Pazar , 24 Kasım 2024

Hastaneler 3 yılı atlatırsa tamam!

İstanbul’da hastaneler 1999 depreminden bu yana güçlendirilmeyi beklerken, İl Sağlık Müdürü uyardı: Ümit ediyorum deprem bizi üç yıldan önce yakalamaz.

 İSTANBUL - İstanbul 1999 felaketinden bu yana, olası büyük depreme hazırlığı tartışırken hastaneler sınıfta kaldı. Hastanelerin yeniden inşası en iyi ihtimalle üç-dört yıl sürecek. Birçok hastane şu anda bile ‘hasarlı’.
Sadece İstanbul ’un değil, Türkiye ’nin en köklü hastaneleri olan Şişli Etfal, Haseki, Okmeydanı, Taksim, Kartal, Göztepe,Haydarpaşa , Çapa ve Cerrahpaşa’nın depreme karşı dayanıklılığı tartışılıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu tehlikeye “Ümit ediyorum deprem bizi üç yıldan önce yakalamaz. İstanbul ’daki büyük hastanelerin hiçbiri depreme hazır değil” sözleriyle dikkat çekiyor.
Dokucu’nun bu sözleri üzerine İstanbul ’un can damarı hastaneleri gezdik. Binalarda çıplak gözle görünen manzara ürkütücü. Kolonlar çatlak, duvarlar yarık, kolonlardan dışarı çıkan demirlerde korozyonun izleri gözle görülüyor. Ancak sağlık hizmeti aralıksız sürüyor.. Dokucu, hastanelerde güçlendirme çalışmalarının karmaşıklığına dikkat çekiyor: ”İstanbul ’da 54 hastane var. Bazıları Özel İdare, bazılarıİstanbul İl Sağlık tarafından, bazıları ise özel sektör desteğiyle güçlendiriliyor. İstanbul ’da deprem konusunda alınacak daha yolumuz var. Şişli Etfal gibi günde 6 bin kişiye hizmet veren bir hastaneyi kapatıp yıkarak altı ay sonra yeni bir hastane inşa etme lüksüne maalesef sahip değiliz. Depremle ilgili dönüşüm, sağlık hizmeti sürerken yapılmak zorunda. Çevreye yeni hastane binaları yapmadan depreme dayanıksız eski hastaneleri boşaltmak mümkün değil.”

Haseki 
Kolonlar içindeki demir lif lif 
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi depreme karşı en zayıf hastanelerden biri. Hastanenin dahiliye, kadın – doğum, radyoloji, cildiye, biyokimya ve yatan hasta bölümünün yer aldığı A Blok’ta manzara vahim. Binanın kolonları eskilikten dökülüyor. İçindeki demirler artık demir görünümünden çıkmış. Pencere pervazları ve balkonlar ise koptu kopacak durumda. Bina içindeki koridorlarda ise sıvalar dökülmüş ve duvarlarda boylu boyunca çatlaklar var.

Çapa 
Monoblok yıkıldı yıkılacak gibi 
Çapa Tıp Fakültesi de depreme hazırlık konusunda sınıfta kalan hastanelerden. 1980’li yıllarda yapılan Monoblok adlı dev binanın zemin katı harap görünüşte. Görevli personel her an yıkıldı yıkılacak binada çalışmaktan tedirgin. Öte yandan dahiliye, acil, kütüphane gibi birçok binanın da durumu, monobloktan farklı değil. Çocuk hastalıkları bölümü, depreme dayanıksız olduğu için bir süre önce boşaltıldı.

Cerrahpaşa Makyajlandı
Cerrahpaşa’da ana poliklinik binasının giriş katı ve ara katları yapılan makyajlama tarzındaki tadilatlarla ilk bakışta iyi gibi görünse de binanın zemin katında bulunan kolonlarda neredeyse bir kolun girebileceği genişlikte çatlaklar var.

2.5 milyar dolar
Afete hazırlık için harcanan 1 doların, afet sonrasında 7 dolarlık zararı engellediğini belirten Dokucu “Şu ana kadar İSMEP kapsamında 2.5 milyar dolar civarında sağlık bütçesi harcamamız oldu. Bunun içinde hastaneleri depreme karşı güçlendirme bütçesi de mevcut. Önümüzdeki 3-4 yıl da da 2.5 milyar dolarlık bir bütçe daha olacak” dedi.

Prof. Dr. Kamil Adalet: İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İÜ Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı 

Cerrahpaşa ve Çapa’da yıkım eylülde başlıyor
“Hem Çapa hem de Cerrahpaşa’nın binaları etap etap yıkılarak yeniden yapılacak. İlk olarak hastane dışı birimler yani idari ve destek binaları yıkılarak depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilecek. Eylül ayında hastane hizmeti vermeyen bu binaların yıkımına başlanacak. Planlamalara göre yalnızca binaların yıkımı dört ay kadar sürecek. Bu arada Çapa ve Cerrahpaşa üniversite kampüsünde hastane olarak hizmet veren binalarda sağlık hizmeti verilmeye devam edilecek. Her iki kampüse de yapılacak 1000’er yataklı hastanelerin inşaatı iki-üç yıl sürecek. İdari binaların yıkılmasıyla yapılacak hastane binalarına, önce kampüste hizmet veren hastaneler taşınacak.”

Üç hastane güçlendirildi
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında Samatya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi ve Eyüp Devlet Hastanesi güçlendirildi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün üç yıl içinde bitirilmesi hedeflenen yatırımları ise şöyle: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Hastanesi yeniden yapımı, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, Şişli Etfal Hastanesi yeniden yapımı, Haydarpaşa Numune yeni hastane yapımı (eski binalar korunacak), İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (eski binalar yakılacak, ek binalar yapılacak), 200 yataklı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeniden yapımı.

Radikal

Bir yanıt yazın