Pazar , 22 Aralık 2024

Karlı havada nasıl yürünür?

yurumek

Kar yağışıyla birlikte meydana gelen buzlanmada düşmelerin sayısı da arttı. Ciddi sakatlanmalara neden olan kazaları önlemek için neler yapmalayız?

 AHMET ÜN – REMZİ BURULDAY
DİYARBAKIR

Kar yağışıyla birlikte meydana gelen buzlanmada düşmelerinin engellemesi konusunda önerilerde bulunan Memorial Diyarbakır Hastanesi Optopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, buzlanmada en fazla düşmelerin yaşandığı yerlerin kaldırımlar olduğunu belirterek, bunu önlemek için kısa adımların atılması gerektiğini söyledi.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Nemcioğlu, karlı havalarda düşme sonucuyla meydana gelen kırık vakalarının önlenmesi konusunda uyarıda bulundu. Karlı havalardaayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu anlatan Necmioğlu, karda yürümelerde dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Necmioğlu, “Kar yağışı ve soğukların başlamasıyla beraber düşme ve kırık oranları daha fazla olmaktadır. Bölgemizde kar ve buzlanmadan dolayı çok sayıda kırık vakası yaşanıyor. Düşme ve kırıkların olmaması için birtakım önerilerim olacak. Özellikle soğuk havalarda, donma riski olan karlı havalarda, yaşlı, kemik erimesi yaşayanların, görmede kas zayıfı olan hastaların mümkün olmadıkça dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Çıkmak zorunda olanlar da birtakım tedbir almalıdır. Bu tedbirler kapsamında ayakkabı seçimi çok önemli. Ayakkabıyla ilgili olarak, özellikle kauçuk tabanlı, yumuşak tabanlı ve tırtıllı ayakkabı giyilmesi gerekiyor. Kayma esnasında, ayak bileklerinin kırılmasını engellemek amacıyla, bot türü ayak bileklerini saran ayakkabıların giyilmesini tavsiye ediyoruz. Bazı durumlarda ayakkabı üzerine çorap giyinmesi de karda kaymayı önemli oranda azalttığını biliyoruz. Giyim anlamında özellikle yaşlılar, yünlü ve kalın kumaşları birkaç kat giymelerinde fayda var. Çünkü elbisede düşme esnasında kırılmayı önleyici fayda sağlar. Yürüme konusunda ise, sert, hızlı ve geniş adımlar atılmaması gerekiyor. Kısa adımlarla, sürünme şeklinde yavaş adımlarla yürümek gerekiyor. En fazla düşmenin yaşandığı yerler ise kaldırımlardır. Kaldırımlarda çıkma inme esnasında düşme oranı çok fazla. Kaldırımdan inerken, çıkarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Yine yürürken elleri ceplere bırakmamak gerekiyor. Çünkü ellerimiz bir denge çubuğu şeklinde vücudu dengeliyor. Eller cepte olduğu zaman, kayıp düşmede kafa travmasıyla karşılaşabilmek mümkün. Bundan dolayı ellerin dışarıda olması büyük avantaj sağlıyor. Yürüme esnasında poşet taşınmaması gerekiyor. Ellerin doluolmamasını sağlamalıyız” dedi. Karlı ve buzlu havalarda çocukların kucakta taşınmaması gerektiğini belirten Necmioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Başka bir önerimiz ise, çocukların kucakta taşınmamasıdır. Çocukları kucakta taşıdığımızda kayma riski artıyor. Kayma esnasında çocukta da birtakım riskler oluşur. Trafikte kaldırımın olmadığı yerde yürünüyorsa, araçları karşıda görebilecek şekilde yürüme moduna girilmesi gerek. En çok yaşlı hastaların kalça kırıklıkları meydana geliyor. Bunlar basit bir problemle ortaya çıkıyor. Yine el bileği, dirsek, ayak bileği kırıklık vakalarını karla beraber çok sıklıkla görüyoruz”.

İHA

Bir yanıt yazın