşıyanlarla temasın da risk faktörleri arasında olduğunu vurguladı.
Hastalığın daha çok 2 yaşın altındakilerde görüldüğünü anlatan Bakır, bağışıklık sistemi baskılananların, kanser ve organ nakli olanların da risk altında olduğunu söyledi.
Bakır, TÜİK verilerine göre 5 yaşın altında meningokoktan yılda bin 300 dolayında ölüm görüldüğünü bildirdi.
Meningokok bakterisine karşı aşılamanın 2 yaş üstünde hacı adaylarına ve askerlere yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Bakır, şu değerlendirmelerde bulundu:
”Yapılan bu aşı kişilerin hastalanmasını engelliyor, ancak mikrobun boğaza yerleşmesini engellemiyor, taşıyıcılık devam ediyor. Bu taşıyıcı kişiler mikrobu bir başkasına bulaştırabiliyor. Hacılara bu yıl ilk kez taşıyıcılığı ciddi oranda azaltan aşı uygulanmaya başlanacak.”
Prof. Dr. Mustafa Bakır, hacı adaylarının Türkiye’ye dönüşte getirdikleri menenjit mikrobuyla ilgili sorunun da böylece çözümleneceğini bildirdi.
SİNİR SİSTEMİNE ZARAR VERMEYECEK AŞI DA YOLDA

Meningokok bakterisinin sık rastlanan ve hastalık yapan 5 türü bulunduğunu anlatan Bakır, Türkiye’deki vakaların yüzde 50’sinde bu bakterinin B tipinin görüldüğünü belirtti.
Ancak sinir dokusuna zarar verme riski olduğu için bakterinin B tipine karşı henüz bir aşı geliştirilemediğini ifade eden Bakır, ”Üzerinde çalışmaların devam ettiği bir aşı var. 1-2 yıl içinde piyasaya çıkacak bu aşının sinir dokusuna zarar verme riski olmayacak” dedi.

AA

Bir yanıt yazın