Cuma , 24 Ocak 2025

Check-up’ın faydadan çok zararı var

Ünlü İskoçyalı doktor uyardı: Bir doktor olarak, hastalıkların erken teşhisine yol açtığı için benim check-up yapılmasını hararetle tavsiye etmem beklenir ama çoğu testin zararlı olduğunu söyleyebilirim


DIŞ HABERLER/EMİN ARVAS - – Dünyaca ünlü İskoçyalı doktor Margaret McCartney, faydadan çok zarara yol açtığını ifade ederek check-up konusunda insanları uyardı.
“Bir doktor olarak, hastalıkların erken teşhisine yol açtığı için benim check-up yapılmasını hararetle tavsiye etmem beklenir” diyen McCartney, bazı testlerin faydalı olabileceğini ama çoğunun zarar olduğu uyarısında bulundu.
Check-up sırasında insanlarda olağan dışı birçok şey bulunabileceğini ama aslında bunların insanlara ömür boyu zarar vermeyeceğini belirten McCartney, “Mesela sağlıklı bir insanın beyninin MR’ı çekildiğinde yüzde 1,8’inde anevrizma denilen damar genişlemesi olduğu görülür. Yüzde 1,6’sında da bir tür beyin tümörü olan menenjiyom görülür. Ama bunların büyük çoğunluğunda bu taramaların gösterdiği problemler ömür boyu ortaya çıkmaz. Patologlar alakasız sebeplerden ölen erkeklerde prostat bezlerini incelediklerinde, özellikle yaşlılar olmak üzere bunların yüzde 45 ila 80’inde prostat kanseri olduğunu görürler. Ama bu onların sağlıklarına herhangi bir zarar vermemiştir, ölümlernde de etkisi söz konusu değildir” dedi.
Sigara tiryakilerinin akciğer filmlerinin incelenmesi halinde en az yüzde 20’sinde kanser tespit edileceğini belirten İskoçyalı doktor, ama bu “kanser”in son derece yavaş ilerleyeceğini ve insan ömrünü etkilemeyeceğini ifade etti. Check-up sonucu bunların maddi kayıpların yanı sıra gereksiz yere kanser tedavisi görmelerinin söz konusu olduğunu belirten McCartney, bu durumda insanların gereksiz yere ameliyat edileceğini, bunlara gereksiz yere radyoterapi ya da kemoterapi uygulanacağını dile getirdi.
McCartney, check-up’ın açtığı zarar konusunda eski Kanada Başbakanı Brian Mulroney’in durumunu örnek gösterdi. 2005’te yapılan check-up’ta Mulroney’in akciğerlerinde iki küçük yumru tespit edildiğini ve yumruların ameliyatla alındığını belirten McCartney, pankreasının iltihaplanmasıyla ameliyatın karmaşık hale geldiğini ve eski başbakanın 6 hafta hastanede yatmak zorunda kaldığını söyledi. Mulroney, taburcu olduktan bir ay sonra da iltihaplanma dolayısıyla pankreasında oluşan kist için yeniden hastaneye yatmak zorunda kalmış ve ameliyatla kist alınmış.
Yumruların habis değil iyi huylu olduğunu, bu ameliyatların, taramaların, testlerin ve iş kaybının gereksiz yere yapıldığını ifade eden McCartney, “Mulroney aslında bir ‘problem’ olmayan bir problemden dolayı ameliyat olmuş oldu” diye konuştu.
Türkiye

Bir yanıt yazın