Kapalı alanlarda sigara içilmesine izin vererek yasayı ihlal eden işletmeler ile sigara içen vatandaşlar artık uyarılmayacak.
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren hem işletme sahiplerine hem vatandaşlara direkt ceza kesilmeye başlandı. Sigara konusunda taviz vermeyen Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki süreçte duman dedektörlerini de devreye sokacak.
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2013 yılında sigara denetimlerine hızlı başladı. Kapalı alanlarda sigara yasağına karşı il genelinde denetimlere başlayan müdürlük hem denetimleri sıklaştırdı hem de ihlallerin önüne geçmek için önlemler aldı.
Denetimlerle ilgili açıklama yapan Mersin İl Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Tufan Nayir, tütün denetimlerinde 1 Ocak 2013’ten itibaren vatandaşlara veya işletme sahiplerine verdikleri uyarının artık kalktığını bildirdi. Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana yaklaşık 2 yıl geçtiğini ve alışma döneminin sona erdiğini belirten Nayir, “Bütün işletmeler artık iş yerlerinde sigara içilmesine izin verirlerse cezası olduğunu biliyor. Tekrar uyarıya gerek yok. Artık direkt ceza kesiliyor. Ayrıca 1 Ocak’tan itibaren cezalar da artırıldı.
Yasak yerlerde sigara içmenin cezası vatandaşlar için 88 lira oldu. İşletmeler için bin 187 liradan başlayıp 5 bin 943 liraya kadar çıkıyor. Afiş asmamanın cezası da bin liranın üzerinde” dedi.
Tütün denetimlerinde amaçlarının sigara içmeyeni koruyabilmek olduğunu vurgulayan Nayir, “Artık Halk Sağlığı Müdürlüğü ya da bir doktor olarak, ‘sigara kanser yapar, çocuklarda astımı, KOAH’ı artırır’ demiyoruz çünkü bunu artık herkes biliyor. Biz diyoruz ki, artık duyarlı vatandaş olalım, içmeyenleri koruyalım ve onlara zarar vermeyelim. İçiyorsak bile içmeyenlerin hakkını bizler koruyalım. İşletme sahibi olarak da içirenler olursa onlara ceza keselim ki, içirmeyenlerin de hakkını korumuş olalım” diye konuştu.
Bazı işletme sahiplerinin çok duyarlı olduklarını, vatandaşların sağlığını düşündüklerini ifade eden Nayir, denetimlerde bunu görerek çok memnun olduklarını kaydetti. Müşterilerinin sağlığını düşünmeyenleri de denetimlerle sıfıra indirmek için çaba harcayacaklarını dile getiren Nayir, bu çerçevede 2013’te denetimlerini sıklaştıracaklarını söyledi. Bu yıl Türkiye’de ilk kez Mersin’de uygulamaya koydukları yöntemle 15-20 ekiple bir anda bir caddeye girerek aynı anda denetleme yapacaklarını anlatan Nayir, “Merkez ve ilçeler dahil bunun uygulamalarına başladık çünkü bir caddede 10 tane işletme varsa biz 3 ekiple gittiğimizde diğerleri haber alıyordu. İlk 3’üne ceza kesebiliyorduk ama şimdi bunu telafi etmek için aynı anda 15 denetim ekibi denetime başlıyor. Böylece adaleti de sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu çerçevede geçen hafta merkez Mezitli ilçesinde ilk denetimlere başladıklarını ve yaklaşık 20 ekiple denetime çıktıklarını aktaran Nayir, genelde güzel sonuçlar aldıklarını ama yasağı ihlal eden bazı işletmelere de ceza kesmek zorunda kaldıklarını anlattı.
“SİGARA İÇİLDİĞİNİ DUMAN DEDEKTÖRLERİ İLE TESPİT EDECEĞİZ”
Sigara yasağına uyulmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığının önlemlerini artırdığını da dile getiren Nayir, şunları söyledi:
“Bakanlık, önümüzdeki süreçte duman dedektörü almayı düşünüyor. İşletmede sigara içilmişse bizim o anda tespit etmemiz önemli değil, girdiğimizde duman dedektörü ile bakacağız ve duman tespit ettiğimizde ceza direkt kesilebilecek. Ekipler yanlarında taşıyacaklar, içeri girildiğinde bu dedektörle sigara içilip içilmediğini rahatlıkla anlayabileceğiz. Bakanlık, önümüzdeki süreç için bunun hazırlığını yapıyor.”
Ülke genelinde yaklaşık 2 ay önce elektronik ortamda çalışma başladığına işaret eden Nayir, artık her ekipte tablet bilgisayar bulunduğunu, yapılan her denetimin müdürlük ve bakanlık tarafından anında görüldüğünü kaydetti. Ekiplerin GPRS sistemi ile takip edildiklerini belirten Nayir, şöyle devam etti:
“Biz müdürlük ve bakanlık olarak denetimleri anında GPRS vasıtasıyla takip edebiliyoruz. İhbar ve şikayetler anında ekiplerin elindeki tablet bilgisayara düşüyor. Bakanlığa şikayet gittiğindeTürkiye’nin neresinde olursa olsun o noktaya en yakın denetim ekibine mesaj gönderiliyor ve o ekip kısa sürede belirtilen adreste oluyor. Ayrıca ekipler hangi saatte kaç denetim yapmışlar, kaç işletmeye ceza kesilmiş, hepsini anında görebiliyoruz.”
Rutin olarak her gün denetim yaptıklarını, toplu denetimlerinin 20.00-23.00 saatleri arasındagerçekleştirildiğini dile getiren Nayir, ayrıca sadece gece çalışacak denetim ekipleri oluşturduklarını, bunların da saat 23.00’ten sonra işletmeleri denetleyeceklerini sözlerine ekledi.