Pazar , 22 Aralık 2024

YouTube televizyon oluyor!

Video paylaşım portalı YouTube Almanya’da televizyon yayınlarına başladı. Şirket, özgün kanallar sayesindereklam gelirlerini arttırmayı planlıyor.

YouTube adlı video paylaşım sitesi yeni ticari yollar deniyor. Kullanıcılarının kendi filmlerini yayınlayabildiği YouTube şimdiye kadar ‘kendini yayınla!’ sloganıyla hizmet vermekteydi. Bir Google kuruluşu olan film paylaşım portalının son projesi oldukça farklı. YouTube klasik televizyon yayınlarına başlıyor. Sitenin televizyon kanalındakullanıcıların çektikleri videolar değil de YouTube’nin kendi filmleri yayınlanacak.

YouTube geçen ABD’nde ‘özgün kanallar’ denilen 100 ayrı kanalı internet üzerinden devreye sokmuş ve buprojeye 100 milyon Dolarlık yatırım yapmıştı. Bunlara ilave olarak Fransa, İngiltere ve Almanya’da da 60 özelinternet televizyon kanalı deneme yayınlarına başladı. YouTube iki yıl süreyle ne kadar ilgi toplayacağını sınayacağı Avrupa öz gün kanalları için 200 milyon Doları gözden çıkardı.

Alman internet meraklıları için hazırlanan kanallar arasında, otomobil, komedi, eğlence, sağlık ve spor gibi bölümler de bulunuyor. Ancak merakla beklenen YouTube televizyonu daha yayına geçmeden teklemeye başladı. Almanya için öngörülen on bir kanaldan sadece otomobil test sürüşlerinin yer aldığı kanal izlenebiliyor. Diğer kanallarda ise tanıtma programları tekrarlanıyor. Spor kanalının kasım ayı ortasından itibaren izlenebileceği belirtiliyor.

Her şey reklam satabilmek için

YouTube’nin verdiği bilgilere göre özgün kanallarda birkaç dakika uzunluğundaki kısa metrajlı filmler gösterilecek. Profesyonel yapımcı şirketlerin yanı sıra yaratıcıgenç yeteneklerin yapımları da internet üzerinden izlenebilecek. Amatör yapımcılar, filmlerinin YouTube’ya kazandırdığı reklam gelirlerine ortak edilecek.

Amerikan şirketi internet televizyonunun geleceğini, ‘her tık reklamcılığa yarasın’ formülünde görüyor. Her filmin önüne montaj edilen reklam spotunun ne kadar izlendiği ve ne zaman kapatıldığı hesaplanarak kullanıcının izleyeceği yeni filmden önce onun seyredebileceği ürün ve hizmetlerin reklam spotuna yer verilecek.

YouTube bu konseptin yardımıyla interneti geleceğin reklam aracı yapma iddiasında. Ancak Almanya’da internetin reklam pastasındaki payı oldukça küçük. Alman Sayısal Ticaret Ajansı’nın verilerine göre 2011 yılında internetin reklam geliri 195 milyon Euro’da kalırken, televizyon reklamlarından 4 milyar Euro’luk hasılat elde edildi. Televizyon ve internetin toplam reklam gelirleri içindeki payı da üçte biri geçmiyor. Alman Reklamcılık Birliği sözcüsü Volcker Nickel, ‘net reklam hâsılatının yüzde yetmişinin gazete ve dergi gibi matbu medyayla kazanıldığını’, söylüyor.

Volker Nickel internetin, televizyon kanallarının reklam gelirleri açısından tehlike arz etmediği görüşünde. Nickel internet televizyonunun uzun vadede de klasik televizyon kanallarının seyirci sayısına ulaşamayacağını belirtiyor ve ekliyor:

“YouTube’nin hedef kitlesinin son derece sınırlı olduğu söylenebilir. İnternet daha çok gençlere hitap ediyor. İnternet televizyonu sadece gençlerin ilgisini çekebilecekürün satan şirketler için cazip olabilir.”

Uzun vadede televizyonlar şanslı

Google tröstü, YouTube üzerinden başlattığı televizyon yayınlarının iki yıl denemesini yapacak. Daha sonra eleme yapılacak ve reklam gelirleriyle ayakta durabilen kanallar yayına devam edecek. Yeterli meraklı sayısına ulaşan internet televizyonları toplam reklam gelirlerine ortak edilecek.

Son derece marjinal meraklara göre hazırlanmış programlar da internette başarılı olabiliyor. Örneğin, Kore yemeklerinin tanıtıldığı kanalı ABD’de milyonlarca kişi izliyor. Bilgisayar oyunlarının alaya alındığı kanal da Amerikalıların hoşuna gidiyor. ABD’deki seyir alışkanlıklarının Avrupa ülkelerinin zevkine uyup uymadığı önümüzdeki yıllarda kendini gösterecek. Alman Reklamcılık Birliği sözcüsü Volcker Nickel, internetteki video reklamlarının başarı derecesini özgün kanalların tayin edeceğine ihtimal vermiyor:

“Önemli olan, canlı televizyon yayınlarının ne zaman mobil alıcılarla seyredilebilir hale geleceğidir” diyen Nickel, özel ve kamu özerk televizyon kanallarının mobil alıcılar sayesinde kapsama alanlarını genişleterek mobil internete rakip olacaklarını hatırlatıyor.

Bir yanıt yazın