Prof. Dr. Murat Türkün, sağlıklı beyaz dişlerin sosyal ilişkilerde statüyü belirlediğine dikkati çekerek, “”Kişiler iş başvurusu öncesinde, çiftler önemli davet, nikah, düğün öncesinde bize gelip dişlerini beyazlatıyor”” dedi.
Murat Türkün, dişlerin çeşitli sebeplerle renklenebildiğini, çay, kahve, baharatlı yiyecekler, kişinin çalıştığı iş ve ilaçların buna sebep olabildiğini anlattı. Eskiden sadece patolojik sebeplerle ortaya çıkan renklenmenin akla geldiğini ancak günümüzde herkesin diş beyazlatmayı çok önemsediğini ve hekime başvurduğunu dile getiren Türkün, şöyle konuştu:
“Beyaz dişler, hoş gülümseme artık çok önemseniyor. İş başvurusu öncesinde, beyaz dişlerle hoş görünmeyi, gülümsemeyi çok önemsiyorlar. Sağlıklı bir ağız beyaz dişler sosyal ilişkilerde sizin statünüzü belirliyor. Kişiler iş başvurusu öncesinde, çiftler önemli davet, nikah, düğün öncesinde bize gelip dişlerini beyazlatıyor.”
DİŞ BEYAZLATMADA REFERANS GÖZ BEYAZLIĞI
Kişinin göz beyazlığıyla diş beyazı arasındaki renkte çok fark varsa bunun yüzde hoş olmayan görüntü oluşturduğuna işaret eden Türkün, “”Diş beyazlatmada referans noktamız göz beyazlığı”” dedi. Diş beyazlatmanın doğru ve diş hekimi kontrolünde yapılması halinde faydalı bir işlem olduğunu, bu işlem sırasında kaybedilen mineral miktarının bir bardaktaki kolalı içecekten az olduğunu anlatan Türkün, “”Diş beyazlatan kişilerde çürük ve diş eti hastalıkları daha az görülür. Çünkü kişi beyaz sağlıklı görüntüye ulaştıktan sonra motivasyona ulaşır ve ağız bakımını daha iyi sürdürür”” ifadelerini kullandı.
BEYAZLATAYIM DERKEN DAHA DA SARARTMAYIN
Muayenede yapılan 45 dakikalık işlem sonucunda sarı dişlerle gelen hastaların beyazla ayrıldığını ifade eden Murat Türkün, beyazlatma için kullanılan bazı yöntemlerin daha fazla sararmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkün, şöyle devam etti:
“Diş beyazlığında beslenme çok önemli. Çay, kahve, kolalı içekler tüketildikten sonra mutlaka dişler fırçalanmalı. Bunların tüketimi azaltılmalı. Periyodik olarak yılda bir defa mutlaka diş hekimine gidilmeli. Karbonatla, tuzla diş ovma, ya da diş parlatma tozu adı altında kullanılan ürünler dişe geçici beyazlık verir ancak mine dokusunda ciddi çizikler yaptığı için daha kolay sararmaya yol açar. Parlak bir mermeri aşındırıcı deterjanla sildikten sonra beyazlar ancak yüzeyinde çizik oluştuğu için çok kolay leke tutmaya, sararmaya başlar. Aynen dişte de böyle. Bu tür yöntemleri çok önermiyoruz. İnternette, marketlerde satılan bir takım beyazlatıcılar da var. Bunların içerikleri bizim uygulamalarımızda kullandıklarımızınkiyle aynı ancak bu bilinçsizle kullanılırsa ciddi zararları var. Diş beyazlatma işlemi sağlıklı ağızda uygulanır. Beyazlatma öncesinde ağızda çürük var mı, çatlak var mı diş eti problemi var mı yok mu bunlara bakıldıktan sonra işlemi yaparız. Sağlıklı bir ağızda diş beyazlatmanın zararı yoktur. Çürük ya da problem varsa ciddi problemlere neden olabilir.
AA
Kaynak: HT