Cuma , 22 Kasım 2024

Türkiye’de implant üretimine başlandı

Türkiye’de üretimine başlanan implant (yapay diş kökü), eylül ayından itibaren piyasaya sunulacak.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan ve ”implant KA” ismiyle Türkiye’de üretimine başlanan implant (yapay diş kökü), eylül ayından itibaren piyasaya sunulacak.

Prof. Dr. Katiboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kendi implantını üretmesine ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle uzun zamandır böyle bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.

Türkiye’nin implantını üretmesine olanak verecek teknolojisinin ve bilimsel altyapısının olduğunu dile getiren Katiboğlu, geçmişten bugüne kadar çalıştığı tüm dental (diş) çalışmaların uygulanması sırasındaki eksikliklerin üzerine giderek Türk implantını tasarladığını ifade etti.

Prof. Dr. Katiboğlu, Türk hekimlerinin son derece kolay uygulayabileceği, ağız içerisinde gayet rahat çalışabileceği, kemikle uyumlu, eksikleri olmayan ve kesikleri tamamlanmış bir ürünü tasarladıklarını söyledi.

Ekibiyle yaptıkları çalışma sonucu ürettikleri implantın mevcut piyasadaki ürünlere göre, hasta ağzında uygulanmasında bir takım kolaylıklar sağladığını belirten Katiboğlu, ürünün kısa zamanda uygulanmasının yanı sıra yüzey özellikleriyle de daha çabuk iyileşme özelliği gösterdiğini anlattı.

Türkiye’nin şimdiye kadar implantı yurt dışından ithal ettiğini vurgulayan Katiboğlu, ancak uzun bir çalışmanın sonunda bilgisinin ve mühendisliğinde Türk kaynaklarının kullanıldığı ilk Türk implantı özel bir firma işbirliğinde ürettiklerini kaydetti.

Üretimi yaparken uluslararası literatürden, geçmişteki deneyimlerden faydalanarak ortak bir bilgi oluşturduklarını, ancak işin sonlandırılmasında kendi birikimlerini kullandıklarını ifade eden Katiboğlu, ”Bu nedenle ‘Yüzde 100 Türk üretimi’ şeklinde ifade ediyoruz. Türkiye’de bunun üretilmesi büyük bir ihtiyaçtı. Bu ürün üniversite ve sanayicinin bir araya gelmesiyle nelerin ortaya çıkacağının en güzel göstergesidir. Türkiye’de hekim ile sanayici artık bir araya gelmeli” dedi.

Türkiye’de çok sayıda yabancı implant firmasının bulunduğunu hatırlatan Katiboğlu, ürettikleri implantın yerli olması dolayısıyla fiyatının çok makul olacağını, bunun da hastalara yansıyacağını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde implant kullanımı çok yaygınken, Türkiye’de ihtiyacı olan herkesin implant yaptıramadığını vurgulayan Katiboğlu, satış fiyatlarının değişkenlik göstermesi ve devletin geri ödeme yapmamasının bu durumu etkilediğini anlattı.

Katiboğlu, yerli üretimi sonuna kadar desteklediklerini dile getirerek, üretimin artmasıyla fiyatın azalacağını, bunun da devletin desteğini daha da artıracağını anlattı.

Prof. Dr. Katiboğlu, Türkiye’de implanta ihtiyaç duyan kişi sayısının yüz binlerin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Kalite açısından en üst seviyede ürettikleri implantın kullanıma hazır olduğunu, ancak ilk olarak bunu bilim dünyasına tanıtacaklarını ifade eden Katiboğlu, piyasa sunumunun da eylül ayında olacağını anlattı.

-”İmplant sektörü büyüyor”-

Üretici firmanın sahibi Oğuz Akyüz ise Türkiye olarak en büyük sorunun dış ticaret açığı olduğunu, bu açığa bakıldığında birçok şeyin üretildiğini, ancak daha çok yükte hafif pahada ağır ürünlerin ithal edilmek durumunda kalındığını söyledi.

İnsanları öldüren değil de yaşatan bir sektör üzerinde çalışmayı amaçladıkları için sağlık sektörüne girdiklerini dile getiren Akyüz, 3 yıl içerisinde Türkiye’deki yıllık implant kullanımın 1 milyon rakamlarına çıkmasının öngörüldüğünü anlattı.

Türkiye’de 2008’de 80 bin adet implant tüketilirken, 2011’de tüketim adedinin 3 katına çıkarak 250 bine yükseldiğine dikkat çeken Akyüz ”Türkiye bugün yılda 250 bin implant ithalatı için 100 milyon avro ödüyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde de aynı artış eğiliminin sürmesi ve ülkemizde tüketim miktarının 1 milyon adetlere ulaşması öngörülüyor” dedi.

Bu amaçla teknolojisi yüksek ve bilimsel araştırmaları daha güçlü olan bir ürünü ürettiklerini dile getiren Akyüz, ”İmplant sektörü, her geçen gün büyüyen bir sektör. Dünyada, yılda 30 milyon implant kullanıldığı bilgisi var. Bunun yüzde 30’u Amerika tarafından kullanılıyor. Avrupa’da kullanım çok yaygın. İtalya’da yılda 1,5 milyon, Almanya’da 1,2 milyon implant kullanılıyor. Eskiden 1000 avroya mal olan bir implantın yerli implant ile yarı yarıya ineceği kanaatindeyim. Neredeyse yarı yarıya fiyat düşüşü olacak” diye konuştu.

Türk implantını dünyaya da açmayı planladıklarını ifade eden Akyüz, ilk olarak Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine açılmayı düşündüklerini kaydetti.

Akyüz, bu kapsamda Almanya’da bir firmayla görüştüklerini, gelecek yıldan itibaren Alman pazarında da yer almayı hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: AA

HABER7

Bir yanıt yazın