Pazartesi , 23 Aralık 2024

Bayramda tatlı yerine meyve!

Oruç tutan kişilerin bayramda tatlıya yüklenmesi riskli olabilir

 Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Hasan Yıldız, oruç tutan kişilerin bayramdan sonra yeme içmesine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, özellikle tatlı yerine meyve yenmesini tavsiye etti. Bayramda ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiği ifade eden Yıldız, “Ramazan boyunca oruç tutanlar, beslenme düzeninin değişmesi ve günlük öğün sayısının düşmesi nedeniyle normal beslenme düzenlerine kavuşmalarıyla bir anda eskisinden de fazla yeme eğiliminde olur.

Ayrıca değişen yemek düzeni nedeniyle metabolizma hızı yavaşlamakta ve kilo alma eğilimi artmaktadır. Değişen yemek düzeni ve bayramda ağır tatlıların, kızartma ve hamur işi yiyeceklerin yenmesi nedeniyle de özellikle mide ve bağırsak şikâyetleri artmaktadır.” dedi.

Ramazanda günde ortalama 16 saat aç kalan ve iki öğünle beslenen vücudun, bayramda yenen ağır yemekler ve tatlılarla sağlık açısından çok zorlandığını belirten Yıldız, “Bayramda yapılan ziyaretlerde aşırıya kaçarak yenen tatlılar, dolmalar ve börekler, sağlıklı bir insanı bile rahatsız edebilir. Hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları olanların tatlı ve yemek konusunda hassas davranması gerekir.” diye konuştu.

Bayramdan sonra güne kahvaltıyla başlanmasını tavsiye eden Hasan Yıldız, şunları söyledi: “Mideyi zorlamayan besinler, peynir, zeytin, domates, salatalık ve kepek ekmeği tercih edilebilir. Yemekler üç ana ve üç ara öğün olarak yenmeli, ana öğünlerde her besin grubundan az miktarlarda tercih edilmelidir. Kızartma gibi yüksek kalorili besinler yerine haşlama, buğulama tercih edilmeli, yemekler hızlı yenmemeli, iyi çiğnenmelidir. Bayramda özellikle hamur işleri ve tatlıya karşı dikkatli olunmalı, onun yerine meyve tercih edilmelidir. Sıvı ihtiyacına dikkat edilmeli ve günde 2,5 litre su içilmelidir. Kahve ve çay yerine bitki çayları tercih edilmelidir.”

Cihan
Habertürk

Bir yanıt yazın