Perşembe , 26 Aralık 2024

Apartmanlar sosyal güvenlikçi ve doktor tutmaktan kurtuldu

parasteteskop.fw

Hüseyin Özay/Ankara

Her işletmeye sosyal güvenlik uzmanı ve doktordan hizmet alma zorunluluğu getiren düzenlemede ince ayar yapıldı. Yeni dönemde apartmanlar da dahil 850 bin işletme düzenli risk raporu hazırlamaları halinde bu hizmeti almayacak.

 

EKONOMİ yönetimi ‘eş rızası’ düzenlemesinin ardından, 850 bin işletmeyi rahatlatacak yeni bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm işletmelerin ‘iş güvenliği uzmanı’ ve ‘doktordan’ hizmet almasını öngören, iş güvenliği yasasına ince ayar yapıldı. Alınan karar doğrultusunda, az tehlikeli sınıfına giren, apartman, bakkal, berber gibi 850 bin işletme ‘risk değerlendirmesini’ kendisi yapacak. Bunun için özel bir form hazırlanacak. Bu sınıfa giren işletmeler, risk değerlendirme formları kendisi dolduracak ve formlar saklanacak. Olası bir denetim halinde ise formlar, iş müfettişleri tarafından kontrol edilecek. Eğer formda yer alan bilgiler ile alınan güvenlik tedbirleri tutmaz ise işletmeler para cezası ile karşı karşıya kalacak. Sorumluluk tamamen işletmelerde olacak.

Bin liralık külfet kalktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği Yasası ile ilgili uygulama hazırlıklarını tamamladı. Buna göre Türkiye’deki işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üçe ayrıldı. Az tehlikeli sınıfında 850 bin, tehlikeli sınıfında 311 bin, çok tehlikeli sınıfında ise 250 bin işletme bulunuyor. Az tehlikeli sınıfında yer alan işletmeler daha çok küçük esnaftan oluşuyor. Yasanın aynen uygulanması halinde, küçük işletmelere ilave yük gelmesi söz konusu olacaktı. Küçük işletmelere ilave yük getirmek istemeyen ekonomi yönetimi, bu tür işletmelerin risk değerlendirme testini, kendisinin hazırlamasını kararlaştırdı. Bu da 4.9 milyon işçi çalıştıran 850 bin işletmenin en az bin liralık mali yükten kurtulmasını sağladı. Ayrıca işletmeler, risk raporu hazırlanmaması halinde kesilecek olan 5 bin liralık cezadan da kurtulmuş oldu.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına giren işletmelerde ise bir değişiklik olmayacak. Bu tür işletmeler, yasada öngörülen sürelerde iş güvenliği risk raporunu hazırlayacak. Yine 50’nin üzerinde işçi çalıştıran ve bu sınıfa giren işletmeler, iş güvenliği uzmanı ve doktor istihdam edecek veya bu konudaki uzmanlardan hizmet satın alacak.

5 bin lira kira yardımı alan bürokratlar var

BAŞBAKAN  Erdoğan’ın ‘memurlar bir-iki ay tatil yapacak’ diye bazı gayrimenkullerin büyük israf oluşturduğuna dikkat çekmesinin ardından, gündeme gelen kamu lojmanlarında ilginç bir ayrıntı çıktı. Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’ndan lojman satın alınması veya yapılması konusunda izin alamayan bir çok kamu kurumunun, lojman sıkıntısını ‘kira yardımı’ ile aştığı belirlendi. Bu yöntemle üst düzey bürokratlara yapılan kira yardımı tutarının 5 bin liraya kadar ulaştığı saptandı. Maliye bunun üzerine, mevcut lojmanlarının satışı ve kira yardımına da sınırlama getirilmesi için düğmeye bastı. Kira yardımına tavan ücret getirilmesi öngörülüyor.

Kira yardımına ilişkin kamu kurumlarındaki uygulamalara yönelik araştırmada ilginç bilgilere ulaşıldı.

İş makinesi gibi kiralama

Bazı kamu kurumlarının faaliyetleri ve teşkilatları ile ilgili hazırladıkları yasa tasarılarına, lojman kiralamasını da ekledikleri tespit edildi. Örneğin, bir kamu kurumunun faaliyetleri için kiralanacak olan iş makinelerinin arasına lojmanları da ekleyerek, üst düzey bürokratlara lojman kiralanmasının yolunu açtığı saptandı. Devletin yıllık kira giderinin ise yıllık 200 milyon lirayı geçtiği kaydedildi.

En zengin pul koleksiyonu Kilci’de

EKONOMİYE yön veren üst düzey bürokratların,   ilginç konularda hobileri bulunuyor. Bu bürokratların başında ise Enerji  Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci geliyor. Uzun yıllar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı görevini yürüten Kilci, Türkiye’nin en geniş pul koleksiyonuna sahip kişilerin başında. Edinilen bilgiye göre,  başarılı bürokrat, çocukluğundan beri pul biriktiriyor. Kilci’nin koleksiyonda, 1923 yılından  bu yana basılan tüm pullar yer alıyor. Kilci, koleksiyonunu daha da geliştirmek için pul toplamaya devam ediyor.

 Süper emekli vekili sayısı sadece 33

MİLLETVEKİLLERİNİN  özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemenin ayrıntıları netleşti. Düzenleme ile kamuoyunda süper emeklilik olarak bilinen, iki yıl görev yapan emekli milletvekillerine ‘vekil emeklisi’ maaşı ödenmesine ilişkin düzenlemeden sadece 33 vekil yararlanacak. Geri kalan emekliliği hak etmiş milletvekilleri ise zaten bu haktan yararlanıyor.

Yıpranma 3 yıl

Milletvekillerine geriye dönük ödeme yapılmayacak. Memur emeklisi milletvekilleri ise seçildikleri tarihten bu yana vekil emeklisi maaşı alıyor. Dolayısıyla bir haksız durum ortaya çıkacak. Yıpranma hakkı getiren düzenlemeden ise emekli olmamış tüm vekiller yararlanacak. 4 yıllık milletvekili 1 yıl erken emekli olma imkanı elde edecek. Yıpranma hakkı 3 yıl ile sınırlı.

SPK’da VİP danışmanlık dönemi

KENDİ hazırladıkları yasa ile görevden alınan  SPK eski üyeleri, yeni görevlerine başladı. SPK eski Başkanı Vedat Akgiray ve  üyeler ‘görevden alındıkları’ sermaye piyasaları yasasının ikincil düzenlemeleri konusunda, yeni yönetime danışmanlık hizmeti verecek. SPK’nın yeni yönetimi, eski yönetim kurulu üyelerine, birer makam odası ve araç verilmesini kararlaştırdı. Üyelerin bir kısmı Ankara’da bir kısmı da İstanbul’da görev yapacak.  Akgiray’ın çalışmalarını kurulun İstanbul ofisinde yürüteceğini bildirildi. Sermaye piyasaları kanununda, Akgiray ve yönetim kurulu üyelerinin özlük hakları değiştirilmeden kurulda müşavir kadrolarına atanması öngörülmüştü.

Star

Bir yanıt yazın