Pazartesi , 23 Aralık 2024

ÖSYM’de kaç yanlış Ali DEMİR’i götürür?

Danıştay’ın 2010 yılındaki Tıpta Uzmanlık sınavını iptaliyle birlikte 2 yıl önce yapılan yerleştirmeler baştan aşağıya değişmişken ertesi gün yeni bir ÖSYM skandalı patlak verdi. AKP yöneticilerinin ve TUSKON’cuların “şov yaptığı” Hakim ve Savcılığa geçiş sınavı da iptal oldu

ÖSYM’de bir hafta içinde ikinci skandal. Danıştay’ın, 2010 yılında Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nın bazı sorularını iptal etmesinin ardından ÖSYM’nin 6 Mayıs 2012’de düzenlediği Hakim ve Savcılığa geçiş sınavı da iptal oldu Uzun süre adayların itirazlarına direnen ÖSYM aylar sonra,“Somut bir delil yok, sınav güvenliği için iptal ettik” dedi.

Avukatlık mesleğinden hakimliğe geçmek isteyen 1.589 kişinin katıldığı sınavda, Samsun İl Özel İdaresi’nin 1. Hukuk Müşavirliği görevini de yürüten Avukat Ahmet Kahrıman 93.5 puanla birinci, eşi Merzifon Belediyesi’nin Ak Parti’li üyesi Avukat Nalan Kahrıman da 93.2 puanla ikinci olmuştu.

Sınavda 16’ncı Maviye Keleş, 17’nci ise eşi Mehmet Keleş oldu. Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavına giren hukuk mezunu kuyumcu Behzat Murat Sümbüllü’nün de avukatlık yapmamasına karşın 85.6 puanla yıllardır avukatlık yapan rakiplerini geride bırakması dikkat çeken detaylar olmuştu. Sümbüllü Fethullah Gülen cemaatinin patron örgütü TUSKON üyesi!

ÖSYM’ye Türkçe dersleri: Delil yok değil fail yok
ÖSYM’nin kurduğu inceleme komisyonunun raporunda ”somut bir delil olmamakla beraber” şu sonuçlara varıldı:
* Normal şartlar altında zorluk derecesi yüksek sınavlarda başarı barajının 70 puanın hemen üstünde yoğunlaşması beklenirken, bu sınavda yoğunlaşma 80 puan ve üzerinde.

* 65 ve altında puan alan grubun yanında 80 ve üzeri alan çok kalabalık bir grup oluştu. Normal veri olarak kabul gören 65 ve 75 arası beklenen istatistik zayıf kaldı.

* 2011’de başarılı olan illerle 2012’de başarılı olan iller arasında bir uyum yok.

* 2011’de sınava giren adayların bazılarının puanları, 2012’de sınav daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında arttı.

* Sınavı ilk 50 sırada başarıyla tamamlayan adaylardan 26’sı 2011 sınavında 70 baraj puanının altında kaldıkları halde bu sınavda 85 ve üzeri puan alarak ilk 50 dereceyi paylaştı.

* 140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın verdikleri cevaplar üzerindeki analizde ‘kritik belirleyici’ sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevap üzerinde birleşildiği görüldü.

* Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba ilişkilerinin olduğu belirlendi.

* Sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirine yakın ve yüksek olması dikkat çekti.

* Sınav sonuçlarında özellikle derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde bir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yaptıkları ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları ve ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretledikleri görüldü.

Denizde kum, ÖSYM’de skandal bitmez
2010’da Ünal Yarımağan zamanında KPSS ’de 500’ü aşkın aday Eğitim Bilimleri testinde 120’de 120 doğru yaptı.

2010 Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 4 sorunun yanlış olduğu ileri sürüldü. Dava Danıştay’a kadar uzarken ÖSYM 1,5 yıl sonra soruların yanlış olduğunu kabul etti.

29 Mart 2011’de ÖSYM Başkanlığı’na Ali Demir geldi ve YGS’de şifre skandalı patlak verdi. Demir önce reddetti sonra ‘Şifre var kopya yok’ dedi. Savcılık takipsizlik verdi
Aynı sınavda Bazı adayların puanları yanlış hesaplandı.

Diyarbakır’da YGS’ye giren 4 öğrencinin cevap anahtarı kayboldu. Öğrenciler doğrudan ikinci sınav LYS’ye girmeye hak kazanmış sayıldı.

2011 ALES’te İzmir’deki bir okulda kitapçıktaki sorular eksik çıktı. Manisa’dan yedek kitapçık getirtildi.

2011 Yurtdışı Yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavında tıp doktorluğu ikinci aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’i önceki yılın sorularıyla aynı çıktı sınav iptal oldu.

2012 KPSS ’de 2. oturum devam ederken sabah sorulan sorular internete düştü. ÖSYM sızdırmayı reddetti, savcılık soruşturuyor.

2012 LYS puanların yanlış hesaplandığı idda edildi. ÖSYM yine reddetti.

Habertürk/Radikal/Vatan/Sendika.Org

Kaynak : http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=47604&ref=halkevleri

Bir yanıt yazın