Cuma , 24 Ocak 2025

Türkiye’de bir ilk daha!

Gözyaşı kuruyan hastanın göz kapaklarına tükürük bezi nakledildi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Türkiye’de bir ilk daha!
Ülkemizde son günlerde tıp alanındaki başarılı operasyonlara bir yenisi Bursa’dan eklendi. Dünyada sadece dört merkezde yapılabilen operasyon, Türkiye’de ilk kez Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşti. Şiddetli göz kuruluğu nedeniyle bir gözü görmeyen bir hastanın, tükürük bezi, göz çevresine nakledildi. Ameliyat, Prof. Dr. Bülent Yazıcı ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
İsmet ACAR / BURSA (AHT)


Dünyada şimdiye kadar sadece dört merkezde ve sınırlı sayıda hastaya uygulanan tükürük bezi nakli, Türkiye’de ilk kez Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapıldı. Yaklaşık 8 yıldır göz kuruluğu rahatsızlığı çeken ve bir gözünü kaybeden 40 yaşındaki Fahriye Oruç’a tükürük bezlerinden alınan parça, göz çevresine yerleştirildi. Yaklaşık 2,5 saat süren ameliyat sonucunda hastanın gözleri, tükürük bezleri sayesinde ıslanmaya başladı. Son bilgiler ışığında, teknik olarak sorunsuz biçimde gerçekleştirilen ameliyat sonrası, hastanın ağzında da herhangi bir sorun gelişmedi. Ameliyatı yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Bülent Yazıcı, bu tedavinin sonuçlarının şaşırtıcı ölçüde başarılı olduğunu, ağır göz kuruluğu ve görme kaybı olan tüm hastalar için yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi.
40 yaşındaki Fahriye Oruç, 2004 yılında bir ilaca karşı alerjik reaksiyon sonucunda Stevens Johnson Sendromu hastalığına yakalandı. Bu hastalık, Fahriye Oruç’un her iki gözünde şiddetli göz kuruluğu ve kornea bulanıklaşmasına yol açtı. Oruç, göz kuruluğu nedeniyle meydana gelen hasarları gidermek için, daha önce de 8 kez göz ameliyatı geçirdi. Ancak bu ameliyatlar başarısız oldu ve gözkapaklarında kısalma, kirpiklerinde de içe dönme meydana geldi. Bir süre sonra da Oruç’un bir gözü görme yetisini kaybetti.
AYNI AMELİYATTA GÖZ KAPAKLARINDAKİ ŞEKİL BOZUKLUĞU GİDERİLDİ

Hastanın görme yetisini az da olsa koruyan sol gözüne, tükürük bezi nakledildi. Ameliyatta, hastanın ağzından alınan tükrük bezinden bir parça, göz çevresine nakledildi. Aynı ameliyatta, hastanın gözkapaklarındaki şekil bozuklukları da düzeltildi. Ameliyattan sonra tükürük bezi, gözkapağı ve çevresine çok iyi uyum sağladı ve hasta tekrar gözyaşına kavuştu, yıllar sonra göz batması ve göz kuruluğundan kurtuldu. Yapay gözyaşı damlalarını kullanmayı tümüyle bırakan Oruç, sonuçtan çok memnun.
Stevens Johnson Sendromu’nun ilaç alerjisinin sık görülen sorunlardan birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Yazıcı, “Göz için sonuçları kötü ve ağır olan hastalık. Önemli kısmında gözlerde ciddi kayıplar görülebiliyor, bazen iki gözün görme kabiliyeti kaybolabiliyor. Temel neden, gözün yüzeyini ıslak tutan bezlerin işlevini yitirmesi. Kuru hale geldiğinde göz yüzeyi buna tahammül edemiyor. Gözümüzün sürekli ıslak kalması gerekiyor. Aksi halde göz kapağı rahat hareket edemez. Gözlerin kuruluğa tahammülü yok. Bu hastanın gözyaşı akımı durmuştu. Ameliyatlara rağmen bir çözüm bulunamamıştı” dedi.
“Hastaya bu ameliyat başlangıçta yapılabilseydi, bugün ağır bir görme problemi de olmazdı” diyen Prof. Dr. Bülent Yazıcı, ameliyatın Brezilya ve İngiltere’den sonra Türkiye’de ilk kez kendileri tarafından yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Göz yüzeyi ve ağız içi, salgı bezlerinin ürettiği sıvılarla sürekli ıslak tutulan yapılar. Tükürük ve gözyaşı sıvıları benzer bir içeriğe sahip. Bu ameliyatta, gözkapağında gözyaşı bezlerinin bulunduğu bölgeye tükürük bezi nakli yapılıyor. Kireç yanığı, Stevens Johnson Sendromu ve benzeri nedenlerle şiddetli göz kuruluğu gelişen ve bu yüzden görme yetilerini yitiren hastalar, öncelikle kuru göz sorunu için tedavi edilirse, sonraki kornea ameliyatlarının başarı şansı daha da artacaktır” dedi.
STEVENS-JHONSON SENDROMU NEDİR?

Stevens-Johnson Sendromu cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından sonuç olarak cildin üst katmanının kuruyup ölerek dökülmesine neden olan cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları oluşur. Stevens-Johnson sendromu genellikle hastaneye yatırılmayı gerektiren tıbbi bir acil durumudur.

Bir yanıt yazın