Kurban Bayramı’na sayılı günler kala uzmanlar, et ve tatlı tüketiminin artması ile beslenme düzeninin bozulması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Öcalan; çikolata, şeker, ağır hamur işleri ve şerbetli tatlıların tüketiminin artmasının yanı sıra kırmızı et tüketiminin artması ile beslenme düzeninin bozulması konusunda uyarılarda bulundu.
Mine Öcalan; “Bayram gelenekselleri olan çikolata, şeker, ağır hamur işleri ve şerbetli tatlılarıntüketiminin artmasının yanı sıra bu bayramın en önemli farkı kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Kırmızı et protein açısından zengin bir kaynak olmasının yanında doymuş yağ ve yüksek oranda kolesterol içerdiğinden, sağlığımızı riske atmamak için tüketimini sınırlandırmak önemlidir. Et önemli bir demir kaynağıdır ve bu demirin vücut içerisinde kullanımını artırabilmek için C vitamininden zengin besin kaynaklarının etle beraber tüketmekte yarar vardır. Örneğin doğru koşullarda pişirilen eti, limonlu salata ile tüketmeyi tercih edebilirsiniz.”dedi.
Taze Kesilen Etlerin Hemen Tüketilmemeli
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesi olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Öcalan; “Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız etler buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketilmelidir. Kavurma, kurban bayramının vazgeçilmezleri arasındadır. Gelenek haline gelen kavurmanın içine, kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmelidir.” dedi.
Şerbetli Tatlılar Yerine Meyveli Ve Sütlü Tatlılar Tercih Edilmeli
Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. Şerbetli tatlılar bayramlarda daha çok tüketilmektedir. Şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha uygun olacağını söyleyen Öcalan; “Şerbetli tatlı tüketilmek isteniyorsa gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilmelidir. Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleri şaşabilir. İştahınızı kontrol etmek için, ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edilmelidir.Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve
tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmeli, bunun yanı sıra su tüketimi günde 2- 2,5 lt olmalıdır.
Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. ” dedi.
ZEDHABER