Türkiye’de binlerce kişi, kronik organ yetmezliği nedeniyle “organ†bekliyor. Organ bağışının istenilen düzeye olmaması nedeniyle; kimileri bu bekleyiş sırasında hayatını kaybediyor ya da sağlıklı olan yakınlarından alınan organlarla hayata tutunuyor.
Prof. Dr. Yalçın Polat başkanlığındaki Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından gerçekleştirilen ve “Her Bağış, Yeni Bir Hayattır†sloganından yola çıkılan “Hayat Ver†sosyal sorumluluk projesi, Türkiye’nin ünlü isimlerini bir araya getirdi.
Amaç organ bağışının önemine dikkat çekmek
27 Şubat 2013 Çarşamba günü The Ritz-Carlton Otel’de kamuoyu ile paylaşılan ve Memorial Sağlık Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen “Hayat Ver†projesi kapsamında ünlü isimler, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde canlandırıyor. Fotoğraflarda ayrıca mesajlarla organ bağışının önemine dikkat çekiliyor.
Ünlüler “Hayat Verâ€di
“Hayat Ver†sosyal sorumluluk projesinde; Ahu Sungur, Aslı Tandoğan, Bengü, Çolpan İlhan, Derya Büyükuncu, Evrim Solmaz, Gökhan Türkmen, Hülya Koçyiğit, İlker İnanoğlu, İsmail Hacıoğlu, Keremcem, Merve Sevi, Murat Başoğlu, Mustafa Ceceli, Naz Elmas, Niran Ünsal, Oya Aydoğan, Rasim Öztekin, Selda Alkor, Sema Keçik, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yetkin Dikinciler, Yıldız Kenter, Zeynep Beşerler, Zeyno Günenç fotoğrafları ve mesajları ile yer aldı.
Organ Bağışı Konusunda Bilinçlenmeye İhtiyacımız Var
Türkiye’de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği ve önyargıların önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Yalçın Polat, “Organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemli. Ülkemizde kadavradan nakillere göre canlıdan canlıya gerçekleştirilen nakil operasyonları daha sık yapılıyor. Organ bağışının az olması bunun en önemli nedeni. Batılı ülkelerle aynı seviyeye gelmek için Türkiye’de bir yılda 2000 – 3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor. Bu rakam günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı. Yani bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var. Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80’i kadavra, yüzde 20’si canlı kaynaklıyken; Türkiye’de ise yeterli organ bağışı olmadığı için nakillerin yüzde 75‘i canlı, yüzde 25’si kadavradan yapılıyor†diye konuştu.
“Hayat Ver†Türkiye’yi gezecek
“Hayat Ver†projesi; 28 Şubat – 9 Mart tarihleri arasında Memorial Ataşehir Hastanesi’nde sergilendikten sonra, 10 – 18 Mart’ta Buyaka AVM ve 19 – 25 Mart’ta ise Palladium AVM’de gezilebilecek. Sergi daha sonra İstanbul’da farklı noktalarda ve Türkiye’nin pek çok ilinde organ bağışına dikkat çekmeye devam edecek.
Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu hakkında
Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu’nun temel amacı, organ bağışı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve toplumsal duyarlılık yaratarak organ nakli olmak için bekleyen hastaların sağlığına kavuşmasına katkı sağlamaktır. Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu, sağlık profesyonelleri ve toplum genelinde farkındalığı artırarak, organ bağışını temel toplumsal değer yapmak için projeler yürütür. Platformun en önemli hedeflerinden biri de; kamuoyuna yönelik bilgilendirme çalışmaları ile organ bağışını gündemde tutarak, ülkemizde organ nakli sayılarının artırılmasına destek vermektir.
Etkinlik Detayları
Tarih:Â 27 Şubat 2013, Çarşamba
Yer:Â The Ritz-Carlton Otel
Ayrıntılı Bilgi ve Kayıt:Â 444 7 888