Cuma , 24 Ocak 2025

Kalp Hastalarına Yerli Mucize

kalp-haber-600x200Kalp yetmezliği yaşayan hastalar için hayati önem taşıyan kalp pompası, TÜBİTAK’ın da desteklediği projeyle yüzde 100 yerli olarak üretildi.

Sağlık alanında önemli bir yeniliğe daha imza atıldı. Ülkemizde yapılan Ar-Ge çalışmalarının son örneği olan proje sonucunda, Türkiye’nin ilk vücut içine yerleştirilebilen minyatür yapay kalp pompası üretildi. TÜBİTAK’ın desteğiyle tamamlanan proje sonucunda üretilen pompa, kalp yetmezliği yaşayan hastaların umudu olacak.

İthal ürünlere göre yüzde 80 daha ucuza mal edilen pompa, vücudun içine yerleştirilebilecek şekilde tasarlandı. 5 santimetre çapındaki pompa özgün tasarımıyla patentlendi. Türkiye’de sayıları yaklaşık 10 bin civarında olan kalp hastası için mucize niteliğinde olan buluş, dakikada 8 litreye kadar kan pompalayacak. Kalp yetmezliği ise bu miktarın 2 litrenin altına düşmesiyle başlıyor.

ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde uygulanan yöntemin maliyeti yaklaşık 80 bin Avro’ya ulaşabiliyor. Türkiye’nin üretimi olan pompa ise maliyetleri yüzde 80 oranında azaltacak. Maliyetin azaltılmasına rağmen kalitesinden ödün vermeyecek olan pompa Türkiye’nin dışında, Azerbaycan’dan Singapur’a kadar birçok ülkenin ihtiyacını giderecek.

Kalbin sol karıncığına takılacak olan cihazla kalp yetmezliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu yıl içerisinde hayvan deneylerinin de tamamlanması beklenen pompanın en kısa sürede insan vücuduna da yerleştirilebilir hale gelmesi için çalışmalar hızla devam ediyor.

buyuyenturkiye.com

Bir yanıt yazın