Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Köşkte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.
Görüşmede kabine revizyonu çıktı.
10 yıldır görevini yürüten Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Yerine Dr Mehmet Müezzinoğlu atandı.
Dr Mehmet Müezzinoğlu’na Medihaber Sağlık Personeli Haber Platformu olarak yeni görevinde başarılar diliyoruz. Sağlık personelleri olarak geçmiş dönemlerde hep şunları istedik, bazıları gerçekleşti bazılarının yüzüne bile bakılmadı. Yeni Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’ndan Sağlık personelinin istekleri…
Sağlık Personeline Şiddete SON!
Hemen hemen her kurumda sağlık personelleri hasta ve hasta yakınlarının şiddetine uğramaktadır. Buyapılan ilkel davranışların önüne geçilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve güvenlikönlemlerinin artırılması gerekmektedir. Şiddete uygulayan kişiler, tutuklu yargılanmalıdır. Sağlıkçıya şiddet uygulayan bilmelidir ki en ağır bir şekilde bunun hesabı sorulacağını o kalkan el kalkmadan inmelidir.
Sağlık Personeli Hakları Birimi Biran Önce Hayata Geçmelidir.
Sağlık Personeli Hakları Birimi, sağlık personelinin haklarını koruyan ve gözeten tarafsız bir birim bulunmamaktadır. Bu şekilde birimlerin kurulması çalışan personele sahipsiz olamadığını hissettirecek, şikayet ve taleplerinin dikkate alındığını düşündürecek ve de moral motivasyonunu üst seviyeye çıkartacaktır.Yaşanan sıkıntıların birinci ağızdan yetkililere iletilmesi daha şeffaf ve adil yönetimlerin olmasını zorunlu kılacaktır. Böylece yöneticiler tarafından yapılan mobbing olaylarının da önüne geçilecektir.
Meslek Tanımları ve Kanunları Yapılmalıdır.
Her mesleğin meslek tanımı ve kanunu olmaması nedeniyle, birçok sağlık personeli görevi olmayan işlerde de görevlendirilmekte olup, yapmaması gereken işleri de yapmak zorunda bırakılmaktadır. Tüm sağlık personellerinin görev tanımları kanunla belirlenerek bu karmaşanın önüne geçilmelidir. Böylece sağlık personeli olmayan kişilerin de alacağı 1-2 haftalık sertifikasyon programları ile bazı kadrolar çalışmalarının önüne geçilecektir.
Dernek Temsilcileri İle Görüşülmelidir
Yeni Sağlık Bakanını Müezzinoğlu Sağlık Personel Dernekleriyle Görüşmeye Davet ediyoruz.
Sağlık personellerinin; ebelerin, hemşirelerin, sağlık memurlarının, anestezi çalışanlarının, acil tıp teknisyenlerinin, tıbbi sekreterlerin, radyoloji teknisyenlerinin, laborantların ve kısacası bütün sağlık çalışanlarının kendi alanlarında sıkıntıları ve sorunları bulunmaktadır.
Sağlık personel dernekleri kendi mesleklerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini çok iyi bilmektedir. Bu nedenle yaşanan sıkıntı ve sorunların ortaya konacağı, çözüm önerilerinin tartışılacağı bir platformda Sağlık Bakanının meleklerine yön veren meslek örgütlerinin temsilcileri ile görüşmesini istiyoruz.
Aynı Ünvanlı Personele Eşit Döner Sermaye?
Yeni olacak Sağlık Bakanından aynı işi yapıpta farklı ücretler alan personeller arasındaki ek ödeme uçurumlarının ortadan kaldırılmasını gerekmektedir. Bir hastanede çalışan aynı ünvanlı personelle, diğer hastanede veya diğer ilde çalışan personel arasında döner sermaye farklılıkları oluşmaktadır.
Döner Sermayeler Kaldırılıp Maaşa Bağlansın
Döner sermayelerin kaldırılıp maaşa bağlanması sayesinde kurumlar arası veya hastaneler arası oluşan döner sermaye ek ödeme adaletsizliğinin önüne geçilebilir. Aynı maaş ödemeleri kıdem ve çalışma yılına göre tüm personellere ne ödeneceği belirlensin.
Örneğin A hastanesinde 10 yıllık bir hemşireye verilen döner sermaye, 10 yıllık B hastanesinde çalışan hemşirenin döner sermayesi aynı olsun. Maaşa eklenecek döner sermayeler bu sayede emekliliğe yansıtılmış olacak ve emeklilikte sağlık personellerinin biraz daha iyi ücret alması sağlanmış olacaktır.
Atamalar Düzenli Olarak Yapılmalıdır
Birçok kurum yılbaşında ne kadar personel alınacağını belirlemekte ve hangi tarihlerde alım yapacağını bildirmektedir.Ancak Sağlık Bakanlığı’nda atamalarla ilgili birçok söylenti çıkmakta, atamaları yapılacak kadro sayılarının ne kadar olacağı ve atama tarihinin ne zaman olacağı ile ilgili papatya falları açılarak spekülasyonlar yapılmaktadır. Bu belirsizlikler de hayatlarını şekillendirecek sağlık personellerinin planlarının ertelemesine neden olmaktadır.
Bu nedenle atamaların belli bir plan dahilinde ve düzenli olarak aynı tarihlerde yapılması bu mümkün olmuyorsa en azından yıl başında böyle bir atama takviminin belirlenerek kamuoyuna durulması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı “Doktor Bakanlığı†İmajından Kurtulmalıdır
Hekim dışı sağlık personelleri tarafından sağlık Bakanlığı daha çok Doktor Bakanlığı olarak görülmektedir. Bunda da sağlık bakanlığının yürüttüğü çalışma ve projelerde hekim odaklı bir yönetimi benimsemesi etkili olmaktadır. Hatta yayınlanan PDC lerde doktorlar, diş hekimleri ve uzman hekimler adları ile anılmakta geri kalan bütün çalışanlarda Yardımcı Sağlık Personeli diye sınıflandırılmaktadır. Sağlık Bakanlığında 110 bin doktor,500 binden fazla da sağlık personeli bulunmaktadır. Sayı neredeyse 5 katı. Sağlık personellerinin özlük hakları ve çalışma koşullarına da düzenleme getirilmeli sağlık personellerinin başına eklenen YARDIMCI kelimesinden vazgeçilerek daha adil bir sistemin temeli atılmalıdır.
Sözleşmeli Kadrolu Ayrımı Bitmeli, Herkes Kadrolu Olmalıdır
Sağlık Bakanlığı da Milli Eğitim Bakanlığı gibi sözleşmeli personel istihdamından vazgeçmelidir Sözleşmeli çalışan ile kadrolu çalışanlar arasında maaş ve özlük hakları bakımından birçok fark bulunmakta ve özellikle sözleşmeli sağlık personelleri büyük bir psikolojik baskı altında kalmaktadır. Bazı yerlerde de sen sözleşmelisin diyerek deyim yerindeyse “Aba Altında Sopa Göstererek†idareciler tarafından uygulanan mobbingin önüne geçilmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmeli öğretmen alımını durdurdu. MEB doğudaki en ücra köye nasıl öğretmen ataması yaparak oraya öğretmen gönderebiliyorsa, Sağlık Bakanlığının da benzer bir uygulamayı rahatlıkla yapabileceğini düşünüyoruz.
Tıbbi Sekreter Kadroları Esas Mezunlarına Verilmelidir
Ülkemizde Sağlık Meslek Liselerinde Tıbbi Sekreterlik bölümü bulunmaktadır. Bilindiği gibi sağlık bakanlığı bu alanda sınırlı sayıda alım yapmakta ve bu alan mezunları da haklı olarak daha fazla atama yapılmasını beklemektedir. Hal böyleyken özel kurslar ve taşeron firmalar tarafından MEB Onaylı Tıb sekreterliği ve büro sekreterliği adı altında düzenlenen kurslar nedeniyle Tıbbi Sekreterlik Bölümü mezunları büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu kurslar engellenerek yaşanan mağduriyete son verilmelidir.
Vekil Ebe Hemşire Sistemi Kaldırılmalı
Sağlık Bakanlığı’nda 5 bine yakın vekil personel bulunmaktadır. Vekillerin bulunduğu yerlere personel ataması yapıldığında buralarda vekil olarak çalışanlar işlerini kaybetmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi için sağlık bakanlığının bir düzenleme yapması gerekmektedir.
Diyaloğa Açık Olmalıdır
Son dönemlerde, hekimlerin en büyük sorunu, tüm gelişmelerin tepeden inme yapılmasıdır. Sağlık Bakanı ile, hekimler ve hekim kuruluşları sağlıklı diyalog kuramamaktadırlar. Yeni gelecek Sağlık Bakanı, öncelikle tüm kesimlerle, bu arada da hekimler ve hekim kuruluşlarıyla sürekli diyalog halinde olmalıdır.
Şeffaf Olmalı, Konuları Tartışmaya Açmalıdır
Sağlıkta çok önemli adımlar, genelde tepeden inme gelmektedir. Sistemin en önemli unsuru olan hekimler bile gelişmelerden habersizdir. Sağlık Bakanı, konuları şeffaf olarak tartışmaya açmalı, uygulamalar geniş biçimde tartışılarak ve özümsenerek konsensus halinde oluşturulmalıdır.
Yöneticiliği ve İşletmeciliği Bilmelidir
Yöneticilik ve işletmecilikten belirli oranda haberdar olmalı,“Performans Sistemi†gibi adaletsiz, abartılı ve suistimalleri içinde barındıran bir sistemin yıllar boyunca arkasında durmamalıdır.
Tüm uygulamalarında yalnızca seçmen ve yandaşlarını memnun etmeyi değil, öncelikle tüm ülkenin çıkarlarını önde tutacak anlayış ve devlet adamı sorumluluğuna sahip olmalıdır.
Personel Alımında Adalet
Yıllardır kamuya atama bekleyen bir çok bölümden sağlıkçılar bulunmaktadır. Özellikle atamaları az olan ve atanmak için bekleyen sağlık personelinin sesini dinlemelidir.
Yasalara Saygılı Olmalıdır
Anayasa Mahkemesi, Danıştay, yerel mahkemeler ve uluslar arası hukuk kuruluşları tarafından alınan kararlara ve hukuksal sonuçlara saygı göstermeli, çıkan kararları yok sayan ve yanlışta ısrar eden tekrar düzenlemelere yönelmemelidir.
Sağlık personellerinin genel olarak yeni Sağlık Bakanı Dr Mehmet Müezzinoğlundan başlıca beklentileri bunlardır.
memurlar.biz