Cuma , 24 Ocak 2025

Başbakan Erdoğan: “Sıkıysa vatandaşımı hastaneden geri çevirsinler”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de dev şehir hastaneleri kurmanın 9 yıl önceki hayali olduğunu belirterek, “Ne yazık ki hala bunu gerçekleştiremedik. Şimdi adımlarını attık. Danıştay’da engellemeler oluyor. Bunları da aşıp süratle ihalesini yaptığımız şehir hastaneleriyle işe başlıyoruz” dedi. Erdoğan, İstanbul’da Olimpiyat Stadı’nın yanında, Anadolu Yakası’nda ise Samandıra’da TSK’ya ait havaalanı arazisinde bu hastaneleri yapacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Bağcılar’da Medipol Mega Hastaneler Kompleksi’nin açılışını yaptı. Konuşmasında sağlıkta kat edilen gelişmeleri hatırlatan Erdoğan, bir Türk vatandaşının Türkiye’ye getirilişini şu şekilde anlattı:

“Haziran ayında bir vatandaşımız 112 acil hattını arıyor. Bir yakınının Güney Amerika’da bulunan Trinidad ve Tobago’ya iş için gittiği, bayılarak hastaneye kaldırıldığını, ancak kendisine ulaşamadıklarını söylüyor. Sağlık personelimiz oradaki doktorlara ulaşıyor. Anlaşılıyor ki, vatandaşımız beyin kanaması geçirmiş ve felç olmuş. Ülkemizdeki sağlık personeli vatandaşımızın durumunu 20 gün boyunca bu şekilde takip ediyor. Vatandaşımızın durumu ağırlaşınca hemen bir uçak oraya gidiyor, 36 saat 10 dakika sonra vatandaşımızı alıp Ankara’ya getiriyorlar. 6 haftalık bir tedavinin sonunda kardeşimiz hayati tehlikeyi atlatıyor. Türkiye artık böyle bir ülke. Dünyanın neresinde olursa olsun, vatandaşına sahip çıkan, gerekirse gidip alıp vatanına getiren bir ülkede yaşıyoruz.”

VATANDAŞIN ÇİLESİNE DEVLET ORTAK OLMALI
“Hastane kapısında, poliklinik kapısında çile çeken, şifa bulmak için gayret sarf eden, ama karşılığını göremeyen, dertli bir heyeti karşısında göremeyen bir devlet, halkıyla dertlenen bir devlet değildir” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Devlet, halkı çile çekiyorsa o da çile çekecek. Eğer halkının çilesini ortak olamıyorsa o devlet de devlet değildir Bir yandan sistemi baştan sona değiştirdik, bir yandan yeni hastaneler, yeni sağlık ocakları inşa ederek, mevcutları ıslah ederek altyapıyı modernleştirdik.”

SIKIYSA VATANDAŞIMI HASTANEDEN GERİ ÇEVİRSİNLER
“Bütün kamu hastanelerini aynı çatı altında birleştireceğimizi söyledik yola çıkarken. Milli Eğitim Hastanesi, PTT Hastanesi, yok Emekli Sandığı ayrı, biz bunların hepsini birleştireceğiz dedik. Yapamazsınız dediler, sendikalar karşımıza dikildi. Yapamazsınız dediler. Ben de dedim ki yaparız, bal gibi yaparız dedim. Yaptık ne oldu, oldu mu? Şu anda milletimize hepsi hizmet veriyor. Vatandaşım istediği hastaneye gidip hizmet alıyor. Sıkıysa benim vatandaşım şimdi ister özel ister devlet hastanesine gitsin kapıdan çevirsinler, çeviremezler. Biz halkımızın derdiyle dertliyiz. Biz her yerde devredeyiz.”

İLAÇ SORUNU ÇÖZÜLDÜ
“Aynı şekilde vatandaşımızın ilacını istediği her eczaneden almasına imkan sağlayacak bir sistem kurduk. İstediği eczaneden artık alıyor mu, alıyor. Şu ilaç yok bu ilaç yok diye bir şey var mı artık bunlar da kalktı. Aile hekimliği ile her vatandaşımızın doğduğu andan itibaren kendisinden sorumlu doktoru olmasını sağladık. Evde bakım uygulamasını hayata geçirdik. Hastanelerde randevu sistemine geçerek, insanımızın gece yarılarından itibaren başlayan hastane önlerindeki sıra bekleme çilesini sona erdirdik. Şimdi telefonla randevunuzu alıyorsunuz, ilgili polikliniğin kapısındaki monitörden sıranın size gelmesini bekliyor ve girip muayenenizi oluyorsunuz.”

KÖKLÜ DEĞİŞİM
“Sağlıkta köklü bir dönüşüm gerçekleşiyor. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 2003’de yüzde 39,5 iken, bugün yüzde 76’ya ulaştı. 25 ilimizde, farklı alanlardaki sağlık hizmetlerinin aynı yapı içinde verildiği yeni bir modele geçiyoruz. Bu benim 9 yıl önceki hayalimdi. Ne yazık ki hala bunu gerçekleştiremedik. Şimdi adımlarını attık. Danıştay’da engellemeler oluyor. Bunları da aşıp süratle ihalesini yaptığımız şehir hastaneleriyle işe başlıyoruz. Burada cadde, sedyede taşınan hasta görmeyeceksiniz. Hepsi birbirine bağlı dev şehir hastaneleri. Olimpiyat Stadı’nın yanında dev bir şehir hastanesi kuracağız. Aynı şekilde Anadolu Yakası’nda ikinci şehir hastenisini, Samandıra’daki TSK’ya ait havaalanın olduğu bölgede onu kuracağız. Daha sonra da bir üçüncüsünü de planlamanın gayreti içindeyiz.”

ÖZEL SEKTÖRÜN DİNAMİZMİNDEN EĞİTİMDE DE YARARLANMAK İSTİYORUZ
“Günümüzde artık eğitim gibi, sağlık gibi, eskiden sadece devletin hizmet verdiği alanlar da özel sektörün ilgi sahası genişliyor. Üniversiteler de vakıf sektörü olacak, ancak isterse özel sektör de üniversite faaliyeti gösterebilecek yasal düzenlemeleri getireceğiz. Biz buralarda da, özel sektörümüzün dinamizminden, yatırım gücünden, işletme konusundaki maharetinden, kaliteyi artırma yönündeki rekabet heyecanından yararlanmamız gerektiğini düşünüyoruz.”

HASTANE GÜZEL AMA ÇEVRESİ UCUBE
“Dün Esenler’de kentsel dönüşü başlattık. Medipol binası burada modern bir proje. Ama çevre iyi değil. Bağcılar Belediye Başkanına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da burada. Hemen süratle çevrede ne kadar kamu binası varsa, önce oradan, sonra vatandaşlarımızla oturup anlaşacaksın en kısa zamanda bu çevreyi de dönüşüm projesi kapsamında yıkalım ve buralar da güzelleşsin. Azami 2 yılda bu çevre değişsin. Yüzde 50’si yeşil alan olacak, diğer 50’de de binalar olacak. Binalar ucube. Bu ucubelerden kurtulmamız lazım. Vatandaşım bunlara layık değil.”

 

Serkan AKKOÇ / AHT

Bir yanıt yazın