Pazar , 22 Aralık 2024

Sağlık çalışanlarına şiddete ceza arttırımı

 TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu üyelerinin tamamının imzasıyla, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete verilen cezanın artırılması için kanun teklifi hazırlanacak.

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, komisyonun çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.”Sağlıkta şiddet arttığı için mi komisyon kuruldu?” sorusu üzerine Ünüvar, sağlıkta şiddet denildiğinde rakamlarla konuşulmasını doğru bulmadığını söyledi. Yılda bir tane bile şiddet olsa, bunun önemli olduğunu ifade eden Ünüvar, ”O, araştırmaya değer bir konudur. Sağlıkta şiddeti sadece istatistiki verilerle değerlendiremeyiz. Herkes tatilde, bayramdayken sağlık çalışanları, başka insanların mutluluğu adına kendi mutluluğunu erteleyen insanlardır.”

Ünüvar, 2002-2012 arasındaki bütçe rakamları, sağlığa ayrılan pay, sağlık giderleri gibi bazı verileri çok net ortaya koyabildiklerini ancak şiddetle ilgili böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti.

Şiddetle ilgili 2002 verilerinin olmadığını, yakın zamana kadar bile şiddetle ilgili verileri derli toplu elde etme şanslarının bulunmadığını vurgulayan Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Şiddetin arttığı veya azaldığına dair herhangi bir yorum yapmak, bu aşamada çok doğru değil. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiki verileri var ancak Ersin Arslan vefat etti, bunu hangi rakama koyacaksınız. Bunu istatistiki veri olarak görürseniz, olaya verdiğiniz önemi azaltmış olursunuz. Meclis’teki bu komisyonun kurulmasının altında sadece istatistiki veriler, şiddetin artması yok. sağlık çalışanları hiçbir şekilde şiddeti hak etmiyor. Çünkü onlar en mağdur, mazlum durumdaki insanlara şifa dağıtmak üzere kendisini parçalayan insanlar. Onların hem fiziki hem sözel şiddete maruz kalması bizim yüreğimizi parçalıyor. Komisyonun kurulmasıyla rakamları birbirinden ayırmak lazım. Rakamlar tabii ki önemli. Ama rakamlardan ziyade herhangi bir sağlık çalışanının en küçük şekilde şiddete maruz kalması, komisyonun en öncelikli konularından biri.”

-Kanun teklifi-

Sağlık Bakanlığı’nın, Türk Ceza Kanunu’nda şiddette cezayı müeyyidenin artırılmasına yönelik bir çalışmasının bulunduğunu anımsatan Necdet Ünüvar, komisyon üyeleri olarak kanun teklifine talip olduklarını kaydetti. Ünüvar, komisyonda yer alan 4 partiden 17 milletvekilinin ortak imzasıyla böyle bir teklif verebileceklerini, bu konuda bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade etti.

-Şiddetin nedenleri-

Ünüvar, dünyada daha çok hastaların uyguladığı şiddet görülürken Türkiye’de şiddetin yaklaşık yüzde 90’ının hasta yakınlarından geldiğini belirtti.

Şiddetin daha çok acillerde ve doktorlara yönelik olduğuna işaret eden Ünüvar, şiddetin nedenleri olarak, iletişimsizliği gösterdi. Ünüvar, ”Pek çok nedeni var, hasta yakını- doktor, hasta-doktor arasındaki iletişimsizlikten başlayıp, birbiriyle doğru kelimelerle, doğru şekilde meramını anlatamadan fiziki koşullara kadar pek çok faktör söz konusu” dedi.

Ünüvar, sağlığın çok hassas bir alan olduğunu ifade ederek, şiddetin, diğer kamu kurumlarından 16 kat daha fazla olduğunu bildirdi. Ünüvar, ”Niye, hem hız hem dikkatin aynı anda paralel gitmesi gereken, netice alınması gereken nokta. Acılı bir yakınının da daha fazla şiddet gösterme eğilimi söz konusu” dedi.

-Güvenlik kameralarıyla izlenme-

Sağlıktaki şiddetin önlenmesine yönelik önerilerini de aktaran Ünüvar, tıp fakültelerinin birinci sınıfından itibaren iletişim dersi verilmesi gerektiğini belirtti. Ünüvar, tıp fakültelerinde, sağlıkta, sağlıklı iletişimle ilgili bir çalışmanın yapılmasının doğru olacağını ifade etti.

Kamu spotlarıyla da toplumun bilinçlendirilebileceğini belirten Ünüvar, ”Çok izlenen dizilerin içinde toplum tarafından benimsenen rol model olarak görülen sanatçıların, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili bilgilendirmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Özellikle acillerin fiziki şartlarının, şiddeti azaltacak yönde yeni bir takım düzenlemeler yapılabileceğini düşünüyoruz. Hastanelerde, sigara içilmeyeceğine dair uyarıcı levhalar var. Bunun gibi ‘Bu hastane güvenlik kamerasıyla izleniyor’ gibi uyarılar olmalı. Oraya gelenlerin çoğu şiddet eğilimli değil. Ama şiddete eğimli olanlar da kamerayla izlendiğini bilmeli. Bir caydırıcı unsur olarak bunu Sağlık Bakanlığı’na önerdik” görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA

Rotahaber

Bir yanıt yazın