Pazar , 22 Aralık 2024

‘Doktor yazdı beğenmedik, kendimiz seçtik’

Araştırmaya göre son bir yılda hekime müracaat eden 100 hastadan 48’i doktorun yazdığı ilacı değil kendi kendine seçtiği ilacı kullandı.

İSTANBUL – Türkiye’de 72 milyon kutu ilacın çöpe gittiği belirlendi. Genel Sağlık Sigortası Strateji Belgesi verilerine göre ülkemizde gereksiz ilaç tüketimi her geçen gün artıyor. Araştırmalar ‘Sonra kullanırım’ diye alınan ve çöpe giden 72 milyon kutu ilaç bulunduğunu gösterdi.

Bugün’den Hasan Bozkurt’un haberine göre bunun parasal karşılığı 900 milyon lira. Araştırma ayrıca her 100 vatandaştan 48’inin doktorun verdiği ilaç yerine kendi kendine belirlediği ilacı kullandığını ortaya koydu. Vatandaşların yüzde 19’u da doktordan, kendi istediği ilacı yazmasını talep etti.

Hekime danışmadan arkadaş ve dost tavsiyesiyle alınan ilaçlardan karaciğer ve böbrek yetmezliği şikayetiyle hastanelere başvuranlar oldu. Bilinçsiz ilaç kullanımında ilk sırayı antibiyotikler aldı. Araştırmada pek çok vatandaşın antibiyotikleri eczane kalfalarının yönlendirmesiyle aldığı belirlendi.

Nüfusun yüzde 25’i ‘ileride gerekli olur’ diye antibiyotik bulunduruyor. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullananların oranı yüzde 26’ya ulaşmış durumda. Hastaneye müracaat eden her 100 hastadan 25’i son bir ay içinde mutlaka antibiyotik kullandı.

EĞİTİME ANNELERDEN BAŞLANMALI
Yetkililer akıllı ilaç kullanımı eğitiminin önce annelere verilmesi gerektiğini söyledi. Annelerin bilgilenmelerini sağlamak üzere ülke genelinde 6 bin 330 Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan 20 bin 183 aile hekimi görevlendirilecek.

NTV


Bir yanıt yazın