Pazartesi , 23 Aralık 2024

Sağlık Bakanı’ndan hayati yorum!

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gündemde olan konulara dair gazetecilerin sorularını yanıtladı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de organ naklinde olumlu gelişmeler  yaşandığını belirterek, ”Bana ‘yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi  tıbbi açıdan daha çok heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?’  diye sorarsanız, kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat  kurtarıyor bunlar” dedi.

Türkiye’de,  yüz nakillerinde başarılı, ancak uzuv nakillerinde üzücü sonuçlar  alındığı hatırlatılarak ”Bunun organ bağışına etkisi nasıl olur”  sorusu üzerine Akdağ, ilgili mevzuat çerçevesinde bununla ilgili bazı  yaptırımların uygulandığını anımsattı.
İlk aşamada, bu bağışların  diğer organ nakillerini artıracağı düşüncesinde olduklarını dile  getiren Recep Akdağ, ”Ancak bu üzücü sonuçlar meydana gelince böyle  gerçekleşmedi. En azından şu an için böyle gerçekleşmiyor. Bu meselede,  Bakanlık olarak dünyada nadir mevzuat oluşturan ve mevzuatı örnek alınan  bir durumdayız. Bu nakilleri yapan merkezlerin kurallara uyması  gerekir. Uyulmaz, yanlış bir şey olursa bu hem yaptırım sebebi oluyor  hem de vatandaşın bu husustaki itimadını azaltabiliyor. Çok dikkat etmek  gerekiyor” dedi.

 

AKCİĞER NAKİLLERİ

Akdağ,  yüz ile kol ve bacak nakillerinin popüler tarafı bulunduğunu ve  kamuoyunu çok meşgul ettiğini, ancak Türkiye’de önemli başka organ  nakilleri de yapıldığını bildirdi.
Türkiye’de daha önce  yapılmayan akciğer nakillerinin kısa bir süre önce İstanbul’da  gerçekleştirildiğini anlatan Akdağ, bu hastaların geçmişte yurt dışına  gönderilmek zorunda kalındığını belirtti.
Akdağ, şöyle devam etti:
”Bana  ‘Yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi tıbbi açıdan daha çok  heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?’ diye sorarsanız,  kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat kurtarıyor bunlar.  Diğeri belki toplumu daha çok ilgilendiriyor ama ötekisi hayat  kurtarıyor ve aynı zamanda teknik olarak çok zor. Akciğer nakilleri  dünyada en zor nakiller olarak gösteriliyor ve bunu başarabilen çok az  ülke var.”
Organ nakilleri konusunda doktorlara her türlü imkanı  verdiklerini vurgulayan Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK)  ödemeleri, uçak ambulanslar, organ nakli koordinatörlüğünün  geliştirilmesi ve yoğun bakım merkezlerinin olanaklarının artırılmasıyla  bu alanda büyük ilerlemeler yaşandığını söyledi.
İSTANBUL’DAKİ NAKİLLER
Vücuttaki her hücrenin işini yapabilmek için ihtiyaç duyduğu oksijen, temel solunum organı akciğerler tarafından karşılanıyor.
Tedaviyle  düzelemeyecek kadar ileri derecede hasar gören akciğerlerin yerine  yenilerinin nakledilmesi gerekiyor. Ancak akciğer nakli, en zor organ  nakillerinden biri olduğu için bu ameliyatın yapılabilmesi, modern  tıbbın tüm gereklerini yerine getirebilecek bir hastane ortamı ve bu  konuda deneyimli bir kadroyla mümkün olabiliyor.
Sağlık Bakanı  Akdağ’ın işaret ettiği akciğer nakilleri, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve  Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kartal Koşuyolu  Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
Yedikule  Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  5, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise  3 nakil operasyonu yapıldı.
Başarılı nakiller sonrasında  Koşuyolu’ndaki 1 hasta taburcu olurken, Yedikule’de tedavileri devam  eden hastalar taburcu olacakları günü bekliyor.
BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN 564 HASTANIN 140’ININ ORGANLARI BAĞIŞLANDI

Türkiye’de, 2002 yılı ile bu yılın Mayıs ayına kadarki dönemde toplam 20 bin 61 kişiye organ nakli yapıldı.
Sağlık  Bakanlığı’nın oluşturduğu Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi’nde  Mayıs ayı itibariyle 18 bin 886 kişi böbrek, bin 818 kişi karaciğer, 291  kişi kalp, 16 kişi akciğer, 216 kişi de pankreas bekleme listesinde  kayıtlı.
Bu yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen 564 hastanın ancak 140’ının organları bağışlandı.
Geçen  yıl Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminde kayıtlı olduğu halde  957 böbrek, 329 karaciğer, 44 kalp, 14 pankreas, 3 de akciğer hastası  vefat etti.
Ülkede Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan  62 böbrek, 40 karaciğer, 13 kalp, 3 akciğer, 5 de pankreas nakil merkezi  bulunuyor.

”İşin (tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün  düzenlemesi) sonuna aşağı yukarı yaklaştık. Bir taslak da hazırlamışÂ  durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz”
”BİZ ASLINDA AZ PARAYLA ÇOK BAŞARILI SAĞLIK HİZMETİ VEREBİLEN BİR YENİ SAĞLIK SİSTEMİ KURDUK”

”2015-2016’nın  sonlarına kadar Türkiye’de bütün sağlık yapılarını, kamuya ait yapıları  odasında banyo, tuvalet, refakatçi koltuğu, buzdolabı, televizyon gibi  imkanlara sahip çok daha modern konforlu hastanelere dönüştürmüşÂ  olacağız”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tıp  fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle  ilgili, ”İşin sonuna aşağı yukarı yaklaştık. Bir taslak da hazırlamışÂ  durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz” dedi.
Bakan  Akdağ, AA Editör Masası’nda ”Tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine  yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili hangi noktaya gelindiği” sorusu  üzerine ikili çalışmanın hiç kimseye yararı olmadığını, bunun vatandaşa  da büyük sıkıntı çıkardığını söyledi.
Sağlık Bakanlığıhastanelerinde bu meselenin çözüldüğünü, 31 bine yakın uzman hekimin  hiçbirinin muayenehanesinin bulunmadığını anlatan Akdağ, ”Bunu kanunla  bitirdik ve kabullenildi de artık. Sistem kendi içinde çalışıyor.  Performans ek ödemelerini daha adaletli ve yüksek nasıl dağıtabiliriz  bunun üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Akdağ, tıp  fakültelerindeki öğretim üyelerine yönelik tam gün düzenlemesiyle ilgili  de ”İşin sonuna aşağı yukarı yaklaştık. Bir taslak da hazırlamışÂ  durumdayız. Sözleşmeli bir modelle bunu aşmayı düşünüyoruz. Belli  kurallar getireceğiz” diye konuştu.
Üniversitelerdeki 10 bin  civarındaki klinisyen hekimin bininin, ikili çalışma yaptığını belirten  Akdağ, ”Onlarla bu meseleyi inşallah yakında çözeceğiz” dedi.
YATAK SAYILARI
Türkiye’nin  hastane sayısı ve sağlık harcamalarının diğer ülkelerle kıyaslaması  sorulan Akdağ, uluslararası alandaki kıyaslamaların hastane değil yatak  sayısına göre yapıldığını söyledi.
Türkiye’de her 10 bin kişiye 26 yatak düştüğünü anlatan Akdağ, bunun Türkiye için yeterli olduğunu vurguladı.
Avrupa  ülkelerinde bu oranın 30, 40 olduğuna, hatta bazı ülkelerde 80’e  çıktığına işaret eden Akdağ, yaşlı nüfusu fazla olan bu ülkelerin yatak  sayılarını azaltmaya çalıştığını belirtti.
Ülkede yatak sayısı yeterli olmasına rağmen kalitenin yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Akdağ, şöyle konuştu:
”Biz  göreve geldiğimizde 100 bin üzerindeki kamu hastanesi yatağından,  sadece 6 bininin bulunduğu odada banyo ve tuvalet imkanı vardı. Şimdi bu  sayı 36 binlere ulaştı. Bu sayı süratle artıyor. Şu anda onlarca, hatta  yüzlü rakamlar ifade edebileceğimiz şekilde yeni hastaneler inşaat  halinde. Buna önümüzdeki bir yılda yenileri de eklenecek. 2015-2016’nın  sonlarına kadar Türkiye’de bütün sağlık yapılarını, kamuya ait yapıları  odasında banyo, tuvalet, refakatçi koltuğu, buzdolabı, televizyon gibi  imkanlara sahip çok daha modern konforlu hastanelere dönüştürmüşÂ  olacağız.”
”TÜRKİYE MODELİ İLGİ GÖRÜYOR”
Kişi  başı sağlık harcamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Akdağ,  Türkiye’de kişi başına 550-600 dolar civarında sağlık harcaması  yapıldığını bildirdi.
Yoksul, orta ve yüksek gelirli ülkeler  olduğu için bunu dünyayla kıyaslanmasının doğru olmadığını belirten  Akdağ, OECD ülkeleriyle kıyaslamanın daha doğru olacağını belirtti.  Akdağ, şöyle konuştu:
”OECD ülkelerinin satın alma gücüne göre  kişi başına yılda sağlık harcamaları 3 bin 500 dolara yakın. Türkiye’de  bu satın alma gücüne göre 900 dolar civarında. Aşağı yukarı dörtte biri.  ABD’de ise 7 bin 850 dolar. Biz aslında az parayla çok başarılı sağlık  hizmeti verebilen bir yeni sağlık sistemi kurduk.”
Bu modelin  uluslararası alanda büyük ilgi gördüğünü kaydeden Akdağ, ”OECD  ülkelerini düşünün, 3 bin 500 dolar. 900 dolar dediğiniz zaman, bu  ülkelerin aşağı yukarı dörtte biri kadar harcıyoruz” dedi.

HABERTÜRK.COM

AA

2 Yorumlar

  1. Bu hukumeti begenmeyen insanciklar… Siz bu yapilanlarin yukselen hayat standartlarinizin hicbirine layik degilsiniz…

  2. bu hükümet sağlık konusunda devrimsel başarılara imza attı. pislik içerisinde yüzen devlet hastanelerinde günlerce muayene sırası beklediğiniz eski günlerinizi özlediniz mi yoksa?

Bir yanıt yazın