Pazartesi , 23 Aralık 2024

Prof. Dr. YAMAMOTO; Kötü “Doktor Yazısı” tarih oluyor

Bilindiği gibi tıp doktorları çoğu zaman, aldıkları eğitimden dolayı hızlı not tutabilme ya da hemen algılayabilme özelliklerini geliştirmeleri gerekmesi gibi nedenlerle, yazılarını ancak eczacıların anlayabileceği bir kodlama diline dönüştürmüşlerdir. Ancak bu durum Türkiye’de 1 Ocak 2013 ‘den itibaren tarih olacak gibi gözüküyor. Doktorlar ve hastaneler reçete yazımında e-reçete dönemine giriyorlar. Bu yaşama bir kolaylık getiriyor çünkü koca reçeteyle dolaşma yerine bir kodla eczaneye gitme gibi bir olanak getiriyor. Ayrıca da kağıt kullanımını otomatikman azaltıyor.

Buna ilişkin yaklaşık 1 sene önce bir deneyimim olmuştu. Hastane kaydınız yok diyordu hastaneye başvurduğumda. Çünkü ben iyi ve sağlıklı bir vatandaş olarak SGK ile hastaneye gitme hakkımı senelerdir hiç kullanmamıştım ya da özel sigortamı kullanmıştım. Hastaneye bir rahatsızlığımdan dolayı gitmişim. Kayıt işlemlerinde onay vermeyince bir sürü işlemden geçmek gerekti ve bu işlemler saatler değil günler aldı. Ama belki artık daha düzelmiştir.

 

Bu durum başıma gelince bilinçli bir bilgi toplumu üyesi olarak SGK iletişim merkezi Alo170’i telefonla aradım. Senelerdir çalışan olduğumu ama daha önceden hastaneye gitmediğimden dolayı kaydımın açılması konusunu dile getirdim. Sonrasında kaydımı aldılar ama hemen çözüm getiremediler. Sanırım burada hala bürokratik durumlar rol oynuyor. En sonunda kurumumdan bir dilekçeyle başvurdum ve benim nüfus bilgilerimi kayıtlarına alır almaz bu haktan yararlanabildim.  Hatta bir ara bizzat benim SGK kurumuna gitmem istendi. Hasta olan bir kişi nasıl olur da SGK’ya işleme gidebilir dedim. Çünkü ben böyle durumların başka şekilde çözülebileceğinden emindim. E-SGK gibi işlemler vatandaşı rahatlatmak işlemlerini kolaylaştırmak ve kısaltmak için var olmalıydı.

 

Bu tarz olaylar bizlerin henüz daha bilgi toplumuna giremediğimizin bir göstergesi, çünkü kayıtlarda TC Kimlik No’su belli kişinin sigortalı olup olmadığının tesbitindeki bilgi akışında kopukluk olması dolayısıyla böyle bir sorun yaşandığını düşünüyorum. Bilgi toplumu olsaydık böyle bir durum belki de sadece TC kimlik no’sunu kullanarak bile halledilebilirdi.

 

Bilgi toplumu olamadığımızın bir başka değerlendirmesi de e-devlete giriş şifre sadece PTT’lerden alınıyor güvenlik için, aslında bence bu da TC Kimlik No’suyla başlayan bir takım sorgulardan geçerek kişinin internet üzerinden e-devlete erişebilmesi söz konusu olabilmeli. Burada en büyük sorunların başında güvenlik geliyor elbette ama bu kadar uzmanımız var bence çare mutlaka bulunabilir.

 

Ama gene de e-devlet, e-reçete gibi konular bence insanın yaşamını kolaylaştıran şeyler. Bu yüzden destekliyorum. Ama uygulamaların daha kullanışlı hale getirebileceği de açık olduğundan bir vatandaş olarak bu uyarıyı da yapmak istedim.

 

Bu sene iki bayramı bir arada kutladık. Geçmiş Kurban Bayramınızı ve Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor sağlık ve esenlikler diliyorum. Hoş kalın sağlıcakla kalın.

Prof. Dr. Gonca Telli YAMAMOTO

Bir yanıt yazın