Çarşamba , 15 Ocak 2025

Karpuz aç karnına yenilmeli

Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun faydasından tam yararlanmak için aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Yaz mevsiminin en çok sevilen meyveleri arasında bulunan karpuz tezg’hlarda yerini almaya başladı. Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun doğru tüketildiğinde kanserden koruyucu özelliği d’hil birçok faydasının bulunduğunu kaydetti. Türk toplumunda karpuzun genelde yemeklerden sonra ve çekirdekleri ayrılarak tüketme alışkanlığının olduğunu vurgulayan Uçar, “Yemekten sonra yenilen karpuz şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor. Karpuz aç karnına, ya da öğün aralarında müstakil olarak çekirdekleriyle tüketilmeli. Bu şekilde tüketildiği takdirde böbreklerden kalbe kadar birçok faydası var.” dedi.
Karpuzun bol miktarda B ve C vitamini içerdiğini, bu sebeple vücuda zindelik ve enerji verdiğini vurgulayan Uçar, ayrıca antioksidan özelliği ile iyi bir kanser koruyucusu olduğunun altını çizdi. Karpuzun yağ ve kolesterol içermediğini ayrıca iyi bir lif kaynağı olması sebebiyle bağırsakları çalıştırdığını ve bağırsak hareketlerini düzenlediğini ifade eden Uçar, “Karpuz bu özelliği ile bağırsak kanseri türlerinden koruyor. Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor.”

“ÇEKİRDEKLERİNİ DİŞLERİNİZLE KIRIN”


Karpuzun en kıymetli kısmının çekirdekleri olduğunu vurgulayan Uçar, ancak toplumun çekirdeklerini çıkararak karpuzu tükettiğini, bu hareketin karpuzun faydasını azalttığını kaydetti. Karpuz çekirdeği içinde bulunan ‘cucurbocitrin’ adlı maddenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu dile getiren Uçar, “Bu sebeple karpuz çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri dişlerimizle kırarak tüketmeliyiz. Çekirdekleri kırıldığında yararlı etkisini artıyor. Karpuz çekirdeğinin mideyi ağrıttığına dair yanlış bir söylenti var. Çok çok aşırı tüketilmediği takdirde karpuz çekirdeğinin mideye hiçbir zararı yoktur. Her şeyin aşırısı zaten zararlıdır. Ayrıca karpuz içinde barındırdığı ‘likopen’ maddesi de kalbi enfarktüsten koruyor.” bilgisini verdi.
Çocukların yazın dengeli beslenmesi ve yeterince sıvı alabilmeleri için bol bol karpuz tüketmesi gerektiğini vurgulayan Uçar, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu: “Anne babalara tavsiyemiz yaz aylarında çocukların asitle meşrubatlar içirmek yerine bol bol karpuz yedirsinler. Bunun için de zorlanmayacaklar. Zaten çocuklar karpuzu severek yiyor. Yeter ki önlerine konulsun.”

Günaydın

Bir yanıt yazın