Cuma , 24 Ocak 2025

Hastanelere sempatik yazılar asılacak

Sağlık Bakanlığı, hastanelere, sempatik bakış açısı kazandıracak ifadeler içeren levhalar asılmasını istedi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde karşılama, halkla ilişkiler, danışma, numune kabul ve tetkik gibi birimlerdeki camekân, pencere benzeri sağlıklı iletişimi engelleyen malzemelerin kaldırılmasını istedi. Bakanlık talimatına göre 15 Ekim’e kadar banko ve deskler hasta ve yakınlarının oturarak rahatça hizmet almalarını sağlayacak şeklide yeniden dizayn edilecek.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Çakır, banko ve desklerin düzenlenmesi konulu bir duyuru yazısı yayınladı.

Söz konusu duyuru yazısında karşılama-yönlendirme, halkla ilişkiler, danışma, kayıt-kabul, numune kabul, tetkik ve rapor sonuç alma, sekreterlik gibi hizmet alanlarında; hasta ve yakınları ile çalışanlar arasında sağlıklı görsel iletişimi engelleyen yüksek banko ve benzeri uygulamaların (camekân, pencere, yükseklik arz edip engel oluşturan bariyer ve benzeri ofis malzemesi) kaldırılarak; hasta ve hasta yakınlarının oturarak rahatça hizmet almalarını sağlayacak uygun yükseklikte hizmet alanları olması gerektiği belirtildi.

Yapılan denetimlerde söz konusu hizmet alanlarında halen yüksek banko ve desklerin bulunması nedeniyle hasta ve yakınlarının ayakta hizmet almak zorunda kaldıkları bu durumun da vatandaşlar ile çalışanlar arasında iletişimi zorlaştırdığı kaydedildi. Yüksek banko ve desklerin, hizmet sunum kalitesini olumsuz etkilediği vurgulandı.

Duyuruda, hastanelerde kullanılan bankolar ve desklerin istenilen özelliklerde olacak şekilde revize edilmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise amaca uygun çalışma masalarının yeniden temin edilmesi istendi.

Bu kapsamda sağlık kuruluşları, 15 Ekim 2012 tarihine kadar banko ve desklerin söz konusu özelliklere göre yeniden dizayn edilmesini sağlayacak. Geciken kurumlar ise gerekçeli açıklamalarını bakanlığa bildirecek.

HASTANELERE SEMPATİK YAZILAR ASILACAK

Sağlık Bakanlığı, hastane girişleri, acil servis, poliklinik ve klinik girişlerine, sempatik bakış açısı kazandıracak ifadeler içeren levhalar asılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Ahmet Çakır, karşılama yönlendirme levhaları ve hizmet alımı yöntemi ile çalışan personelin kılık kıyafetleri ile ilgili bir duyuru yazısı yayınladı.

Yazıda, sağlık tesislerinde sunulan hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, olumsuz duygular ve psikolojik gerginliğin azaltılarak sağlıklı ilişkiler kurulabilmesi, aynı zamanda aidiyet duygusunun geliştirilebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Bu amaçla, acil servis, hastane girişi, poliklinik ve klinik girişleri, kayıt-kabul, karşılama yönlendirme gibi birimlere (birimlere uygunluğu da göz önüne alınmak kaydı ile) sempatik bakış açısı kazandıracak ifadeler içerikli bilgilendirici levhaların asılması istendi.

Ayrıca, ‘Hoş geldiniz misafirimizsiniz (hastane girişi, karşılama-yönlendirme, kayıt-kabul)’, ‘Geçmiş olsun şifa dileklerimizle (özellikle hastane çıkışları, hastane girişi, karşılama-yönlendirme, kayıt-kabul)’, ‘Bizim için değerlisiniz (hastane girişi, karşılama-yönlendirme, kayıt-kabul)’, ‘Hayat kurtarmak için buradayız (Acil)’, ‘Hizmete ulaşmanızı kolaylaştıralım’, ‘Sizin için buradayız (giriş, karşılama-yönlendirme, hasta kayıt-kabul)’, ‘Sizin için varız’, ‘Sağlığınız için doğru yerdesiniz (sağlığınıza kavuşmak için doğru yerdesiniz)’, ‘Yalnız değilsiniz (giriş, karşılama-yönlendirme, hasta kayıt-kabul, hasta hakları, sosyal hizmet birimi)’, ‘Emin ellerdesiniz(poliklinikler, koridorlar)’, ‘Güveniniz bize güç verir (giriş, karşılama-yönlendirme, hasta kayıt-kabul, hasta hakları, sosyal hizmet birimi)’, ‘Sağlık çalışanları sizin dostunuzdur (giriş, koridorlar vs.)’, ‘Size nasıl yardımcı olabiliriz (giriş, koridorlar)’ gibi örnek ifadelere yer verildi.

Öte yandan karşılama yönlendirme, bilgi işlem, kayıt-kabul, temizlik, yemekhane, kat sekreteri gibi personelin gömlek ve formalarında ‘Sizin için buradayız’, ‘Size nasıl yardımcı olabilirim’, ‘Sizi dinliyoruz’, ‘Yalnız değilsiniz’ gibi ifadelerin yer alması istendi. Uygulama ile hasta ve yakınlarının personelle daha kolay iletişime geçmesi, personelde de aidiyet ve sorumluluk duygusu oluşması amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın