Pazartesi , 27 Ocak 2025

Görme engellilere özel ilaç kutusu projesinin gelecek ay hayata geçirileceği açıklandı

İzmir’deki iki ecza kooperatifi görme engellilerin ilaç kullanımını kolaylaştırmak için kişiye özel etiket sistemi uygulamasına başlayacak.

Görme engellilerin doğru ilacı doğru dozda kullanma sorunu, İzmir’de kurulu Çevreci Eczacılar Kooperatifi ile EDAK Ecza Kooperatifi’nin kişiye özel etiket uygulaması ile tarihe karışacak. İlk olarak İzmir’de gönüllü 100 eczanede başlatılacak uygulama ile görme engellilerin reçetelerinde yazan ilaçların isimleri, kullanma dozajları ve ilacın son kullanım tarihi kabartma yazı olarak bilinen ‘Braille Alfabesi’ basan etiket makinesi ile basılarak ilaç kutularının üzerine yapıştırılacak.

Gelecek ;ay hayata geçirilecek projede, eczaneler aracılığı ile görme engelliler ;için kişiye özel ilaç kutuları oluşturularak hastaların yanlış ilaç, yanlış doz ve son kullanma tarihi geçmiş ilaç kullanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Projenin ileriki safhalarında Braille Alfabesi’ni bilmeyen, okuma yazma bilmeyen görme engelliler için konuşan ilaç kutusu, şurup ve göz damlası aparatlarının da kullanılması hedefleniyor.

‘KUSURUMUZU GİDERDİK’
Ön uygulamayı yapan Çevreci Eczacılar Kooperatifi Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, projenin eczacıların kendi eksiklerini gidermeye yönelik bir proje olduğunu söyledi. İlkkurşunlu:

“Görme engelli vatandaşlarımız büyük sıkıntı yaşıyordu. Biz farkına vardıktan sonra geç de olsa böyle bir çözümü araştırıp giderme çalışmalarına başladık. Çalışma İzmir’deki gönüllü eczanelerde başlayacak. Bu eczanelere engellinin engel durumuna göre farklı materyaller ve bunların kullanımı ile ilgili eğitimler verilecek. Braille Alfabesi bilen görme engellilere etiket basan makine, bilmeyenlere konuşan ilaç kutuları olacak. Şurup içerken ve göz damlası kullanırken yaşadıkları sıkıntıları da uygun aparatlarla gidermeyi hedefliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin çözümünün çok maliyetli olduğunu ifade eden İlkkurşunlu:

“Bakanlık, ilaç üreten firmaların kutuların üzerine ilacın ismini yazmasına yönelik bir çözüm bulmuş durumda. Böyle bir çözüm engelli vatandaşların sorunlarını tamamen çözmüyor. Çünkü Türkiye’de 700 bin civarındaki görme engellenin hepsi Braille Alfabesi ya da okuma yazma bilmiyor. Bu anlamda 700 bin hasta için milyonlarca ilaç kutusuna bu bilgileri yazmak mantıklı değil. Eczanelerin verdiği hizmetler aracılığı ile bu hizmeti vermek daha ekonomik bir çözüm” diye konuştu.

İlkkurşunlu, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı sürecinde projeye destek olup olmayacakları konusunda görüşmeler yapacaklarını da sözlerine ekledi.Amaçlarının daha iyi bir eczacılık hizmeti verebilmek olduğunu söyleyen EDAK Ecza Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak ise toplumun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin ilaca erişimindeki sıkıntıları aşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bacanak, “Kullanımdaki sıkıntıları giderebilmek, daha nitelikli sağlık hizmeti alabilmeleri için bir şeyler yapmak istedik, proje bu amaçla başladı. Hastalarımızın ilaç kullanımındaki yanlışlıkları, doz hatalarını, yanlış ilaç kullanımını, benzeri komplikasyonları biraz da olsun engellemek istiyoruz” dedi.

MEMNUNİYET VERİCİ
Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Avukat Ufuk Özen ise yeni uygulamadan dolayı büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Görme engelliler olarak bu tür bir uygulamaya çok ihtiyaç duyduklarını anlatan Özen, “Bugüne kadar giderilmesi için de ne Sağlık Bakanlığı ne de üreticileri tarafından çalışma yapılmayan bir alan, böyle bir projeyle aşılmaya çalışılmış. Kutuların üzerine ilacın ismi, son kullanma tarihi ve dozajı yazılmış.

Bu benim ilaç kullanımında güvenli olmamı sağlayacak. Biz görme engelliler sürekli ilaç kullanan insanlarız. Sağlıklı insanlardan biraz daha fazla ilaç kullanıyoruz. Bugüne kadar çok riskle karşı karşıya kalıyorduk. Örneğin son kullanma tarihi geçmiş ilaçları bilmeden kullanabiliyorduk, günlük dozları aklımızda tutmamız gerekiyordu. Bu çok kolay bir şey değil. Bu çalışmayla çok ciddi bir sorun olan bu konu aşılmış vaziyette” diye konuştu.

DHA

Bir yanıt yazın