Yaz geldi uzmanlar güneş çarpmalarına dikkat çekti. Güneş çarpmasına maruz kalan kişilerin tedavi edilmemeleri durumunda öldürücü sonuçlar doğurabileceği ya da kalıcı hastalıklara sebep olabileceği belirtildi.
Yaz aylarında güneş çarpması, böcek sokması ve gıda zehirlenmesinin sıklıkla yaşandığını belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, bu rahatsızlıklar ve yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri anlattı.
Güneş çarpması ve yanıkları yaz aylarında en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer aldığını açıklayan Mutluer, özellikle açık tenli ve çilli kişilerin güneş ışınlarından daha kolay etkilenerek güneş yanıklarına maruz kalabileceğini açıkladı.
Çocukların güneş ışınlarından çok daha kolay etkilenebileceğini söyleyen Mutluer, güneş çarpmasının tedavi edilmemesi durumunda öldürücü olabileceğini ya da kalıcı zararlar verebileceğini anlattı.
Güneş çarpmasının belirtileri arasında; şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş bulunuyor. Bu tür durumlarla karşılaşılmasında kişilerin serin yere götürülmesi gerektiğinin altını çizen Mutluer, “Vücudu sıkan giysilerin çıkarılması, başına soğuk kompres veya buz torbası konulmasını öneriyoruz. Ateşin çok yüksek olması durumunda ise hastanın en kısa sürede ilkyardım desteği alması ve bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.” dedi.
SICAKTA BESİNLER KOLAY BOZULUR, GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT
Sıcak ve nemli hava, özellikle hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan ve uygun sıcaklıkta saklanmayan besinlerin bozulmasına neden olur. Bozuk olarak tüketilen yiyecekler ise kişilerde gıda zehirlenmesine neden olabileceği belirtiliyor.
Yaz aylarında en sık bozulan yiyecekler; tavuk, balık, yumurta, süt, sütlü tatlılar ve mayonez olarak gösteriliyor. Ayrıca yeterince yıkanmadan tüketilen meyve ve salatalarında gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini belirten Barış Mutluer, gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında genellikle; şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma ve ateş olduğunu açıkladı. Mutluer, gıda zehirlenmesi olan kişilerin sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini doktor kontrolünde ilaç alması gerektiğini vurguladı.
CİHAN