Pazar , 22 Aralık 2024

Yılbaşı gecesi acillik olmayın

yilbasisofrasi

Sağlıklı ve dengeli beslenme her zaman dikkat etmemiz gereken bir konu ama yılbaşı gecesini daha fazla yeme ile eşdeğer kılmamız sonrasında bazı sağlık problemlerini de yaşatabilmektedir.

Yeni bir yıla daha sağlıklı seçenekler tüketerek girmek de elbette mümkün.

*Güne illaki kahvaltı yaparak başlayın, böylelikle kan şekeriniz daha düzenli salgılanacak ve daha fazla yeme isteğiniz de baskılanacaktır.

*Ara öğünlerinizi de asla atlamayın, ara öğün olarak özellikle C vitamininden zengin meyveler tüketin, eğer akşam alkol alacaksanız vücudu zararlı etkilerden koruyarak yağlanmayı azaltacaktır.

*Öğle yemeğinizi hafif seçeneklerle geçiştirin; çorba ve peynirli salata veya çorba ve zeytinyağlı sebze yemeği ve tam buğday ekmeği en uygun seçeneklerdir.

*Yılbaşı gecesi alkol tüketecekseniz şarabı tercih edin, 2-3 kadeh beyaz veya kırmızı şarap tüketilebilir. Rakı, votka, viskinin alkol oranı daha fazla böylelikle yağa dönüşümü hızlıdır.

*Yemeklere çorba ile başlayın, tokluk hissinizi artırarak daha fazla yemenizi engelleyecektir. Özellikle sebze çorbalarını tercih edin. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Yılbaşı gecesinin vazgeçilmezi olan hindi etini ise haşlama veya fırında tercih edin. Veya tavuk eti tüketecekseniz yine kızartmadan uzak durun ve derisiz tüketin.

*Hazırlayacağınız yemekleri veya mezeleri sıvıyağlı tercih edin, margarin, tereyağı, mayonez ve krema kullanmayın.

*Mezelerden kızartmalar yerine pilaki, yoğurtlu sebzeler, peynirli aperatifleri tercih edin.

*Salata veya zeytinyağlı sebze illaki tüketin, hem sindirim problemlerini azaltacak hem daha fazla yağ depolanmasını önleyecektir. Salatanıza sindirimi hızlandıran tere, roka, dereotu gibi sebzeler ve limon suyu, elma sirkesini ilave edin.

*Pilav veya makarna tüketecekseniz ya miktarını azaltın yada kepekli olanları tercih edin. Ekmek tüketiminizi azaltın yine kepekli, tahıllı, çavdarlı olanları tercih edin.

*Yılbaşı gecesi şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin hem tuz oranı fazla hem de yağlı ürünler oldukları için sindirim problemleri yaşatabilir.

*Yemekleri hızlı yemek tansiyon yükselmesi, sindirim problemleri ve kalp spazmını tetikleyebilir. Yemeklerin keyfine vararak yavaş yavaş yemeğe çalışın.

*Kuruyemişler masum gibi gözükseler de fazla tüketildiklerinde kilo alımını da tetikler. Tükettiğiniz, çay, bitki çayı, maden suyu veya alkolün yanında 15 adet kadar fındık, badem, ceviz, antep fıstığı veya 1 avuç leblebi tüketilebilir.

*Tatlı olarak yağlı, şerbetli, hamurişi tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Yemekten hemen sonra değil en az 1,5-2 saat sonra tüketmeye çalışın.

*Eğer mide probleminiz yoksa yemekten sonra 1 bardak limonlu domates suyu için hem kan basıncınızı düşürecek hem de sindirimi hızlandıracaktır.

*Yılbaşı gecesi ertesi, güne ılık limonlu zencefilli suyla başlayın, kahvaltı olarak yağsız tost veya sütle hazırlayacağınız müsliyi tercih edin. Öğle ve akşam yemeklerinizi ise çorba ve zeytinyağlı sebze yemeği ile geçiştirin. Ara öğün olarak meyve ve yanında tarçınlı süt tüketin. Evde veya dışarıda en az 1 saat yürüyüş yapmaya çalışın. Günde 2,5 lt ılık su içerek toksik maddelerin de atımını hızlandırın.

*En önemlisi düzenli beslenme alışkanlığı edinip yeni yılda daha sağlıklı ve daha formda biri olarak hastalıklardan da korunmaya çalışın.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

Bir yanıt yazın