Google Chromecast Nedir, Ne İşe Yarar?
Google, geçtiğimiz günlerde yeni ürünü Chromecast‘i tanıttı. Bu minik boyutlu ve ilginç ürün, temelde bir Web medya oynatıcı. Geçtiğimiz yıl Google tarafından tanıtılan, ancak piyasaya sürülmeden rafa kaldırılan Nexus Q ile yaklaşık olarak aynı işleve sahip olan Chromecast, 72x35x12mm boyutlara, 34g ağırlığa sahip.
Chromecast, televizyonunuzda web medya içeriklerini oynatmanın en kolay yollarından biri olarak nitelendirilebilir. TV’nize HDMI yuvası aracılığıyla takılan ve bir microUSB adaptörüyle güç alan Chromecast, tek tuşla aktif oluyor ve kendisini destekleyen cihazlar aracılığıyla yönetiliyor. Chromecast; Android 2.3, iOS 6, Windows 7, Mac OS 10.7 ve sonrası işletim sistemli cihazlarla, Chrome OS bilgisayarlar tarafından kullanılabiliyor.
Google Chromecast ile Netflix, YouTube, Google Play Movies, Google Music ve benzeri web hizmetlerini TV’niz üzerinde kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Chromecast’i kullandığınız bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler içerisinde bulunan içerikleri Chromecast aracılığıyla TV’nizde oynatabiliyorsunuz.
Yurt dışında 35$ fiyatla satılan Google Chromecast, henüz ülkemizde satılmıyor. Açıkçası şu anki görünümüyle Chromecast’in Türk kullanıcılar için fazla avantajlı olduğunu iddia edemeyeceğiz. Bakalım Chromecast’i ülkemizde de görebilecek miyiz.
Google Chromecast Teknik Özellikler
Boyutlar:Â 72x35x12mm
Ağırlık:Â 34g
Video çıkışı:Â 1080p
Bağlantı:Â HDMI, Wi-Fi
RAM:Â 256k
İşlemci:Â Yok
İşletim Sistemi:Â Chromecast
Chromecast AirPlay’in Yerine Geçebilir Mi?
Google’ın yeni televizyona online içerik aktarma cihazıChromecast büyük ilgi gördü. Hatta cihazı alana üç ay ücretsiz Netflix kampanyası sunan Google aşırı talepten dolayı kampanyayı 1 gün içinde sonlandırmak zorunda kaldı. 35 $’lık uygun fiyatı ile de talep gören Chromecast bazı özellikleri ileApple TV‘nin AirPlay’ini andırsa da yerine geçip geçemeyeceği konusundaki soru işaretleri devam ediyor.
Chromecast ile AirPlay kullanım amaçları açısından birbirlerine benzese de aslında içerik çekme konusunda tamamen farklı çalışıyorlar. AirPlay iOS tabanlı mobil cihazlar ve Mac’den doğrudan medya öğelerini alırken Chromecast bunun için buluta ihtiyaç duyuyor. Diğer bir deyişle Chromecast’i çalıştırmak için sağlam bir kablosuz ağ bağlantısına ihtiyaç var.
Ayrıca AirPlay’in içerik gösterebildiği internet ağları daha geniş. AirPlay Netflix, YouTube, Hulu Plus, HBO Go, Pandora, Spotify, Rdio gibi uygulamaları direkt olarak desteklerken Chromecast sadece şu an için Netflix ve YouTube içeriklerine doğrudan erişebiliyor. Pandora’yı yakında kullanıma dahil edecek olan Chromecast’in diğer uygulamalar için planları henüz bilinmiyor. Tabi bu uygulamaları Chrome tarayıcısından açıp televizyona aktarmak Chromecast ile mümkün ancak kalite açısından yeterli olmayacaktır.
AirPlay’in dezavantajı ise sadece iOS tabanlı mobil cihazlar ve Mac’i destekliyor olması. Diğer yandan Chromecast, Windows Phone 8 hariç her işletim sistemine sahip cihaza bağlanabilme özelliğine sahip. Chromecast, Apple kullanıcılarına da hizmet vererek daha büyük bir kitleye ulaşma sinyalleri verirken AirPlay’in Android kullanıcılarını görmezden gelmesi kullanıcıların tercihlerini sorgulamasına yol açabilir.
Chromecast’in 35 dolarlık fiyatı da cihaz için bir artı. Zira AirPlay özelliğinden faydalanabilmek için 99 dolar karşılığında Apple TV’ye sahip olmak gerekiyor. Sonuç olarak kullanıcılara akıllı televizyon deneyimi yaşatmak için yola çıkan iki uygulamanın amaçları ortak olsa da özellikleri, fiyatı ve sunduğu hizmetlerle birbirinden farklılaşıyorlar. AirPlay yerini sağlamlaştırmışken Chromecast’in Apple TV ile rekabet edebilmesi için biraz daha zaman var gibi gözüküyor.
Bir yorum
Pingback: Chromecast Nedir? | Fizik Tedavi , Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon