Pazartesi , 23 Aralık 2024

Bilinen en iyi detoks, oruç

Medical Park Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, bilinen en iyi ‘detoks’un oruç olduğunu söyledi.

ANTALYA – İHA – Ramazan ayında yaklaşık 16 saatlik açlığın sonunda hızla yemek yendiğini belirten Beslenme ve Diyet uzmanı Aysun Yurdakul, “Hızlı yemek  sonrasında midede ağırlık, gaz, yanma, kabızlık, mide öz suyunun yemek borusuna geri kaçması gibi adlandırdığımız ‘reflü’ gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir” dedi.
Sağlıklı bir bireyin gün içinde 3 ana, 3 ara öğün olmak koşuluyla 2.5-3 saat arayla 6 öğün beslenmesinin doğru olduğunu belirten Yurdakul, “Ramazan ayında öğünler ikiye düşmektedir. İftarda yemekleri öğünlere dağıtmalı, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında 1’er saat bırakılıp yenmeli. Sahuru atlamayıp sağlıklı bir kahvaltı yapıldığında öğün sayısı 5’i bulmakta ve uzun süreli açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizmanın çalışması sağlanmaktadır” diye konuştu.
Yurdakul, Ramazan ayında doğru beslenmenin devam ettirilerek kilonun korunabileceğini ifade ederek şunları söyledi: “Bir diyetisyenle birlikte yapılacak çalışma ile Ramazan ayı, kilolu ve ağır bir vücut yerine, yenilenmiş, toksitlerden arınmış, fazla kilolardan kurtulmuş, daha zinde ve sağlıklı bir bedenle tamamlanabilir.”
Medical Park Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aysun Yurdakul, orucun 2-3 adet hurma, yarım su bardağı su ile açılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Oruç açıldıktan sonra 10 dakika beklenmeli. Daha sonra  çorba ile devam edilmeli. Mutlaka sahura kalkılmalı. Ramazan ayının ikinci haftasından sonra yavaşlayacak olan metabolizma, öğün atlayarak yavaşlatılmamalı. Tüketilecek besinler, iftar ve sahur arasında 4-5 öğüne yayılmalı. Çay ve kahve iftardan bir saat sonra  içilmeli. Sindirimi kolaylaştıracak bitki çaylarına ağırlık verilmeli. Günlük su ihtiyacı öğün aralarına yayılmalı. Yemeklerle birlikte su içilmemeli. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli.”

Türkiye

Bir yanıt yazın