13 doktorun yazdığı “Tıp Bu Değil” kitabı, kulaktan dolma bilgilerle yayılan tıbbi yanılgıları gözler önüne seriyor.
Günümüzde sağlıkalanında doğruyu yanlıştan ayırt etmenin, sadecehalk için değil, hekimler için de zorlaştığını düşünen 13 doktorunkatılımıylakaleme alınan “Tıp Bu Değil” adlı kitapta, tıp ilminin insanların sağlıklı yaşamasına değil, tedavisine yönelmesinin sakıncaları ele alınıyor. Sabah’tan Müjgan Halis’in haberine göre kendisi de doktor olan İlknur Arslanoğlu’nun editörlüğünde hazırlanan kitap, Ahmet Aydın, Ahmet Özdoğan, Ali Rıza Üçer, Bülent Kara, Gülümser Heper, Kaan Arslanoğlu, Mustafa Sönmez, Mutluhan İzmir, Osman Elbek, Tolga Binbay, Uğur Yılmaz ve Yavuz Dizdar’ın ortak çalışması… Kitapta yer alan bazı saptamalar, bugüne kadar bildiğiniz gerçekleri sarsacak nitelikte:
KOLESTEROL YALANI
Prof. Dr. Ahmet Aydın: Yıllardır kolesterol yüksekliğinin kalp krizi yaptığı iddiasıyla insanları kandıranlar, uzun zamandır bizlerin söylediği, fakat tıbbi mafya tarafından yok sayılan gerçeği ağızlarından kaçırdı. Ünlü tıp dergisi New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırmada “kalp krizi geçiren insanların yaklaşık yarısının kolesterolünün normal” olduğu kabul ediliyor. Yani kolesterolü yüksek olan da olmayan da koroner kalp hastalığı geçiriyor.
HERKESE OPERASYON
Uzm. Dr. Ali Rıza Üçer: 2010’da yatan hasta sayısı 10.5 milyon. Bunun 2.7 milyonu özel hastanelere ait. Oysa 2002’de yatan hasta sayısı 5.5 milyon, özel hastanelerde yatan hasta sayısı 550 bindi. 2010’da toplam ameliyat ve cerrahi girişim sayısı 8.6 milyon. OECD üyesi 34 ülke arasında en yüksek sezaryen oranı Türkiye’de. 2009’da her bin doğumdan Fransa’da 200’ü, İngiltere’de 273’ü, Almanya’da 303’ü, ABD’de 323’ü sezaryenken, Türkiye’de bu rakam binde 427. Sezaryen doğumların tüm doğumlar içindeki payı yüzde 46.
CHECK-UP TUZAĞI
Dr. Osman Elbek: Her keseye, her sınıfa, her kimliğe yönelik geliştirilen paket check-up’lar bir “ikna yöntemi” olarak hayatımıza girdi. Kendilerinin sağlıklı olduğunu düşünenler çeşitli salgılarının incelenmesi sonucu “normal” olmadıklarını gördü. “Yeterince” test yaptıranlar, testlerin birinde kendilerinin “yeterince” sağlıklı olmadığını gösteren “normal dışı” bir sonuç bulunduğunu fark edip şoka uğradı.
ntv
ntv