Pazar , 22 Aralık 2024

Kan bağışları giderek artıyor

2005 yılından bu yana gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda kan bağışı sürekli artış eğilimi gösteriyor

 Türk Kızılayı Kan Hizmetleri’nden alınan bilgiye göre, kan bağışları sonrası 2005 yılında toplanan kan bağışı sayısına oranla 2011 yılı sonunda yüzde 273 artış sağlandı. 2005 yılı verilerine göre Ulusal Güvenli Kan Temini programı kapsamında Türk Kızılayı’na 342 bin 146 ünite kan bağışı yapılırken, 2011 yılında bu rakam 1 milyon 276 bin 211 ünite kan bağışına ulaştı.
Türk Kızılayı, Ulusal Güvenli Kan Temini programının nihai hedefi olan 1 milyon 800 bin ünite kan bağışı sayısına ise 2014 yılı sonunda ulaşmayı planlıyor. Türkiye’de ihtiyaç olduğu düşünülen 1 milyon 800 bin ünite kanın 2005 yılında yaklaşık yüzde 23’leri karşılanıyorken, bu yıl itibarıyla bu oran yüzde 74’lere yükseldi.Türkiye’de kabul edilen kan bağışları Türk Kızılayı’na, özel ve üniversite hastanelerine yapılıyor. Devlet hastaneleri de Türk Kızılayı’ndan kan almaya başladığı için Türk Kızılayı kapsamında değerlendirilebiliyor.

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri’nin topladığı kan, otomasyon sistemine kayıt edilirken, diğer kurumların topladığı kanlar, herhangi bir sistemde kayıt altına alınamıyor. Bu nedenle yalnızcaTürk Kızılayı tarafından toplanan kanların miktarı biliniyor.

EN FAZLA KAN BAĞIŞI YAPAN KURUMSAL BAĞIŞÇILAR, TSK VE KOÇ HOLDİNG

Genellikle yaz ve ramazan aylarında kan bağışlarının düşme riski oluyor. Fakat Türk Kızılayı Kan Hizmetleri, bu dönemlere ilişkin özel faaliyetler planlayarak, ülkenin kan ihtiyacına hizmetini devam ettiriyor.

Kan bağışı alındıktan sonra kan, üç bileşenine ayrılıyor ve uluslararası standartlarda, uygun saklama koşullarında saklanıyor. Bağışlanan kan laboratuvar tetkiklerinden geçmesini takiben hastalara ulaştırılıyor. Kurumsal kan bağışçıları içerisinde en fazla miktarda kan bağışıyapanlar Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koç Holding. Bunların yanı sıra elliyi aşkın kurum da kan bağışı konusunda Kızılay ile protokol imzaladı.

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri yetkilileri, doğu toplumu özelliklerini içinde barındıran yapıya sahip Türkiye vatandaşlarının, yardımseverliği ve gönüllülük motivasyonları yüksek olduğu için doğru bilgilendirilmeleri ve kan verebilecekleri organizasyonları yakınlarında bulmaları durumundakan bağışı yaptığını belirterek, bunun, bağış sorununun çözümünde önemli olduğunu vurguladı.

Türk Kızılayı’nın, insanları kan bağışına özendirmek için yürüttüğü projeler şöyle:

”Türk Kızılayı olarak insanları kan bağışına özendirmek için çok geniş kapsamlı projeler üretiyoruz. Bunu yapmak için psiko-sosyal bir model olan transteorik modeli benimsedik. Buna göre toplumda davranış geliştirilebilmesi için önce farkındalık çalışmaları, arkasından harekete geçirme çalışmaları, daha sonra ise idame ettirme çalışmaları yapıyoruz. Bu yöntem, üç alanda eş zamanlı değerlendiriliyor. Ayrıca farklı özelliklere sahip gruplara yönelik çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Bunlar;

1. Çocuklar: Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokoller ile müfredatlarındaki kan bağışına ilişkin bölümlerin revize edilmesinde ilköğretim okullarında velilerin ve okul personelinin eğitimi ve kan alımı çalışmaları olarak özetlenebilir.

2. Üniversiteler: ‘Hedef-25’ adı altında 6 yıldır sürdürülen çalışmalarla her yıl yaklaşık 70 üniversiteden katılan öğrencilerle bütün yıl birlikte çalışılmakta ve üniversitelerde eğitim ve kan bağışı organizasyonları gerçekleştirilmektedir.

3. Genel kitle: Ülke genelinde konsept yönetimi yapılmakta ve belirli sloganlarla belirli dönemlerde reklam ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürütülmektedir. ‘1 milyon iyi insan aranıyor’ ve ‘kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ buna örnek çalışmalardır.

4. Kurumsal kan bağışçıları: Çeşitli ölçeklerde kurum ve kuruluşların çalışanlarına düzenli kan bağışçısı olmaya yönlendirecek eğitim ve kan bağışı çalışmaları sürdürülmektedir.

5. Ramazan ve yaz aylarında özel konsept çalışmaları ile kitlelere kan bağışı ve önemi anlatılmaktadır.”

Habertürk

AA

Bir yanıt yazın