Pazartesi , 23 Aralık 2024

Sağlık Bakanı Akdağ Malta’da

Akdağ DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin yıllık toplantısına katıldı ve temaslarda bulundu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi’nin yıllık bölge komitesi toplantısına katıldı ve temaslarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Akdağ, Malta’da düzenlenen toplantının sabahki oturumunda yaptığı konuşmada, sağlık alanındaki önleyici çalışmaların önemine işaret etti.

Tüm ülkelerin halk sağlığına daha çok yatırım yapması gerektiğini belirten Akdağ, Türkiye’nin, sağlığın geliştirilmesi çalışmalarında elde ettiği birikimi diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

DSÖ’nün bu alandaki reformlarını desteklediklerin dile getiren Akdağ, Türkiye’nin obezite ve tütünle mücadele ile aşılamadaki başarısına dikkati çekti.

Akdağ’ın, toplantıya verilen arada DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab yaptığı görüşmede, “2012-2013 İki Yıllık İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

-“Sağlık hizmeti krizde de önemsenmeli”-

Toplantıda temsil edilen ülkelerin bakanlarının katıldığı, “DSÖ Avrupa Bölgesinde Finans Krizine Siyasi Tepki” konusunun ele alındığı öğle yemeğinde de konuşan Akdağ, sağlık hizmetinin kriz döneminde de önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin doğru tasarruf yapılacak alanları kesin olarak belirlediğini dile getiren Akdağ, kamu sağlık harcamalarındaki artışa dikkati çekti.

Türkiye’de uygulanmaya başlanan kamu-özel ortaklığı modeliyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Akdağ, ilaç fiyatlarındaki düşüşe de işaret etti.

-Daha az harcamayla yüksek başarı-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Avrupa’nın 2020 yılına kadar genel sağlık politikasının değerlendirildiği öğleden sonraki oturumda da konuşma yaptı.

DSÖ ile 5 yıllık stratejik bir plan oluşturduklarını, bunun başka ülkeler için örnek oluşturmasını ümit ettiğini dile getiren Akdağ, “Sağlık 2020” adı verilen planın stratejik hedeflerinden birinin “sağlık ve katılımcı yönetim liderliği” oluşturulması olduğunu söyledi.

“Sağlık 2020″nin diğer hedefinin ise herkes için sağlık imkanları yaratmak ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Akdağ, bunun için daha iyi ve verimli çalışan sağlık sistemi gerektiğine işaret etti.

Akdağ, sınırlı ekonomik imkanlarla da sağlıkta iyi sonuçlar elde edilmesinin mümkün olduğunu belirterek, “Türkiye, sağlık programındaki değişiklikle son 10 yılda daha etkili ve eşit bir sistem oluşturdu” dedi.

Bunu aynı düzeydeki ülkelerden 4-5 kat daha az harcama yaparak başardıklarını ifade eden Akdağ, “Türkiye’de kişi başına düşen kamu sağlık harcaması Avrupa ortalamasının neredeyse üçte biri kadar. Fakat sağlık alanındaki memnuniyet oranı Avrupa’dakinden 14 puan daha yüksek” diye konuştu.

 

Muhabir: Selma Bıyıklı

Yayıncı: Tarkan Demir

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın