Cuma , 24 Ocak 2025

Kalp cerrahisinde bir ilk

Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akgül, tiroit hormonu çok yükselen hastayı, kanını hormondan temizleyerek ameliyat etti. Yöntem kalp ameliyatlarında ilk kez uygulanıyor.

İSTANBUL – Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül, kalp kiriz geçiren, kalp ana damarında yırtık olan ve guatr rahatsızlığı nedeniyle tiroit hormonu çok yükselen hastayı, kalp ameliyatlarında ilk kez uygulanan ”plazmaferez” yöntemiyle kanındaki tiroit hormonunu temizleyerek ameliyat etti.

Akgül, 65 yaşındaki kadın hastanın kendilerine yaklaşık bir ay önce kalp krizi şikayeti ile geldiğini söyledi. Kalp krizi vakalarında ilk 6-8 saat geçtikten sonra, hastayı ameliyat etmeden belli bir süre beklettiklerini belirten Akgül, ”Hastanın değerleri düzeldiği zaman ameliyata alırız. Bu hastamızın değerleri düzeldi ama guatr rahatsızlığı olduğu için kandaki tiroit değerleri yüksek kaldı. Biz endokrin ve dahiliye ile devamlı görüşmeler yaptık ama ilaçların dozlarını çok arttırmamıza rağmen kandaki tiroit seviyesini düşüremedik” diye konuştu.

Akgül, bu arada hastanın kalbe giden ana damarında yırtık olduğunu ve kalp ameliyatının da acilen yapılması gerektiğini vurgulayarak, hastanın her an tekrar kalp krizi geçirip ölme riski bulunduğunu anlattı.

“TİROİT DÜŞÜRÜLMESEYDİ HASTAYI KAYBEDELİRDİK”
Hastanın kanındaki yüksek tiroit hormonunu düşürmeden ameliyat yapılması halinde, ameliyat travması nedeniyle masada kalabilecek bir hasta olduğunu belirten Akgül, şunları söyledi: ”Bir karar vermemiz ve bu hormonu temizlememiz lazımdı kandan. Literatürde ciddi bir araştırma yaptık. Kalp ameliyatları hariç bazı basit ameliyatlarda ‘plazmaferez’ dediğimiz kan değişimi yapılmış. Biz de hastanın 2 ayrı gün 12’şer ünite, bir ayrı günde 8 ünite kan vererek plazmasını değiştirdik. Yani kan şekil elemanları hastada kalıyor, fakat hastanın kanının sıvısı devamlı değişiyor. Çünkü hormon o sıvıda. O hormonu alarak, yerine başka bir plazma vererek hastanın bütün hormonlarını kandan temizledik. Okuduk, her tarafta taradık. Bu yöntemin kalp ameliyatları için hiç yapılmadığını gördük. Tek bizde yapılmış oldu. Riskli bir iş. Ancak yapmasaydık hasta ölecekti. Başka yapılacak bir şey yoktu. Bütün kan sistemini değiştirdik hastanın.”

AMELİYATTA KALP DURDURULMADI
Akgül, bu yöntemden sonra da hastayı acil kalp ameliyatına aldıklarını dile getirerek, ”Ameliyatı kalbi de durdurarak yapmadık. Çalışan kalpte ikili by-pass yapıp hastayı tedavi ettik. Hasta şu anda serviste yatıyor, tiroit hormonları normal seviyede gidiyor” diye konuştu.

Ameliyatın yaklaşık 4 saat sürdüğünü aktaran Akgül, hastaya minimal zarar vermek için ameliyatı kalbi hiç durdurmadan yaptıklarını anlattı. Akgül, bu yöntem sayesinde hastanın tiroidini de tedavi etmiş olduklarını ifade ederek, şu an hastanın tiroidi için düşük seviyede ilaç kullandıklarını söyledi.

Hastanın ameliyattan sonra bir akşam yoğun bakımda yattığını belirten Akgül, bir aksilik çıkmazsa hastanın birkaç güne kadar taburcu edileceğini belirtti. Akgül, ”Bu hasta çok ‘orijinal’ bir hasta oldu bizim için. Kanını temizleyerek ameliyata girmek enteresan bir tarz, başka bir çaremiz yoktu” dedi.

”YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM”
Hasta Havva Hoş da hastaneye gelmeden önce durumunun kötü olduğunu belirterek, ”Önceden bir rahatsızlığım yoktu. Kalp krizi geçirdim. Guatr rahatsızlığım varmış, bilmiyorduk. Bu nedenle tiroit hormonlarım çok yükseldi. Buraya geldik, doktorum beni ameliyat etti. Şimdi çok iyiyim. Yeniden doğmuş gibiyim” şeklinde konuştu.

ntvmsnbc

 

Bir yanıt yazın