Cuma , 24 Ocak 2025

Sadece Meram Tıp’da Tedavi Ediliyor

sadece-meram-tip-da-tedavi-ediliyor-4230646_4189_300

Ülkemizde Tüberküloz mikrobunu taşıyan insan sayısı 15 milyon civarlarında bulunuyor.

 1950’li yıllarda en fazla ölümün olduğu üç hastalıktan birisi olan Tüberküloz ülkemizde hala tehlike olmayı sürdürüyor. 

6–12 Ocak tarihleri arasında bu yıl 66.sı düzenlenen Verem Savaşı ve Propaganda Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof Dr Oktay İmecik, Tüberkülozun hala ülkemizde sağlık açısından bir tehdit olduğunu söyledi.

30 yıldır Tüberküloz tedavisi yapan ve konuyla ilgili onlarca uzmanı yetiştiren Prof Dr Oktay İmecik 1900’lü yılların başlarında ve cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ülkemizde sıtma, frengi ve tüberkülozun üç tehlikeli hastalık olduğunu ifade etti. Prof Dr İmecik, “Bunlardan frengi ve sıtma 1950’li yıllarda tamamen bitirildi. Fakat tüberküloz ise bitirilemedi. Çünkü tüberkülozun mikrobunda diğer hastalıkların mikroplarından farklılıklar vardır. Girdiği bir bedende 50 yıl kalabilmektedir” şeklinde konuştu.

Konya’da ki ve bölgenin diğer illerindeki tüberküloz hastalarının Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi edildiğini belirten İmecik, “Ne yazık ki birçok hastanemiz tüberküloz hastalarımızı kabul etmiyor. Bölgemizde bizim dışımızda ki hastaneler tüberkülozu tedavi etmiyor. Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde biz 30 yıldır düzenli bir şekilde tüberküloz tedavisi uyguluyoruz. Burada aynı zamanda onlarca uzman yetiştirdik. Ülkemizin birçok kentinde şimdi Meram Tıp Fakültemizde yetişen uzmanlar tüberkülozu tedavi ediyor. Oysaki hastanelerin ve özellikle tıp fakültelerinin göğüs kliniklerindeki yatakların en az %5’i tüberkülozlu hastaların tedavisi için ayrılmalıdır. Bugün hala tüberküloz ciddi ölümlerin olduğu önemli bir hastalıktır” dedi.

Tüberküloz’un ülkemizdeki oranlarını açıklayan Prof Dr Oktay İmecik şunları söyledi; “Bugün ülkemizde bu mikrobu en az 15 milyon insanımız taşıyor. Bunların 1,5 milyonu ise aktif hastadır. İşin daha kötüsü ise her yıl 20 bin kişi tüberküloz hastası olmaktadır. Aslında şu an için ilerlememiş vakıalarda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Biz de Meram Tıp Fakültemizin Göğüs Kliniğinde tüberküloz hastalarını tedavi ediyoruz. Burada asıl olan toplumumuzun ve Sağlık Bakanlığımızın konuyla ilgili hassasiyetlerini artırmak ve çalışmaları yapmaktır.”

Bir yanıt yazın