Cuma , 24 Ocak 2025

Ağız Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimleri Günü

d'shekgunu

Mersin Diş Hekimleri Odası üyeleri, ‘Ağız Diş Sağlığı Haftası’ ve ‘Diş Hekimleri Günü’ kutlama etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.
Sabah saatlerinde Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelen Oda üyeleri, ilk olarak Mersin…

Mersin Diş Hekimleri Odası üyeleri, ‘Ağız Diş Sağlığı Haftası’ ve ‘Diş Hekimleri Günü’ kutlama etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Sabah saatlerinde Cumhuriyet Alanı’nda bir araya gelen Oda üyeleri, ilk olarakMersin Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundular ve ardından İstiklal Marşı’nı okudular. Daha sonra Oda Başkanı Abdurrahman Doğulu tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Çelenk sunumun ardından açıklamalarda bulunan Başkan Doğulu, artık tüm dünyada ağız ve diş sağlığı modelini oluştururken, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ağız sağlığının ortak risk faktörlerine göre değerlendirilip ele alınacağına inandıklarını belirterek, “Dünyadaki ölümlerin yüzde 60’tan fazlasının, başka bir deyişle yılda 36 milyon insanın bu hastalıklardan öldüğü gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda ve ağız sağlığı ile ilişkilendirildiğinde, ağız diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Düşük gelirli ülkelerde bu rakamlar daha da artmaktadır. 2011 yılındaBirleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla, böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Gelecekte birçok hastalık tahlilinin tükürükten yapılabileceği çalışmaları da konunun önemini vurgulayan başka bir gelişmedir. Sağlık Bakanlığımızın da ‘Farkındalık Projesi’ kapsamında bu çalışmalara katılması sevindiricidir” diye konuştu.

“65 YAŞ ÜSTÜ İNSANIMIZDAKİ DİŞSİZLİK ORANI YÜZDE 67’DİR”

Türkiye’de insanların yüzde 90’ında tedaviye muhtaç dişÂ Eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliğinin mevcut olduğunu vurgulayan Doğulu, “65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranı yüzde 67’dir. 0-11 yaş grubunda DMFT oranı 5,7’dir. Yani her çocukta 6’ya yakın tedavi edilmesi gereken dişÂ Eti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Diş Hekimleri Birliği bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Diş hekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır. Çalışmalarımızı, özellikle çocuklarımızdan başlatmalıyız ki sağlıklı nesiller yetiştirebilelim ve sağlığa yapılan harcamaları azaltabilelim. Son on yılda izlenen ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikalarını incelediğimizde, Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde 7 bin 200 diş hekimi ve fakültelerde 3 bin 200 diş hekimiyle, performans kıskacı altında ağız diş sağlığı sorunlarının çözmeye çalıştığını görüyoruz. Son 5 yılda yapılan işlemlere baktığımızda ise bu merkezlerde poliklinik sayısı her yıl, 3 milyon artarak gelmiş. Diş hekiminin yaptığı tedavi işlemlerine baktığımızda da 2013 yılı itibariyle bir günde ortalama 4 adet krona, 0,7 adet Bölümlü veya tam proteze, 1,3 adet kanal tedavisine, 8 adet diş temizliğine, 4 diş çekimine, 1,5 adet çocuk diş çekimine, 8 dolguya, 0.65 adet çocuk diş dolgusuna ulaşacaktır” dedi.

Doğulu, bu hafta boyunca insanları bilgilendireceklerini, bazı büyük alışveriş merkezlerine de stantlar kurarak broşür, diş fırçası ve macunu dağıtacaklarını sözlerine ekledi. – MERSİN

haberler.com

Bir yanıt yazın